Uzun zamandır yazmak istediğim; bir süredir iş yoğunluğu sebebiyle ertelediğim, uzattığım, tamamlayamadığım vize harcamaları yazısını sonunda toparlayabildim! Bu yazıyı yazmamdaki temel amaç, Avustralya’ya göç etmeyi düşünerek vize masrafı araştırmalarına başlayanlara aslında ne kadar fazla gizli masraf çıktığını gösterebilmek. 🙂 Burada önemli bir nokta var; biz 476 Yeni Mezun Mühendis Vizesi için de Kalıcı Oturum Vizesi için de başvurularımızı kendimiz yaptık, bu yüzden bir danışmanlık ajansı masrafımız olmadı. Eğer bir ajans ile başvurmayı düşünüyorsanız vize masrafı üzerine bu ücreti de eklemeyi unutmayın.

Yazı boyunca yaptığımız harcamaların yanına parantez içinde aynı kalemin bugünkü ücretini de ekliyorum. Böylece “Bugün başvursak ne kadar harcayacağız?” sorusuna da cevap bulabilirsiniz. Aynı zamanda yine fikir vermesi için harcamaları kur değişimini de gözönüne alarak A$ ve TL cinsinden belirtmeye çalışacağım. 

Subclass 476 - Yeni Mezun Mühendis Vize Masrafı

Yeni Mezun Mühendis vizesi için başvurularımızı ayrı ayrı yaptık, bu yüzden aşağıdaki masraflar tek kişi –main applicant– için. İngilizce sınavı dışında bu vizeye özel pek bir harcama yapmadık. Toplamda, iki yıl kadar önce yaklaşık 2.505 TL (863 A$) masraf yaptığımız bu vizenin bugünkü harcaması 3.565 TL (884 A$) ediyor.

İngilizce Sınavı – 575 TL (990 TL)

476 Yeni Mezun Mühendis Vizesine başvurmaya karar verdiğimizde yaptığımız ilk şey İngilizce sınavına girmek oldu. Yaklaşık iki yıl önce 575 TL (198 A$) harcadığımız IELTS İngilizce sınavı bugün 990 TL (246 A$) olmuş. Sınava kaç kere girdiğinize bağlı olarak bu kısım için yaptığınız harcama değişecektir.

IELTS yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Dokümanlar – 120 TL 

Vizeye başvuru yapabilmek için elinizde Türkçe olan belgeleri İngilizce’ye çevirtmeniz gerekiyor. Mezun olduğumuz okul dolayısıyla diploma ve transkript gibi belgeler bizim elimizde İngilizce olarak mevcuttu. Bu yüzden bu belgeler için bir masraf yapmadık.

Çevirttiğimiz tek belge maaş ve vergi bilgilerini gösteren SGK dökümüydü, hatırladığım kadarıyla 120 – 130 TL gibi bir çeviri masrafı yapmıştık.  

Pasaport Yenileme – 750 TL (945 TL)

Başvuru yapmadan önce pasaportlarımızı 10 yıl süreli olacak şekilde yeniledik. O zaman defter bedeli ile birlikte yaklaşık 750 TL (258 A$) olan 10 yıllık pasaport ücreti bugün 945 TL’ye yükselmiş (234 A$). Eğer güncel pasaport fotoğrafınız yoksa bir de bunun üstüne biyometrik fotoğraf ücreti eklemeniz gerekiyor.

Vize Ücreti – 365 A$ (375 A$)

İngilizce sınavı ve çeviriden başka ödediğimiz vize masrafı vizenin kendi ücretiydi. Yine yaklaşık bir buçuk yıl önce başvurduğumuz Subclass 476 vizesi 365 A$  -yaklaşık 1.060 TL- olduğu halde bugün 375 A$, yani yaklaşık 1.510 TL‘ye yükselmiş.

Subclass 189 - Kalıcı Oturum Vize Masrafı

Avustralya’ya taşındıktan yaklaşık 7-8 ay sonra Kalıcı Oturum Vizesi için başvuru yaptık. Vizeye çift olarak başvurduğumuz için yapılan harcamaları iki kişilik düşünmelisiniz.

Aşağıda belirttiğim hemen hemen her kalemin ayrı blog yazıları mevcut, ayrıntılı incelemek isterseniz yazı linklerini ekleyeceğim. Avustralya kalıcı oturum vizesi için ise bu yazıya göz atabilirsiniz. 

Kalıcı Oturum Vizesi için harcadığımız toplam para 11,448 AUD yani 46,135 TL. 

Birth or Age – 30 A$

Bu başlığa yüklediklerimiz arasında harcama yaptığımız ilk kalem konsolosluktan aldığımız doğum belgesi. Islak imzalı bu belge kimliğimizde yer alan bilgileri İngilizce bir şekilde açıklıyor. Tek kişi için 15 dolar bir ücreti var, biz 30 A$ ödedik. 

Bunun dışında NSW Photo Card isimli resimli kimlik için ilk geldiğimizde kişi başı 52 AUD ödemiştik (bugün 54 A$). Bu kimliği aslında burada kullanmak için almıştık ve başvuru için kullanma zorunluluğu yok, bu yüzden vize harcama listesine eklemiyorum.

Language Ability (English) – 1,100 A$

Bu bölümden 20 puan almak için iki kere PTE Academic isimli sınava girdim. Bunun dışında sınava hazırlanmak için Pearson kendi sitesinden bir hazırlık seti satın aldım; içinde üç adet deneme sınavı ve örnek soru seti var.

Vize başvurusunda dependent olan kişinin de İngilizce seviyesini kanıtlaması gerekiyor. Böylece toplamda üç adet PTE sınav ödemesi yapmış olduk. 

Ayrı ayrı maliyetler şu şekilde:

      • PTE Academic  x3 – 1,020 A$
      • PTE Hazırlık Sınav  Seti– 80 A$

PTE Academic yazısına buradan ulaşabilirsiniz,

Pearson Hazırlık Setine ise buradan göz atabilirsiniz.

Language Ability (NAATI) –  800 A$

Puan listesinde ekstra beş puan kazanmak için girdiğim bu sınavın ücreti 800 AUD. Türkçe / İngilizce çeviri yaptığınız bu sözlü sınav için aylar öncesinden kayıt yaptırmak gerekiyor. Sadece main applicant için gerekli.

PR için yüksek puan hedefindeyseniz muhtemelen girmeniz gerekecek bu sınavın ayrıntısını bu yazıda bulabilirsiniz. 

Mesleki Denklik – 2,700 A$  (2,820 A$)

Mesleki denklik için ilk olarak Türkiye’de PTE Academic isimli sınava girdim. Raporları hazırladıktan sonra hızlı sonuç almak için Engineers Australia’ya fast track ücreti ödedik. Vize başvurusunda 5 Partner Puanı kullandığımız için ikimizin de mesleki denklik alması gerekiyordu, bu harcamaların tamamını ikimiz için de yaptık.

      • PTE – 535 TL (184 A$) – bugün 880 TL (218 A$)
      • CDR – 841.5 A$ (862.5 A$)
      • Fast Track – 324.5 A$ (330 A$)

Mesleki Denklik Nedir? yazısı için buradan.

Relationship Certificate – 258 A$

Vizeye de-facto couple olarak başvuracaksanız edinmeniz gereken sağlam kanıtlardan biri “Relationship Registration“. İlişkinizin yasal zeminde NSW eyaletinde geçerli olması için 218 A$, başvurunuzu kanıtlayan bir belge almak için ise 40 A$ ödeme yapmanız gerekiyor.

Character – 84 A$

Bu kısım için iki adet belge yüklemeniz gerekiyor.Bunlardan ilki Türkiye için aldığımız adlı sicil kaydı. Bu belgeyi e-devlet’ten ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Biz bunun yanında Sidney Başkonsolosluğundan ıslak imzalı bir şekilde de Adlı Sicil Kaydımızı aldık.

Diğer belge ise burada sicilimizin temiz olduğunu gösteren Australian PCC isimli belge. Bu belge için online olarak başvuru yapıyorsunuz, sonuç adresinize postalanıyor. Sadece isim üzerinden soruşturma istiyorsanız 42 A$ ücreti var, iki kişi için 84 A$ ödedik. 

Vize Ücreti – 5,630 A$

Subclass 189 – Kalıcı Oturum Vizesi başvuru ücreti tek kişi için 3,755 A$. Çift olarak başvuru yapıldığında ise ücret 5,630 A$ oluyor.

Sağlık Testi Ücreti ​​-  726 A$

Kalıcı oturum vizesi için yaptığımız son masraf sağlık testi ücreti. Vize için başvuru yaptıktan sonra sistem size bir ID atıyor ve o ID ile gerekli sağlık testlerine katılmanız gerekiyor. Bize bu kısımda çıkan test ücreti kişi başı yaklaşık 363 A$ idi.

Sonuç olarak Türkiye’deyken Yeni Mezun Mühendis Vizesi alarak başlayan, Avustralya’da Kalıcı Oturum Vizesi alarak devam eden vize yolculuğumuzda yaptığımız harcamalar bu şekilde. Umarım bir miktar fikir vermiş, yardımcı olmuştur 🙂

Bir Çift Kanguru sosyal medya hesaplarını takip ediyor musunuz?