PTE Academic Reading Okuma

Merhaba! Avustralya vizesi ya da Mühendislik Meslek Denkliği almak için girebileceğiniz IELTS, TOEFL, PTE Academic gibi sınavlardan bizim de deneyimleme şansı bulduğumuz bir diğeri PTE-A (Pearson Test of English) sınavı.

PTE Academic diğer sınavlar gibi dört temel bölüm için İngilizce bilgisi ölçen, bilgisayar tabanlı bir sınav. Bizim de tercih ettiğimiz bu sınavın öne çıkan özellikleri arasında rahat sınav tarihi bulunması, sonuçların yaklaşık 2 gün içinde açıklanması ve tek oturumda bitmesi var. Eğer karşınızda bir insan varken konuşmakta sıkıntı yaşıyorsanız konuşma sınavının bilgisayar karşısında yapılması da artı hanesine yazılabilir. Aynı zamanda Türkiye’de ÖSYM eşdeğerliği bulunuyor; bir çok üniversite hazırlık muafiyeti için bu sınavın sonucunu kabul ediyor. Benzerleri gibi bu sınava da istediğiniz kadar ve istediğiniz sıklıkta katılabiliyorsunuz.

PTE Academic Sınavına Nasıl Kayıt Olunur?

PTE Academic sınavına İstanbul, Ankara, Denizli, Erzurum, Adana, Kayseri ve Diyarbakır’daki Pearson Test Merkezlerinde girebilirsiniz. İstanbul’da birden fazla test merkezi var. Test merkezine göre sınav günü değişiyor ama İstanbul’da girecekseniz haftanın her günü sınav var diyebiliriz, yer bulma sıkıntısı yaşanacağını sanmıyorum. Ben İstanbul Üniversitesi’nin salonunda girmiştim, ulaşımı çok kolay oldu ve salonla ilgili bir sıkıntı yaşamadım.

Sınav kaydı için ilk olarak sitesinde bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Sınav kaydını bu hesap üzerinden yapıyorsunuz, sonrasında geçmiş sınavlarınıza ve sonuç bilgilerine yine buradan ulaşıyorsunuz. Burada istenen bilgileri doldurarak bir test merkezi ve saati seçiyorsunuz. Sınava sabah veya öğleden sonra girebilirsiniz. Sınav ücreti (yine, maalesef) kura göre sürekli değişse de, Mayıs 2018 itibariyle 535 TL olarak belirtilmiş. Sınava 24 saat kalana kadar kayıt yaptırma imkanınız var ancak son 48 saat içinde kayıt yaptırırsanız 668,75 TL ödemeniz gerekiyor. -Mart 2021 itibariyle sınav 1200TL olmuş!-

Ödemeyi kayıt sırasında kredi kartı/banka kartı ile yapıyorsunuz.

PTE Academic Sinav

Sınava Nasıl Hazırlanılır?

PTE Academic bilgisayar üzerinden yapılan ve bilgisayar tarafından değerlendirilen bir sınav olduğu için yüksek puan almanın belirli yol ve yöntemleri var. Bu yüzden benim takip ettiğim yol her soru tipi için önerilen ipuçlarını öğren ve üzerine pratik yap oldu.

Kitap üzerinden çalışmak isterseniz Pearson yayınlarının PTE Academic için yayınladığı iki adet hazırlık kitabı var; PTE Academic Practice Test Plus ve The Official Guide to PTE Academic. Kitapları bu adresten e-kitap olarak satın alabilirsiniz.

Eğer online kaynaklardan çalışmak isterseniz, PTE Academic sınavı odaklı bir çok internet sitesi var. Benim en çok yararlandığım E2 English’in youtube videoları oldu. Bunların üzerine bir de Pearson sitesinden örnek soru setini (10$) aldım çünkü bu sınavda soru tiplerini bilmek kadar sınav sistemine aşina olmak da önemli. Yine aynı sitede 36$ ödeyerek sınavın birebir aynısı olan ve sonucunuzu görebileceğiniz Mock Test’lerden de çözebilirsiniz.

PTE Academic - Sınav Günü

Sınav yaklaşık 3 saatlik tek bir oturumdan oluşuyor. Yaklaşık 3 saat çünkü sınav içinde opsiyonel 10 dakikalık bir mola süreniz var. Sınavdan yaklaşık yarım saat önce sınavın yapılacağı yerde olmalısınız. Sınavdan önce kimlik kontrolü yapılıyor, parmak izi alınıyor ve sonuç belgesinde kullanılmak üzere fotoğraf çekiliyor. Üzerinizdeki eşyaları kilitli dolaplara bırakıyorsunuz, salona girerken yanınıza sadece pasaport ve dolabın anahtarını alabiliyorsunuz.

PTE Academic sınav salonları yaklaşık onar kişilik. Sağdan ve soldan kapalı bir masada bilgisayar karşısında oturuyor, mikrofonlu kulaklık ve klavye kullanıyorsunuz. Not almak için de silinebilir bir not defteri ve kalem veriyorlar. Sınav salonuna girerek yerinize yerleştiğinizde ilk olarak kullanacağınız mikrofon ve kulaklığın çalışıp çalışmadığını kontrol ediyorsunuz. Hazır olduğunuzda sınava başlıyorsunuz.

PTE Academic Sınav Sistemi

PTE Academic sınavı speaking (konuşma), writing (yazma), listening (dinleme) ve reading (okuma) olmak üzere dört temel alanda yapılıyor. Toplam 20 farklı soru tipi var.

Aşağıda soru tipleriyle beraber internette görüp kullandığım/not aldığım küçük küçük ipuçlarını da yazacağım, aklınıza yatan olursa uygulayın. 🙂

PTE Academic Konusma

Speaking | Konuşma Bölümü

Personal Introduction | Kişisel Tanıtım

Bu bölümde 30 saniyede kısaca kendinizi tanıtıyorsunuz. Kimsiniz, ne iş yapıyorsunuz, sınava neden giriyorsunuz? Bu bölüm puansız olduğu için konuşma testi öncesi bir ısınma turu gibi düşünebilirsiniz.

*Ben daha ilk ekranları geçmeye çalışırken bu kısma başlayıp bağırarak konuşanları duyunca panik olmuştum bu kadar seste nasıl olacak bu sınav diye. Merak etmeyin, panik olmayın, kendi kısmınıza başlayınca kimseyi duymuyorsunuz.

Read Aloud | Sesli Okuma 

Ekranda yazan cümleyi sesli bir şekilde okuyorsunuz. Cümle önünüze geldiğinde 35 saniyelik bir hazırlanma süreniz var, hazırlanmak için fazla fazla yetiyor.

*İlk 35 saniyede cümleyi içinizden okumak yerine fısıldayarak okuyun, takıldığınız kelimelerin üzerinden 2-3 kez geçin. Virgüllere, -s ve -ed takılarını bastırarak söylemeye dikkat edin. Çok yavaş okumak da puan düşüklüğüne sebep oluyormuş.

Repeat Sentence | Cümle Tekrarı 

Bu bölümde duyduğunuz cümleyi tekrar ediyorsunuz. Cümleler günlük hayattan, kısa-orta uzunlukta cümleler.

*Cümleyi dinlerken gözünüzle bir noktaya odaklanarak cümleyi anlamaya çalışın. Unuttuğunuz kelimeleri mırıldanarak geçin ve hatırladıklarınızı söyleyin, cümleyi yarım bırakmayın. Bu kısım için dinlerken kelimelerin ilk harflerini not alarak tekrar edenler de var, sizde işe yararsa kullanabilirsiniz.

Describe Image | Resim Betimleme

Ekranda verilen grafiği, resmi ya da tabloyu tanımlıyorsunuz. Genelde sınavın en zor bölümü olduğu söyleniyor ama eğer mühendislik ya da benzeri bir sayısal dalda okuduysanız o kadar zor gelmeyecektir.

avustralya pearson academic sinav*Grafiği başlığı budur, x ekseni budur, burasında bu var gibi değil de bu grafikten bu sonuç çıkıyor, şunu anlıyoruz gibi anlatmanız yani çıkarım yapmanız gerekiyor. Kuracağınız cümleler için internette bulabileceğiniz belirli kalıpları kullanabilirsiniz. Ekranda sürenizin azaldığını görünce cümlenizi toparlayın, cümle yarıda kesilmesin. Bu kısımda akıcı konuşmanın içerikten daha önemli olduğu söylenmiş.

Re-tell Lecture | Tekrar Anlatma

Dinlediğiniz bir – bir buçuk dakika uzunluğundaki bir dersi tekrar anlatmanız gerekiyor. Ders bittikten sonra 10 saniyelik bir hazırlanma süreniz olacak ve 40 saniye boyunca konuşacaksınız.

*Dinlerken topic ve keyword’leri not alın ve konuşurken kullanın. İnternette bu kısım için de belirli cümle kalıpları verilmiş, onlar üzerinden pratik yapabilirsiniz. Yaklaşık 4-5 cümle söyleyecek vakit oluyor. Konu anlatımındaki sıralamanız konuşmacı ile aynı olsun, kendiniz konuya hiçbir yorum katmayın.

Answer Short Question | Kısa Sorulara Cevap Verme

On adet soru dinliyorsunuz. Sorulan sorulara bir ya da iki kelimelik cevaplar veriyorsunuz. Bana gelen sorulardan biri ‘Which parts of the body are used for hearing sounds?’ idi 🙂 Oldukça kolay bir bölüm.

*Eğer aklınıza iki cevap gelirse ikisini de söyleyin. Eğer başta cevap gelmezse let me think gibi bir kalıpla başlayın ve cevabı verin (amaç başta uzun bir sessizlik yaşanmaması imiş).

PTE Academic Writing Yazma

Writing | Yazma Bölümü

Summarize Written Text | Yazılı Metni Özetleme

Bu kısımda yaklaşık 3 paragraf uzunluğunda bir metni 5-75 kelimelik tek bir cümle ile özetlemeniz isteniyor. Parçayı okumak, özetlemek ve cümleyi düzeltmek için toplam 10 dakika vaktiniz var.

*Bu soru tipi için genelde 50 ve üzeri kelimeli cümleler yazmak gerekiyor önerisi okudum hep, ancak E2 Jay’in videosunda böyle bir zorunluluk olmadığı; hatta 30 kelimelik grameri düzgün bir özetin daha fazla puan getirebileceğini duydum ve mantıklı bulduğum için bu tavsiye üzerinden gittim. Bunun dışında özetlerken iki cümle yazıp virgül ile ya da ‘and’ ile bağlamayın ve ikiden fazla virgül kullanmayın denilmiş. Cümleye büyük harfle başlayıp nokta ile bitirmeyi de unutmayın.

Write Essay | Makale Yazma

Verilen konuda 300 kelimeyi aşmayacak bir makale yazmanız isteniyor. Diğer writing sınavlarından pek bir farkı yok. 20 dakika süreniz var, sınavdayken bana biraz kısa gelmişti ancak sınavdan önce bol bol pratik yaparsanız sorun yaşamazsınız.

PTE Academic Reading Okuma

Reading | Okuma Bölümü

Multiple Choice – Single Answer | Çoktan Seçmeli – Tek Yanıt

Sorulan soruyu verilen parçaya göre cevaplıyorsunuz. Tek bir doğru yanıt var.

Multiple Choice – Multiple Answer / Çoktan Seçmeli – Birden Fazla Cevap Seçme

Burada da verilen parça ile ilgili soruyu cevaplıyorsunuz. Sorunun 2 ya da 3 doğru cevabı var ve emin olarak işaretlemekte fayda var çünkü yanlış bir şık işaretlerseniz eksi puan alıyorsunuz. En düşük puan sıfır, 2 doğru 1 yanlış cevap 1 puan alırken, 1 doğru 1 yanlış veya 2 yanlış cevap da sıfır puan alıyor.

*Parçanın tamamını okumak yerine ilk şıkkı okuyup parçada bulmak, ikinci şıkkı okuyup parçada bulmak vb. yöntemler zaman kazandırabilir. 

Re-order Paragraphs | Paragraf Sıralama

Bölümlere ayrılmış bir paragrafı sıralıyorsunuz.

*İlk önce diğerlerinden bağımsız olan giriş cümlenizi bulun. Sonra bir cümlenin sonunda bahsedilen konuya, diğer cümlenin başında atıf yapılacak; bunu kullanarak kalan cümleleri sıralayın. Pasif cümle yapılarına ve zamanlara dikkat edin.

Fill in the Blanks | Boşluk Doldurma

Verilen metinde bazı kelimeler boş bırakılmış, üzerine tıkladığınızda çıkan 3-4 seçenek arasından seçiyorsunuz.

*Kelimelerin grameri, çoğul ya da tekil olması sizi doğru sonuca götürüyor.

Fill in the Blanks – Reading & Writing | Okuma ve Yazma – Boşluk Doldurma

Bir üstteki soru tipiyle aynı, yalnız bu sefer üzerine tıklamak yerine aşağıda sıralanan kelimelerden birini seçip sürükleyerek boşluğa bırakıyorsunuz. Bu kısım hem reading hem writing puanınızı etkiliyor.

PTE Academic Listening Dinleme

Listening | Dinleme Bölümü

Summarize Spoken Text | Sözlü Metni Özetleme

Re-tell Lecture bölümünün aynısı; bu sefer konuşmak yerine özetinizi yazıyorsunuz. 50 – 70 kelime arası bir özet isteniyor, 10 dakika süreniz var.

*Eğer bir arkadaşınız dersi kaçırıp size ne anlatıldı deseydi, nasıl özetlerdiniz? The speaker said that… gibi bir kalıpla başlayan en az beş cümle kurmanız gerekiyor. Daha yüksek puan için basit cümleler kurduktan sonra which, who, that ile zenginleştirmek gerekiyor.

Multiple Choice – Multiple Answer | Çoktan Seçmeli – Çoklu Yanıt

Reading bölümündeki soru tipinin aynısı. Dinlediğiniz parçaya göre doğru cevapları seçiyorsunuz. Yine o kısımdaki gibi verdiğiniz her yanlış cevap için eksi puan alıyorsunuz ama minimum puan sıfır.

*Burada önemli olan parça başlamadan önce soruyu ve şıkları gözden geçirmek. Böylece parçada hangi kısma odaklanacağınızı bulabilirsiniz.

Fill in the Blanks | Boşluk Doldurma

Ekranda bazı kelimeleri boş bırakılmış bir metin var, dinlerken boşlukları dolduruyorsunuz. Sınavın kolay kısımlarından biri.

*Kelimeyi duyduğunuz anda boşluğa yazıp geçmeniz lazım. Parça bitince kelimenin eklerini, zamanını, harflerini düzeltmek için vaktiniz olacak. Tekil çoğul kelime ayrımına dikkat edin.

Highlight the Correct Summary | Doğru Özeti Seçme

Dinlediğiniz parçaya göre şıklardaki özetlerden doğru olanı seçiyorsunuz.

*Özetler 2-3 satır uzunluğunda, o yüzden parça başlamadan okumak pek mümkün değil. Parçayı dinlerken bir taraftan notlar almak sonrasında özeti seçerken yardımcı olabilir.

Multiple Choice – Single Answer | Çoktan Seçmeli – Tek Yanıt

Dinlediğiniz parçaya göre doğru cevabı seçiyorsunuz.

*Çok yanıtlı kısımdaki gibi parça başlamadan soruya ve seçeneklere göz atmak gerekiyor.

Select Missing Word | Eksik Kelimeyi Seçme

Dinlediğiniz konuşmanın son 2-3 kelimesi kesilmiş, o kelimeleri bulmaya çalışıyorsunuz.

*Bu kısım biraz zor, konuşmanın genel konusuna ve gidişatına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle sonlara doğru but, although gibi gidişatı değiştirecek kelimeleri yakalamanız gerekiyor.

Highlight Incorrect Words | Yanlış Kelimeleri Seçme

Ekranda bir parça var ancak bazı kelimeleri değiştirilmiş. Parçayı dinlerken yanlış kelimelerin üzerine tıklıyorsunuz. Kolay kısımlardan birisi.

*Parçayı dinlerken fare ile kelimelerin üzerinden takip ederseniz duyduğunuz anda işaretlersiniz.

Write from Dictation | Söyleneni Yazma

Repeat Sentence bölümünün aynısı, cümleyi tekrar etmiyor yazıyorsunuz.

*Bu kısımda cümleyi dinlerken kelimelerin baş harflerini ekrana not alma yöntemini seçtim. İlk harf büyük, cümle sonunda nokta gibi kuralları unutmayın.

Sınav Sonucu

PTE Academic sınav sonucunun 5 gün içerisinde açıklanacağı belirtilmiş ancak genelde 2 gün içerisinde online olarak açıklanıyor. Benim sonucum bir gün dolmadan açıklanmıştı. 🙂

Sınavda tamamı 90 puan üzerinden bir total sonucunuz, dört temel ve dört yan alandan sekiz adet de ayrı ayrı sonucunuz açıklanıyor.

Meslek denkliği için Engineers Australia’ya  başvuracaksanız her bölümden 50 puanı geçmiş olmanız gerekiyor.

Avustralya kalıcı oturum vizesine başvuracaksanız İngilizce seviyeniz şu anlamlara geliyor:

50/90 : Competent. Her bölümden 50 puanı geçerseniz kalıcı oturum için başvurabiliyorsunuz ancak puan alamıyorsunuz.
65/90 : Proficient. Her bölümden 65 puanı geçerseniz dil alanında 10 puan sahibi oluyorsunuz.
79/90: Superior. Her bölümden 79 puanı geçmek 20 puan sahibi olmanızı sağlıyor.

Edit:

81/90 alıp İngilizce sınav serüvenimi sonlandırdıktan sonra bazı notlar 🙂

Sydney’e taşınmadan önce bir kez, taşındıktan sonra iki kez daha PTE-A sınavına girdim. Türkiye’de hedefim mesleki denklik başvurusu için 65 almaktı, 72 alıp orada bırakmıştım. Geldikten sonra ise kalıcı oturum yolunda 20 puan (79+/90) için sınava girdim.

Burada ilk girişimde Speaking skorum 34 –evet 34– geldi.  Oral Fluency ve Pronunciation skorlarım da 18 geldiği için mikrofonun bozuk olduğu sonucuna vardım. Sınavın başında mikrofonu güzel güzel test ettiğim ve sınava daha önceden de aşina olduğum için benim için şaşırtıcı ve sarsıcı! bir sonuç oldu (Acaba İngilizce bilmiyor muyum? Ama bir onceki sınavda da 75 almıştım? Acaba konuşmayı mı unuttum? :). Sonradan PTE ile iletişime geçtim ancak sınav sırasında elimi kaldırıp mikrofon bozuk demem gerekiyormuş; mikrofonun bozuk olduğunu da sonuç gelene kadar bilmiyordum, tam bir paradoks. Sınava girdiğim yer “Navitas English Sydney“. Sonuç: Eğer mikrofonunuzu test ederken düzgün çalıştığına dair içinizde az bir şüphe oluşsa dahi mutlaka değiştirilmesini talep edin.

İkinci sınavıma ise “UNSW Global Pearson Test Center” da girdim. Bu kez bütün ekipmanları iyice test ettim, bir de Speaking kısmında bağırarak cevapladım! Normalde bu kısımda bağırarak konuşanlara anlam veremiyordum ama bir bildikleri varmış çünkü bu sefer Speaking 90/90! 😀

Peki bu notlar nasıl alınıyor?

Çok mu iyi İngilizce biliyorum, muhteşem mi konuşuyorum, hiç mi soru kaçırmadım? Hayır! Önceden de yazdığım gibi her soru tipi için bilgisayarın beklediği bir cevap şekli ve yüksek puanlandırdığı sözcükler var. Speaking kısmı için akıcı ve kendine güvenerek konuşmak puanı kesinlikle etkiliyor. Writing kısmında da kendim yazdım demek isterdim, ancak hazırdaki essay template‘lerden birini ezberledim ve araya 2-3 adet günlük hayatta az kullanılan, yine ezberlediğim sözcüklerden sıkıştırdım (84/90). Listening ve Reading kısmı için sadece bol bol soru çözmek lazım sanırım.

Bir de sınava girmeden PTE’nin kendi sitesindeki mock testleri satın aldım. Soruları gerçek sınava göre daha zor; iki sınavdan önce de birer tane çözdüm, genel skorum 70/90 civarındaydı. TRY olarak bakınca biraz pahalı ancak alınmaya değer. Yalnız sınavları birer kez çözebiliyorsunuz, çözdükten sonra tekrar çözmek isterseniz yeniden satın almanız gerekiyor.

PTE-A korkulacak bir sınav değil, özellikle burada yaşamaya başladıktan sonra. 79+ için de mükemmel İngilizce seviyesinden ziyade sınav sistemine hakimiyet gerekiyor. Başarılar! 🙂