

Avustralya Kalıcı Oturum Vizesi – Subclass 189 / 190 serisinin üçüncü ve son yazısı Kalıcı Oturum Başvuru Süreci. Daha önce bahsettiğim gibi, 189 / 190 vize süreci kısaca puan toplamak, EOI doldurmak, davet beklemek, gelen davet ile başvuru yapmak ve sonuç beklemek şeklinde ilerliyor.
EOI nedir, başvuru daveti nedir, nasıl doldurulur? için bu yazıya,
Puan sistemi nasıl, kaç puan toplayabilirim, nasıl puan toplayabilirim? için bu yazıya göz atabilirsiniz.
Vize sürecimizin ayrıntıları yani bizim yaşadığımız tecrübeler aşağıda. Yazıyı okurken her an vize sisteminin, gerekliliklerinin, istenen belgelerin değişebileceğini unutmayın ve mutlaka bir adım atmadan vizenin resmi sitesinden araştırmanızı yapın.
1. Aşama: Avustralya Kalıcı Oturum Vizesi Başvuru Daveti Almak
Bir önceki yazıda bahsettiğim gibi sınavlara girerek ve mesleki denklik başvurusu yaparak gerekli puanları almış ve bir EOI doldurarak davet beklemeye başlamıştık. Bir süre sonra artık başvuru yapabileceğimizi söyleyen ve kullanmamız için bir link içeren e-mail geldi! 🙂
Biz başvurumuzu çift olarak yaptık ve puan talep ettiğimiz kısımlar kısaca aşağıda.
- Age – 30
- Bachelor’s Degree – 15
- English Language Skills – 20
- Partner Skills – 5
Sırada 60 gün içinde linki kullanarak Immiaccount üzerinden resmi bir başvuru oluşturmak; iddia ettiğimiz puanları ve bir çift olduğumuzu kanıtlamak vardı. Başvuru sürecinde herhangi bir danışmanlık şirketinden yardım almadan ilerledik ama eğer süreçten emin değilseniz ya da uğraşacak vaktiniz yoksa yardım almamak için bir sebep yok.
2. Aşama: Sağlık Testi & Gerekli Belgeleri Hazırlamak
Başvuru linkine tıkladığınızda bir Immiaccount hesabı oluşturmanız isteniyor. Sonraki aşamalar daha önce yaptığımız 476 vize başvurusuyla hemen hemen aynı ilerledi. İlk önce bütün bilgilerinizi içeren bir formu sistem üzerinden dolduruyorsunuz, sonra sıra vize ücretini ödemeye geliyor.
Vize Ücreti
Başvurunun en önemli kısmı ücreti ödemek olduğu için başvuru gününüz parayı ödediğiniz gün olarak kabul ediliyor. Ana başvuru sahibi için ücret 3.755 AUD. Ek başvuru sahibi için ise ücret şartlara bağlı olarak değişiyor. Örneğin birlikte başvurduğunuz kişi 18 yaşından büyükse ve İngilizcesi en az functional seviyedeyse 1.875 AUD ödemeniz gerekiyor. Eğer İngilizce seviyesi daha kötüyse ödemeniz gereken vize ücreti artıyor. Eğer ek başvuru sahibi 18 yaşından küçükse bu ücret düşüyor.
Biz de vize başvuru ücreti olarak 5.630 AUD (3755+1875) ödeme yaptık.
Bu ödemeyi yaptığınızda üç şey gerçekleşiyor; Bridging Visa’nız işleme giriyor, sağlık testi için HAP ID alıyorsunuz ve belge yüklemeniz gereken kısım açılıyor.
Bridging Visa, kalıcı oturum başvurunuz sonuçlanana kadar Avustralya’da kalmanızı sağlayan vize. Eğer kendi vizenizin süresi dolarsa PR sonucu beklerken Avustralya’da eski vizenizin şartlarına sahip olarak kalmaya devam edebiliyorsunuz. HAP ID ise sistemin size özgü olarak ürettiği bir numara. Sağlık testi randevusu alırken bu numarayı bildiriyorsunuz.
Sağlık Testi
Kalıcı oturum vize başvurusu için bir de sağlık testine girmeniz gerekiyor. Vize ücretini ödedikten sonra sistem sizin için bir HAP ID oluşturuyor. Avustralya’da iseniz bu bilgiyi kullanarak anlaşmalı bir sağlık merkezinden randevu alıyorsunuz. Bu test için iki kişi yaklaşık 725 AUD ödedik. Test sonucu Immiaccount sisteminde otomatik olarak güncelleniyor, sizin ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. Eğer talep ederseniz sonuçları sizin adresinize de postalıyorlar. Türkiye’den başvuru yapıyorsanız süreç nasıl ilerliyor bilmiyorum.
Yüklenecek Belgeler
Başvuru yaparken yükleyeceğiniz belgeleri iki kısma ayırabilirsiniz; genel vize başvuru belgeleri ve puan kanıtı için gerekli belgeler. İlk kısım iddia edilen puandan bağımsız bir şekilde herkesin yüklemesi gereken pasaport, fotoğraf, kimlik gibi belgeleri içeriyor; diğer kısım ise kişiden kişiye değişiyor. Immiaccount’ta başvuru oluşturduğunuz zaman sistem size uygun kısımları başlık olarak açıyor. Örneğin Language Ability – Other than English kısmı sadece NAATI puanı iddia ediyorsanız açılıyor. (NAATI nedir?)
Ücreti ödedikten sonra ana başvuru sahibi ve ek başvuru sahibi için belgelerin yüklenmesi gereken iki bölüm açıldı.
Ana Başvuru Sahibi için Belgeler
- Birth or Age: Bu başlığa doğum belgesi, pasaport, nüfus cüzdanı gibi yaşımı ve doğum tarihimi kanıtlayacak belgeleri yükledik.
- Travel Document: Pasaport
- Photograph: Biyometrik pasaport fotoğrafı.
- Qualifications – Overseas: Bu başlık Bachelor’s Degree puanı ile ilgili; diploma ve transkript belgelerini yükledik.
- Character: Bu kısım benim bir suçlu olmadığımı kanıtlamak için var. Buraya ilk olarak Form 80, Form 1221, e-devletten online olarak aldığım adlı sicil kaydı ve Sydney başkonsolosluğundan ıslak imzalı bir şekilde aldığım adlı sicil kaydı belgelerini yükledik. Normalde bir ülkede 12 aydan uzun süre kaldığınızda o ülkenin Police Check belgesini de yüklemeniz isteniyor. Başvurumuzun sonuçlanmasını beklerken bizim Avustralya’da geçirdiğimiz süre de bir yıla yaklaştı ve ek olarak Australian PCC (Police Clearence Certificate) belgesi alıp bu başlığa yükledik.
- Language Ability: İngilizce sınav sonucu. Bu kısım için PTE-Academic sonuç belgesini yükledik ancak kaçırılmaması gereken bir nokta daha var. Eğer PTE sınavını tercih ettiyseniz sonucunuzu bir de Pearson online sistemi üzerinden Australian DHA ile paylaşmanız gerekiyor.
- Work Experience – Overseas: Ben Türkiye’deki çalışma tecrübem için herhangi bir puan talep etmemiştim. Başvurunun ilk kısmında form doldururken puan talep etseniz de etmeseniz de iş tecrübesi bilgilerinizi doldurmanız isteniyor, bu kısım da orada verilen bilgileri kanıtlamak için. Mesleki denklik başvurusu için de kullandığım çalışma belgesi, özgeçmiş, vergi dokümanları ve ayrılırken yöneticimin yazdığı referans mektubunu bu kısma ekledim.
- Work Experience – Australian: Bu kısım da Türkiye iş tecrübesi ile benzer. Buradan da puan talep etmediğim halde verdiğim bilgileri kanıtlamak için çalışma belgesi, bordrolar, vergi dokümanları gibi belgeleri yükledim.
- Skills Assessment: Mesleki denklik belgesi kısmı. Engineers Australia’dan gelen sonuç belgesini yükledik.
- Partner skills: İddia ettiğimiz 5 partner puanını kanıtlamamız gereken kısım. Ek başvuru sahibinin yaşını, İngilizce seviyesini, mesleki denklik sonucunu kanıtlayan belgeleri yüklemek gerekiyor.
Ek Başvuru Sahibi için Belgeler
- Birth or Age
- Photograph
- Skills Assessment
- Character
- Passport
Yukarıdaki kısımların açıklamaları ana başvuru sahibi ile aynı. Ek başvuru sahibi için ilgili belgeleri yüklemeniz gerekiyor. Aşağıdaki kısımlar ise ek başvuru sahibine özel başlıklar.
- Member of Family Unit: Bildiğiniz gibi Avustralya Kalıcı Oturum Vizesi başvurusuna aile üyelerinizi* ekleyebiliyorsunuz. Bu başlık da ek başvuru sahibinin sizin aile üyeniz olduğunu kanıtlamanız için var. Eğer aranızda kan bağı varsa, örneğin çocuğunuzu ekliyorsanız doğum belgesi gibi belgelerle bunu kanıtlamanız gerekiyor. Eğer partnerinizi ekliyorsanız aranızda aile birliği olduğunu üçüncü parti belgelerle kanıtlamanız gerekiyor. Bu kısma finansal olarak bağlı olduğunuzu kanıtlayan belgeler, ortak mülkler, aynı evde yaşadınızı gösteren kira sözleşmeleri, faturalar; evlilik sertifikası ya da ilişki sertifikası vb. yükleyebilirsiniz.
*Aile üyeleri: Partneriniz, çocuğunuz ya da partnerinizin çocuğu.
- Relationship – Spouse, De facto Partner:
Bu kısım da aile üyesi başlığına benzer. Evliyseniz ya da de-facto ilişkide iseniz gerekli kanıtları bu kısma yüklemeniz gerekiyor. Bizim üzerine en çok düşündüğümüz kısım burası oldu; belki de-facto ilişki için de ayrıca ayrıntılı bir yazı yazarım.
Avustralya’dan başvuru yapacak çiftler için bir önerimiz var; bulundukları eyaletten “relationship certificate” adı verilen belgeyi almaları. Bu belge de-facto çiftler için evlilik cüzdanı ayarında, ilişkinizi devlete resmi olarak beyan ettiğiniz bir belge; dolayısıyla ilişkiniz için oldukça sağlam bir kanıt. Ayrıca de-facto ilişki sahibi olmak için gereken 12 ay şartını da bu sertifikayla ortadan kaldırabiliyorsunuz.
Yüklemeniz gereken kanıtlar kabaca dört başlık altında toplanıyor; finansal konular, ev işleri, sosyal hayat ve bağlılık. Finansal belgeler için ortak banka hesapları, ortak krediler, ortak mülkler için kanıt gösterilmesi gerekiyor. Ev işleri kısmı ortak bir hayat yaşadığınızı göstermek için; ortak faturalar, ikamet adresinin aynı olması, çocukların sorumluluğunu iki tarafın da aldığını gösteren belgeler vb. Sosyal hayat kısmı birlikte davetlere katıldığınız, tatile gittiğiniz, ortak bir yarışmaya / spor müsabakasına katıldığınız gibi konular için. Bağlılık kısmı ise ilişkinizin ciddi olduğunu, ortak bir gelecek hayali kurduğunuzu ve bunun için çaba gösterdiğinizi kanıtlayan belgeler için.
- Relationship – Spouse, De facto Partner:
- Other Documents: Bu belgeler dışında bizim ekstra yüklediğimiz belgeler var. Bunlardan birisi konsolosluktan aldığımız Askerlik tecil belgesi. Bunun dışında ek başvuru sahibi için de çalışma belgelerini ve bordroları başvurumuza ekledik.
3. Aşama: Başvuru Sonucu Beklemek
Avustralya Kalıcı Oturum Vizesi ücretini ödeyip belgelerinizi yükledikten sonra geriye tek bir şey kalıyor: beklemek!
Bu bekleme kısmında benim yoğun olarak takip ettiğim iki site vardı. Bunlardan ilki Immitracker, buradan ulaşabilirsiniz. Burası başvuru yapan insanların kendi bilgilerini girdiği ve süreci takip edebildiği bir sistem. Siz de kendi hesabınızı oluşturup bilgilerinizi girebilirsiniz ve sizinle aynı zamanda başvuru yapmış insanların süreçlerine göre de kendi sonucunuzun geleceği tarihi yorumlayabilirsiniz. Aynı zamanda iletişime geçilen insanlardan hangi ek belgeler istendi, hangi konular problem oldu gibi bilgiler edinebilirsiniz. Diğer bir site ise expat forum, buradan ulaşabilirsiniz. Burası bir forum sitesi, Avustralya başlığı altında vizeler ile ilgili pek çok bilgi bulabilirsiniz. Bu başlıkta ise 2018-2019 döneminde 189 vizesine başvuran insanların bilgilerini ve yorumlarını takip edebilirsiniz.
Bütün bu süreçte benim en çok stres altında yaşadığım dönem bu bekleme dönemi oldu. Özellikle az çok bir sonuç bekleme zamanına geldiğimizde yukarıda bahsettiğim iki siteye bağımlı bir şekilde yaşamaya başlamıştım, yarım saatte bir sayfa yeniliyordum. Bilgi almak için iyi kaynaklar olsalar da başka insanların yaşadıkları sorunlar bir süre sonra rüyalarınıza girmeye başlayabiliyor. Eğer yapabiliyorsanız kendinizi kaptırmadan arada sırada bakmaya çalışın 🙂
Bu bilgileri bir de resmi siteden incelemek için bu linki kullanabilirsiniz.
4. Aşama: Vize Başvuru Sonucu
Vize başvuruları paranın ödendiği tarihe göre sırayla bir görevliye atanıyor ve değerlendirmesi yapılıyor. Başvurunuzun karışıklığı, o dönemki vize başvuru yoğunluğu, tatil dönemi olup olmaması gibi konulara göre sonucu ne kadar zamanda alacağınız değişiyor. Eğer başvurunuzda eksik bir belge varsa ya da görevli bazı konularda tam emin olamazsa ek belge isteğinde bulunabiliyor. Siz ek belgeyi yükledikten sonra ise sonucu almanız bazen bir hafta bazen aylar sürebiliyor. Eğer belgeleriniz yine yetersiz görülürse görevli iki üç kez daha iletişime geçerek belge isteyebiliyor. Bizim başvuru yaptığımız dönemde ortalama 3 ayda sonuçlanıyordu, biz de 3 aya yakın bir sürede sonucumuzu aldık.
Avustralya Kalıcı Oturum Vizesi süreci bizim için böylece son buldu. Birkaç yıl sonra Avustralya – Vatandaşlık başvuru süreci ile devam ederiz! 🙂
[…] Part III -Kalıcı Oturum Vizesi Başvuru Süreci […]
Merhaba,
Oncelikle tum bilgilerinizi deneyimlerinizi paylastiginiz icin gonulden tesekkur ediyorum
Bilindigi uzere vize harci ciddi bir miktar. Basvuru yapilip ardindan ret edildigi ve o paranin yandigi hic gorulmus mu bilginiz var mi acaba
Merhaba, teşekkür ederim.
Evet tabii eğer vize şartlarını sağlamadan başvuruluyorsa vize reddi geliyor ve paranızı geri yatırmıyorlar. Ama şartları sağlıyorsanız sebepsiz reddetmiyorlar Avustralya vizelerinde. Bu yüzden başvurmadan çok iyi araştırmak ve emin olmak gerekiyor.
Merhaba, blogunuzu keyifle takip ediyorum.
ImmıTracker’da Subclass 476’yı bulamadım. Expatforum ise bu vizede pek güncel görünmüyor. Subclass 476 onay süreçlerini takip edebileceğim başka bir adres öneriniz var mı? Siz nasıl takip etmiştiniz? Teşekkür ederim.
Merhaba, teşekkür ederim 🙂
Yeni mezun mühendis vizesine başvurduğumuzda sadece resmi sitede yazan ortalama sürenin dolmasını beklemiştik, spesifik bir vize türü olduğu için tracker vb. bulunduğunu sanmıyorum. Sitede yazan süreye yakın bir zamanda sonucunuz gelir muhtemelen.