

Merhaba! 2019 Nisan ayı itibariyle hem burada ilk yılımızı doldurduk hem de Avustralya kalıcı oturum vizemizi aldık –bkz. çifte mutluluk! Bir taraftan dünyanın öbür ucundaki hayata adapte olmaya çalışmak, bir yandan oturum izni alabilmek için sınavlara girmek, raporlar yazmak, sonuçlar beklemek ne kadar yorucu olsa da bizim açımızdan güzel sonuçlandı. İşin bir de maddi boyutu var tabii ama o başka bir yazının konusu. 🙂
İnşaat Mühendisliği non pro-rata grubunda olduğu için (yani nispeten daha kolay davet aldığından) başvuruyu çift olarak benim üzerimden tamamladık. Davetimiz 70 puanla geldi. Hangi kısımlardan kaç puan aldığımızı / kaç puan alınabileceğini bu yazıda açıklamaya çalışacağım. Bizim puan aldığımız kısımların ayrı ayrı açıklayıcı yazıları da blogda mevcut, daha ayrıntılı bilgi için onlara da göz gezdirmeyi unutmayın.
Bu yazıya başlamadan önce lütfen buradan Avustralya Kalıcı Oturum Vizesi Part I | Sub. 189 & Sub. 190 Nedir? isimli yazıya göz atın ve ön şartları sağladığınızdan emin olun. Bir de vize sisteminin, gerekliliklerinin her an değişebileceğini, burada anlatılanların bizim tecrübelerimiz olduğunu unutmayın ve atacağınız adımları mutlaka resmi sitesinden araştırın.
189 Vize başvuru sürecinde ilk adım minimum puan olan 65 puana ulaşmaya ve mümkünse arttırmaya çalışmak. Yaş, diploma, iş tecrübesi, İngilizce seviyesi gibi alanlardan 0-30 arası puanlar alabiliyorsunuz. Kısa yoldan hesaplamak için bu linki kullanabilirsiniz. Ayrıntılar ise aşağıda.


Avustralya Kalıcı Oturum Vizesi - Puan Hesaplama
I. Age
Vizeye başvurmak için en şanslı yaş aralığı bizim de içinde bulunduğumuz 25 – 32 yaş. Sadece kimlik kartı ile yaşımı kanıtlayarak bu kısımdan 30 puanı aldık ve hızlı bir başlangıç yaptık.
- 18 - 24 Yaş (25)
- 25 - 32 Yaş (30)
- 33 - 39 Yaş (25)
- 40 - 44 Yaş (15)
II. English Language Skills
İkinci kategori olan İngilizce seviyesi bence en önemli kısımlardan biri çünkü puanınızı çalışarak yükseltebilir ve süreci hızlandırabilirsiniz. Başvuru yapabilmek için en azından competent seviyede olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor ancak bu seviye için puan alamıyorsunuz. Subclass 189 için kabul edilen sınavlar IELTS, PTE-A, TOEFL, CAE ve OCT ve bu sınavlardan birine son 3 yıl içinde girmiş olmanız gerekiyor. Hangi İngilizce seviyesi için kaç puan almanız gerektiğini buradan inceleyebilirsiniz. Özetle, eğer PTE-Academic sınavından 65+ ya da IELTS 7+ alırsanız 10 puan; PTE-A 79+ ya da IELTS 8+ alırsanız 20 puan kazanabiliyorsunuz.
İngilizce seviyesi aynı zamanda eyalet sponsorlu kalıcı oturum vizesi olan subclass 190 için de önemli. Örneğin NSW eyaleti aday seçme sürecinde meslek dalı ve puandan sonra üçüncü sıraya İngilizce seviyesini koymuş (buradan inceleyebilirsiniz). Biz de bu süreçte araştırırken İngilizce puanı 10 olan adaylara davet gelmediğini ya da çok nadir geldiğini okumuştuk.
Ben Türkiye’de 476 Vizesine başvururken IELTS‘e, daha sonra Engineers Australia için PTE-Academic sınavına girmiş ve PTE’nin daha bana göre bir sınav olduğuna karar vermiştim. Bu yüzden Avustralya’ya geldikten sonra yola PTE ile devam ettim ve sonunda 79+ bir sonuç aldım. Bu da bize 20 ekstra puan getirdi ve toplam puanımız 50 oldu. Girdiğim İngilizce sınavları ile ilgili yazılara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Competent English (0)
- Proficient English (10)
- Superior English (20)
III. Skilled Employment
Avustralya Kalıcı oturum için puan kazanabileceğiniz üçüncü kısım son on yıldaki iş tecrübesi. Bu başlıkta kazanabileceğiniz puanlar Avustralya dışı iş tecrübesi ve Avustralya iş tecrübesi olarak ikiye ayrılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var. Birincisi, iş tecrübenizin kalıcı oturuma başvurduğunuz meslek dalında (ya da çok yakın bir alanda) olması gerekiyor. İkincisi ise “Benim bu kadar yıllık meslek hayatım var.” demeniz puanı kazanmak için yeterli değil. Çoğu meslek dalı için Engineers Australia gibi yetkili bir kuruma başvuruyorsunuz; bu kurum sizin kaç yıllık tecrübenizin sayıldığına karar veriyor. Örneğin 10 yıllık bir meslek hayatı için başvuruyorsunuz ama yetkili kurum “Bu sürenin ilk üç yılı mesleği öğrenmekle geçmiş, profesyonel iş tecrübesi yedi yıl” diye bir karar verebiliyor. Bu karar sonucunda siz sadece yedi yıl için puan alabiliyorsunuz.
Benim Türkiye’deki tecrübem 1-3 yıl aralığında olduğu için Avustralya dışı iş tecrübesinden puan alamadık. Başvurduğumuz sırada Avustralya iş hayatında da henüz bir yılı doldurmadığım için bu kısımdan aldığımız puan da 0 oldu 🙂
- Avustralya dışı iş tecrübesi
- 0 - 3 yıl (0)
- 3 - 4 yıl (5)
- 5 - 7 yıl (10)
- 8+ yıl (15)
- Avustralya iş tecrübesi
- 0 - 1 yıl (0)
- 1 - 2 yıl (5)
- 3 - 4 yıl (10)
- 5 - 7 yıl (15)
- 8+ yıl (20)
IV. Qualifications
Puan tablosunun dördüncü kısmı eğitim seviyesi. Akla gelen ilk soruyu hemen yanıtlayayım, maalesef bu kısımdan sadece bir kere puan kazanabiliyoruz 🙂 Bu kısımda alabileceğiniz en yüksek puan doktora eğitimi ile 20 puan. Lisans derecesi veya Master derecesi sahibi olmak 15 puan getiriyor ve bu puanı kazanabilmek için bahsedilen eğitim seviyesini halihazırda tamamlamış olmak gerekiyor. İş tecrübesinde olduğu gibi bu başlıkta da diploma göstermek yeterli olmuyor. Mesleğinizle ilgili yetkili kurumun aldığınız eğitimi değerlendirmesi ve Avustralya standartlarına uygun olup olmadığına karar vermesi gerekiyor. Mesleki denklik almak dediğimiz bu konudan daha önceki yazılarda bahsetmiştim ve kendim geçtiğim süreçleri anlatmıştım, aşağıdaki linklerden ilgili yazılara ulaşabilirsiniz.
İnşaat mühendisliği için denklik verme yetkisine sahip kurum Engineers Australia. Sonuç belgesinde iki adet bilgi oluyor; kalifiye göçmenlik vize başvurusu için Lisans Derecesi (15 puan) iddia edebileceğim ve yetkinliklerimin profesyonel İnşaat Mühendisi olmak için yeterli olduğu. Böylece bu kısımdan da 15 puan kazandık ve toplam puanımız 65 oldu.
Aşağıda Diploma, sertifika vb. diye bıraktığım şıktan puan kazanmak için Avustralya içinde yetkili bir kurumdan “Diploma, Qualification, Award” gibi bir derece tamamlamış olmak gerekiyor. Bu konunun ayrıntısına hakim değilim.
- Doktora Derecesi (20)
- Lisans Derecesi / Master Derecesi (15)
- Diploma / Sertifika vb. (10)


V. Australian Study Requirement (5)
Eğer Avustralya’da yetkili bir kurumdan en azından bir degree, diploma ya da trade qualification tamamlarsanız bu kısımdan 5 puan kazanabiliyorsunuz. Buradan puan almak gözüktüğü kadar kolay değil; en basitinden bu eğitimin en az iki yıl sürmesi gerekiyor! Ayrıntıları bu linkten inceleyebilirsiniz.
Bu kısımdan aldığımız puan 0.
VI. Specialist Education Qualification (5)
Bu kısımdan puan kazanmak için en az 2 akademik yıl süren bir çalışmayla, bir Avustralya eğitim kurumundan Master ya da Doktora derecesi almanız gerekiyor. Ancak bu da yeterli değil, çalıştığınız alanın bu linkte belirtilen alanlardan biri olması da şartlar arasında.
Bu kısımdan aldığımız puan da 0.
VII. Accredited in a Community Language (5)
Bu başlıktan puan kazanmak için NAATI CCL adı verilen bir çevirmenlik sınavına girmeniz ve başarılı olmanız gerekiyor.
Ben bu sınava girmiş olsam da sınav sonucu vize başvuru davetinden sonra geldiği için pek bir işimize yaramadı. Sonuç olarak bu kısımdan 0 puan almış olduk 🙂 Bu sınavla ilgili ayrıntılı bilgiyi sınava girdiğim zaman yazmış olduğum aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.
VIII. Study in Regional Australia (5)
Bu kısımdan puan almak için Avustralya’nın kırsal / düşük nüfuslu bölgelerinden birinde eğitim görmüş olmanız gerekiyor. Ayrıca aldığınız eğitimin yukarıda sözü edilen “Australian Study Requirements” başlığındaki bilgilere de uygun olması gerekiyor. Bu linkten bahsedilen bölgeleri kontrol edebilirsiniz. Bu kısımdan da puan almadık!
IX. Professional Year in Australia (5)
Bu kısımdan puan alabilmek için son dört yıl içinde Avustralya’da ‘Professional Year‘ ismi verilen programı tamamlamış olmanız gerekiyor. Bu kısım nedense Türkçe sitelerin çoğunda Avustralya’da bir yıl çalışmış olmak şeklinde lanse edildiği için benim kafamı çok karıştırmıştı ancak doğrusu bu değil. Avustralya Profesyonel Yıl programı (PYear), yeni mezun gençlerin iş hayatına geçişlerini kolaylaştırmak için oluşturulmuş bir program. Bir yıla yakın süren bu programa katılarak Avustralya iş hayatını tanıyor, süreçleri öğreniyor ve bir kısmında da staj yapıyorsunuz.
Mühendisler için olan PYear ile ilgili bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz. Eğer ilgilenirseniz 476 vizesi sahiplerinin başvuru için uygun oldukları bilgisi de aynı linkte geçiyor.
X. Partner Skills (5)
-Kasım 2019’da değişen partner puanına göre güncellendi –
- 10 Puan – Eğer başvuruyu sadece kendiniz için yapıyorsanız
- 10 Puan – Partneriniz Avustralya vatandaşıysa ya da hali hazırda kalıcı oturum izni varsa
- 10 Puan – Partneriniz ile birlikte başvuruyorsanız ve partneriniz aşağıdaki şartları sağlıyorsa;
- Avustralya vatandaşı ya da hali hazırda PR sahibi olmaması
- 45 yaşın altında olması
- En az Competent seviyede İngilizce sahibi olması
- Mesleğinin sizinle aynı listede olması (STSOL ya da MLTSSL)
- Meslek denklik belgesi almış olması
- 5 Puan – Partneriniz sizinle aynı meslek grubunda değilse ve en az competent İngilizce seviyesine sahipse
Bu kısımda partner diye bahsetmemin sebebi, evli olma şartının olmaması. Daha önce 476 Vize Başvurusu yazısında da belirttiğim gibi Avustralya de-facto ilişkileri (aynı cins ya da karşı cins için) resmi olarak tanıyor. Ancak evli de olsanız, de-facto da olsanız ilişkinizi ek belgelerle kanıtlamanız bekleniyor.
* Biz de-facto ilişki sahibi bir çift olarak İngilizce, mesleki denklik gibi diğer şartları da sağladık ve partner skills kısmından o zaman alınabilecek maksimum puan olan 5 puanı aldık. Böylece toplam puanımız 70 oldu.
Bonus: Subclass 190 – Eyalet Sponsorluğu (5)
Eğer subclass 190 için de başvuru yapacaksanız bu size ek 5 puan getiriyor. Süreç şöyle işliyor; 189 için yaptığınız gibi bir EOI de 190 için dolduruyor ve sponsor olmasını tercih ettiğiniz eyaleti / eyaletleri seçiyorsunuz. EOI puan hesaplamasında sistem size otomatik olarak +5 puan olarak ekliyor. Örneğin toplam 80 puanınız varsa 190 vizesi EOI sisteminde 80+5 puan ile davet bekliyorsunuz.
Bizim Puan Toplama Sürecimiz
Geldiğimiz ilk günden beri hatta belki Avustralya’da bir hayat kurmayı planladığımızdan beri nihai amacımız Kalıcı Oturum Vizesine başvurmaktı. Bu yüzden araştırmaların çoğunu gelmeden yapmış ve az çok bir yol haritası çizmiştik. Geldikten sonra da önceliğimiz iş bulmak sonra da puan toplamaya başlamak oldu. Bu süreçte şansımız yaver gitti ve oldukça yüksek sayıda davet yollanan bir dönemde biz de davetimizi aldık.
Vize başvuru davetini aldıktan sonra başvuru yapmak için 60 gününüz oluyor. Bir sonraki aşama belgeleri toparlayıp, düzenleyip sisteme yükleyerek resmi olarak kalıcı oturum vizesi başvurusu yapmak; bir sonraki yazının konusu da bu olacak 🙂
⇓
Avustralya Kalıcı Oturum Vizesi III – Nasıl Başvuru Yapılır?
Ayrıca bilgilendirici sayfanız için gerçekten teşekkür ederim 🙂
Merhabalar. Ben İngilizce öğretmeniyim. puanım ielts den 8 alırsam 75 oluyor hesaplamalarıma göre. yalnız resmi siteyi de kontrol ettim. Mesleğimle ilgili alım olup olmadığından emin değilim. sizce yine de denemeli miyim? ya da mesleğimin geçerli olup olmadığını net olarak nasıl öğrenebilirim?
Bir sorum var kalici oturum vizesine turkiyedeyken basvurmakla avusturalyadayken basvurmak aradinda bir fark var mi
Merhaba, puan tabanlı bir vize olduğu için yeterli puana sahipseniz alırsınız. Yok diye düşünüyorum.
Merhaba yukarda “Ben Türkiye’de 476 Vizesine başvururken IELTS‘e, daha sonra Engineers Australia için PTE-Academic sınavına girmiş ve PTE’nin daha bana göre bir sınav olduğuna karar vermiştim” yazmışsın, Engineer australia için derken neyi kastediyorsun acaba ?
Visa 189 için mi demek istedin ?
Merhabalar siteniz çok yararı oldu benim için çok teşekkür ediyorum. En az 80 puan toplamak gerekiyor gibi bir video izledim alabileciğim her yerden puan alsam bile tutmuyor sizce aslı var mı? 65 70 puanda yeterli olabilir mi?
Merhaba, kalıcı oturum yazılarında da belirttiğim gibi almanız gereken puan mesleğinize, başvurduğunuz zamana, davet sayısına bağlı tamamen. Örneğin biz 70 puanla aldık. Bu yüzden en az 80 puan toplamak gerekiyor gibi bir bilgi verilemez, eksik ve yanlış olur 🙂 Mesleğinizin davet aldığı puanları resmi siteden takip edip toplamanız gereken ortalama puan için bir fikir edinebilirsiniz.
Merhaba,
Blogunuzu son 3-4 aydir yakindan takip ediyorum ve yazilariniz kendi basvuru asamamda (476 vizesi) bana cok yardimci oldu.
Genelde yorumlari size soru sormak icin yaziyorum fakat PR aldiginizi okuyunca sizin adiniza cok sevindim ve herseyden once tebrik etmek istedim 🙂 Umarim basarilariniz devam eder ve tabi ki aydinlatici yazilariniz da 🙂
Merhaba, çok teşekkür ederiz! 🙂