

Vizeye başvuru aşaması ve vizenin çıkmasını beklemek kesinlikle zor ancak göçmeye hazırlanmak da hiç kolay değil. İlk hazırlıklardan ve göç etmekle ilgili neler hissettiğimden bu yazıda bahsetmiştim. Sırada son hazırlıklar var!
Biz vizemiz çıktığında bu hazırlık aşamasını biraz kontrol altına almak adına gelmeden neler yapmamız gerektiğini bulup, planlayıp, paylaşımlı bir ‘Avustralya’ya gelmeden yapılacaklar’ kontrol listesi oluşturduk. Hallettiklerimizi tek tek işaretleyerek hem süreci kolayca takip edebildik hem de panik seviyemizi biraz azalttık.
1. Dişçi ve Doktor Kontrolleri
Avustralya vizeniz çıktıktan sonra ilk yapacaklarınızdan biri diş kontrolü ve check-up için randevu almak olsun. Eğer bizim gibi Yeni Mezun Mühendis Vizesi‘yle gelecekseniz özel sağlık sigortanızı gelmeden ya da geldikten sonra kendiniz yaptırmanız gerekiyor, Avustralya bu vize için bir sağlık güvencesi sunmuyor. Biz de geldikten sonra sürpriz bir sağlık sorunuyla karşılaşmak istemediğimizden listemizin başını bu maddeye ayırdık. Buradaki doktor ve dişçi ücretlerinin ününü duymamızın da biraz etkisi var tabii. 🙂 Eğer siz de yakın zamanda kontrole gitmediyseniz yaptırın, en azından içiniz rahat olur. Bir de eğer düzenli kullandığınız ilacınız varsa doktorunuza reçetesini yazdırmayı unutmayın.
2. Uçak Bileti Almak
Vizeyi aldıktan sonra çok beklemeden uçak biletini almak hem uygun fiyatı yakalamak hem de önünüzdeki zamanı bilip planlama yapmak açısından mantıklı bir karar olur.
Biz uçak bileti alabileceğimiz firmaları uzun uzun araştırdıktan, gidenlerin yorumlarını okuduktan, youtube’da videolar izledikten sonra tercihimiz Emirates oldu. Bilet fiyatları yaklaşık 2 ay sonrası için 710 USD civarındaydı. Check-in bagajı hakkı kişi başı 30 kg, kabin bagajı hakkı da 7 kg. Bu arada nispeten ucuza uçmak için en uygun günler Salı ve Perşembe oluyormuş, aklınızda olsun. Biz Dubai’de aktarma yaparak yaklaşık 22 saatlik bir uçak yolculuğu yaptık.
*Uzun uçuş tavsiyeleri bu yazıda! 🙂
3. İlk Günler İçin Kalacak Yer Ayarlama
Burada geçireceğiniz ilk günler için gelmeden yer ayarlamak büyük kolaylık. İlk evinizi bulana kadar hem jet-lag mağdurluğundan kurtulacağınız hem de etrafı tanıyabileceğiniz bir hafta – 10 günlük bir süre muhtemelen yeterli olur. Biz kalacak yer ayarlamak için airbnb kullandık, geldiğimiz zaman nisan başı, yani burası için sonbahar dönemi olduğundan yer bulmakta zorlanmadık.
Bu sırada belki biraz flatmates.com.au gibi siteleri ya da facebook sayfalarını kullanarak yaşamak istediğiniz çevreye karar verebilir ya da evlerin kiraları, durumları, paylaşımlı evler gibi konular hakkında bilgi edinebilirsiniz.
4. Şirketten İstenecek Belgeler
Öncelikle mühendislik denkliği başvurusu, sonrasında iş arama süreci ve kalıcı oturum vizesine başvuracağımız için burada ihtiyacımız olan belgeleri olabildiğince toplamaya çalıştık. Bunların en önemlisi şirketten aldığımız çalışma belgesi. Bu belgenin ayrıntılarını Engineers Australia resmi sitesindeki MSA kitapçığında bulabilirsiniz.
İnsan Kaynakları biriminden İngilizce talep ettiğimiz, şirketin antetli kağıdına basılan bu belgede (Option 1);
- Çalıştığımız pozisyon ismi
- İşe giriş ve çıkış tarihlerimiz
- Haftalık çalışma saati
- Üstlendiğimiz 5 ana görev
- Aldığımız ücret
bilgileri yer alıyor. Bunun dışında birim şeflerimizden kapalı zarf içinde mühürlü referans mektupları, yaptığımız işlerin bir örneği ve bordrolar da lazım olur diye şirketten aldığımız diğer belgeler.
5. Gelmeden Kendiniz Hazırlamanız Gereken Belgeler
Avustralya’da ihtiyaç olabilecek diğer belgeler de ayrıntılı SGK vergi dökümü, diploma, transkript, girdiyseniz İngilizce sınav sonuçları, check-up sonuçları, biyometrik fotoğraf, adli sicil kaydı çıktısı, online vize çıktısı ve varsa AirBNB çıktısı.
İngilizce adli sicil kaydını e-devlet üzerinden alabilirsiniz. Ayrıntılı SGK vergi dökümünü ise e-devlet üzerinden değil, yakınınızdaki kuruma giderek talep ediyorsunuz. Alacağınız belgede meslek kodu açıklaması ve çalışılan şirket açıklamasını istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Görevli memur direkt çıktısını alarak her sayfasını imzalayıp mühürleyip size teslim ediyor. Tabii belge türkçe olduğu için gelmeden bir de İngilizce’ye çevirtmeniz gerekiyor. Eğer elinizde başka Türkçe belgeler varsa onları da İngilizce’ye çevirtmeyi unutmayın.
Gelmeden bir yakınınıza vekaletname vermek de ileride yaşanabilecek sıkıntılara karşı bir önlem almanızı sağlar.
6. Kredi Kartları, Banka Hesapları Kapatma
Gelmeden yapmanız gereken işlerden biri de Türkiye’deki hesap işletim ücreti alınan banka hesaplarınızı, kredi kartlarınızı kapatmak. Belki acil durumlar için bir kredi kartı bırakmak yardımcı olabilir, onun dışında yıllar sonra sürprizlerle karşılaşmamak için bankalarla ilişkiyi sonlandırmakta fayda var.
7. Elektrik, Doğalgaz, Su ve En Önemlisi -İnternet- Hattı Kapatma
İşinizden istifa ettiniz, evden ayrılacağınızı ev sahibine bildirdiniz; sıra geldi aboneliklerinizi sonlandırmaya. Yaşadığınız şehre göre değişmekle birlikte genelde elektrik, su ve doğalgaz hattını kapatmak çok kolay. Peki internet hattı? Eğer kullandığınız paket taahhütsüz ise işiniz kolay ama değilse uzun uzun uğraşmaya ya da büyük paralar ödemeye hazır olun.
İnternet hattını kapatmak istediğinizde kullanım sürenize de bağlı olarak sizden bir ücret isteniyor. Bu ücretin içinde modem parası, bağlantı parası, kullanım ücreti, o bu derken 1 yılını kullandığım 2 yıllık taahhütlü paket için benden 710 TL abonelik sonlandırma ücreti istendi. Bu parayı ödemek yerine 24 TL abonelik devir ücreti karşılığında paketi isteyen bir tanıdığınıza devretmek daha mantıklı, ben de bu şekilde çözdüm. Bunun dışında yurtdışına taşındığınızı kanıtladığınızda ücretsiz bir şekilde de abonelik sonlandıranlar oluyormuş, aklınızda olsun.
8. Telefon Hattını Kontörlü Hatta Çevirme
Eğer gelmeden Türkiye’deki faturalı telefon hattınızı kontörlü hatta çevirirseniz ve içinde bir miktar para bırakırsanız hem hattınız kapanmamış olur hem de yurtdışında kullanım faturası sürpriziyle karşılaşmamış olursunuz. Son para yüklemenizden sonra, şirketten şirkete değişmekle birlikte, hatların aramaya kapanması yaklaşık 6 ay, hattın iptal edilmesi ise 1 yıl sürüyor. Avustralya’dayken ara ara para yükleyerek iptal edilmesini önleyebilir ve Türkiye’deyken kullanmaya devam edebilirsiniz.
9. Paranızı Avustralya Doları'na Çevirme
İşte kesinlikle bu kolay diyerek son ana bırakmamanız gereken bir iş 🙂 Avustralya Doları Türkiye’de pek kullanımda olmadığından büyük miktarlarda bulmak zor oluyor.
Eğer paranızı bankada döviz hesabında tutuyorsanız ve şubeden almayı düşünüyorsanız genellikle şubeye birkaç gün önceden bilgi vermeniz gerekiyor ki ellerinde yoksa getirebilsinler. Eğer döviz bürolarında çevirtirim diyorsanız yine istediğiniz miktarı toparlayabilmek için birkaç büro gezmeniz gerekebilir. Bu arada eğer havalimanından alırım en kötü ne olacak diyorsanız, biz bilgi almak istediğimizde minimum 2.9% komisyon aldıklarını söylemişlerdi.
Yeri gelmişken, Avustralya dolarları plastiğe basılı, renkli, eğlenceli banknotlar. Bir de 2 dolar için bozuk paraları var 🙂
10. Avustralya'da Banka Hesabı Açma
Eğer bütün paranızı nakit olarak yanınızda getirmek isterseniz 10.000 Avustralya Doları’na kadar direkt getirebiliyorsunuz, daha yüksek miktarlar için ise önceden bilgi vermek gerekiyor. Biz paranın tamamını nakit olarak taşımaktansa Türkiye’den banka hesabı açarak bir kısmını gönderdik.
Avustralya’da banka hesabınızı gitmeden online olarak açarak para gönderebildiğiniz bir sistem var. Biz hesap açmak için buranın büyük bankalarından biri olan CommonWealth Bank’i tercih ettik. Smart Access Account adı verilen bu hesapla ilgili bilgilere buradan erişebilirsiniz.
Commonwealth Bank için süreç kısaca şöyle işliyor; bilgilerinizi girerek hesabınızı online olarak oluşturuyorsunuz, sistem size bi mail atiyor ve bank account number veriyor. Siz de bu banka hesabına Türkiye’deki herhangi bir bankadan AUD gönderebiliyorsunuz. Eğer bu işlemi banka şubesine giderek yaparsanız şubede komisyon ödüyorsunuz 🙂 O yüzden bizim gibi online bankacılık kullanarak kendiniz yapın gitsin. Biz parayı gönderdiğimizde bir gün içinde onaylanarak Türkiye’den çıktı, iki iş günü içinde de Avustralya hesabında gözüktü. Güvenlik sebebiyle gitmeden hesaptaki parayı görebiliyorsunuz ancak kullanamıyorsunuz.
Avustralya’ya geldikten sonra bankaya giderek kimliğinizi kanıtlıyorsunuz. Hesabı önceden açtığınız için banka kartlarınız hazır oluyor. Bankaya buradaki bilgilerinizi verdikten sonra hesabınız kullanıma hazır.
Transferwise:
Türkiye’den Avustralya’daki banka hesabınıza para göndermenin daha ucuz bir yolu da var – Transferwise -. Ben buradan Türkiye’ye para göndermek için uzun süredir kullanıyordum, ancak ben oradayken Türkiye’den yurtdışına para gönderilmediği için bu yazıda belirtmemiştim. Yakın zamanda öğrendiğim kadarıyla artık Türkiye’den de yurtdışına para gönderimi yapılabiliyormuş. Çalışma prensibinden dolayı aktarımlar çok daha hızlı ve banka transferinden çok daha ucuza yapılıyor, daha önce duymadıysanız mutlaka araştırmanızı öneririm.
AUD transferi için bu sayfayı, TRY transferi için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.
Buraya tıklayarak üye olabilir ve bu sayede ilk transferinizi ücretsiz gerçekleştirebilirsiniz.
Başka birtakım ön hazırlıklar
Eğer hazırlıklı olmayı seviyorsanız ve burada uğraşmak istemiyorsanız gelmeden IELTS, TOEFL ya da PTE-A gibi İngilizce sınavlarına girerek ileride lazım olacak puanları almaya çalışabilirsiniz. Eğer mühendislik için meslek denkliğine başvuracaksanız gelmeden CDR yazarak ve hatta mesleki denklik için başvurarak hem burada ödeyeceğiniz GST (Goods and Services Tax – Avustralya Mal ve Hizmet Vergisi) ücretinden kurtulur hem de burada vakit kaybetmezsiniz. Biz maalesef bu işleri buraya bıraktık 🙂 Bunlar da ‘keşke yapsaydık‘lar olarak burada dursun.
[…] *Avustralya’ya Gelmeden Yapılacak 10 Sey! […]
[…] Avustralya'ya Gelmeden Yapmanız Gereken 10 Şey! >> İçerik gizle I AirBnb II Avustralya'da Ev Bulmak – Paylaşımlı Evlerde Oda Kiralamak II.I Avustralya'da ev aramaya nereden başlıyoruz? II.I.I Hangi bölgeden ev bakmak daha mantıklı? II.II Ev ararken nelere dikkat etmelisiniz? II.II.I Ödeyeceğiniz kiraya faturalar dahil mi? II.II.I.I Avustralya Forum | Son Yorumlar II.III Bunu paylaş: II.IV Bunu beğen: […]
Merhaba, öncelikle böyle bir platform oluşturduğunuz ve tecrübelerinizi yolun başındakilerle paylaştığınız için çok teşekkürler 🙂
5. maddede yer alan ayrıntılı SGK vergi dökümü ile ilgili bir sorum var ? Bugün hem vergi dairesine hem de sosyal güvenlik kurumuna gittim ancak her iki kurumda da böyle bir belge olmadığını, benim bahsettiğim belgenin e-devlet üzerinden alınabilen 4A hizmet dökümü olduğunu, hizmet dökümünün üzerinde meslek kodu açıklaması ve çalışılan şirket açıklaması olduğunu, imza veya mühüre gerek olmadığını, barkodun yeteceğini söylediler. Küçük bir ilçede yaşadığım için böyle bir belgenin varlığından haberdar olmamaları muhtemel. Bu belge size nerede lazım oldu ve belgeyi nereden aldınız ?
Bir de 4 maddede bahsettiğiniz çalışma belgesi CDR için değil mi ? MSA kitapçığına hızlıca göz gezdirdim, anladığım kadarıyla MÜDEK akreditasyonu olan bir bölümden mezunsanız denklik almak için 4. maddedeki belgelere ihtiyacınız olmuyor. CDR dışında (örneğin bir firmada işe girerken) eski iş yerimizden aldığımız İngilizce çalışma belgesi bir avantaj sağlar mı ?
Teşekkürler
Merhaba, teşekkür ederim! 🙂
Aldığımız zaman için konuşuyorum; e-devlet’den hizmet dökümü alınca şirket ismi ve açıklaması yazmıyordu sanırım. SGK’ya gidip yurtdışı vize işlemleri için kullanacağımızı, ıslak imzalı istendiğini söylemiştik. Hizmet dökümü yanında ayrıca şirketlerin ismi ve açıklaması olan bir sayfa verip hepsini mühürleyip imzalamışlardı. Siz de yurtdışı için olduğunu ve özellikle istendiğini söylerseniz verirler belki. Belgeyi hatırladığım kadarıyla hem 476 hem de 189 için çalıştığımız süreyi ve yeri kanıtlamak için dosyaların arasına ekledik. Mesleki denklik alırken de aynı şekilde kanıt olarak eklemiştik.
Evet, çalışma belgesi CDR yanında isteniyordu, MÜDEK sahibi olanlar için durum farklı olabilir. Belgelerin tamamını kanıt olarak düşünebilirsiniz, ne kadar çok kanıtınız varsa ileride yaşanacak sıkıntıları o derece azaltırsınız. Ben olsaydım yanımda getirebileceğim her türlü belgeyi toparlar ve getirirdim 🙂
Kolay gelsin!
Merhaba bir şey soracağım, commonwealth hesabınıza yaptığınız para transferini online yaptığınız için transfer ücreti ödemediniz mi, biz de gideceğiz bu konu hakkında nasıl yapsak diye düşünüyoruz malum transfer ücretleri de yüksek olunca? Online dediğimiz internet bankacılığı diye düşünüyorum 🙂
Teşekkürler
Merhaba, transfer ücreti ödemiştik, yüksek bir orandı hatta. Ama şubeden yapmadığımız için şube komisyonundan kaçabilmiştik 🙂 TransferWise bir araştırın bence, daha düşük transfer ücretiyle çalışıyor. Biz gelirken Türkiye’den yurtdışına para gönderimi yapılmıyordu ama artık yapılıyormuş sanırım.
Merhaba, yazıyı ilgili linkleri ekleyerek güncelledim. Meslek denkliği ve CDR konusunun ayrıntısı için yazıları inceleyebilirsiniz. GST ise Avustralya içinde mal veya hizmet satın aldığınızda ödemeniz gereken vergi, Türkiye’den mesleki denklik başvurusu yaparsanız bu vergiyi ödemenize gerek kalmıyor. 🙂
Merhaba,
Ben yeni mezun mühendis vizesine başvuracağım, okuljm mesleğim vize için uyumlu. Bir takım ön hazırlıklar başlığı altında belirttiğiniz, meslek denkliği, CDR ve GST konusunun detayı nedir? Bilgilendirebilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.