Big Banana, Coffs Harbour

Coffs Harbour, Avustralya’nın New South Wales (Yeni Güney Galler) eyaletinde bulunan nispeten küçük ve sakin bir sahil kenti. Sydney ve Brisbane şehirlerinin ortasında kalan konumu, güzel plajları ve ünlü doğal parklarıyla tam bir turizm cenneti olan şehrin nüfusu ise sadece 70 bin.
Bulunduğu bölge eskiden muz üretimi konusunda o kadar ünlüymüş ki, Banana Coast olarak isimlendirilmiş ve bir de devasa muz heykeli var: Big Banana! (bkz. Avustralya’nın dev heykelleri) Günümüzde ise blueberry ve turizm muzu çoktan geride bırakarak ana geçim kaynakları olmuş.

Coffs Harbour 2019 yılını sonlandırırken çıktığımız 11 günlük yol gezisinde durak noktalarımızdan birisiydi. İklimi, doğası ve plajlarıyla oldukça keyif aldığımız ve güzel anılarla ayrıldığımız bir yer oldu. Rotanın ilk üç günü için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Nasıl Gidilir?

  • Karayolu | Coffs Harbour, Sydney’in 540 km kuzeyinde, Brisbane’ın ise 440 km güneyinde yer alıyor. Sydney’den yola çıkacaklar kendi araçları ile 5,5 saatte veya otobüs ile 8,5 saatte şehre ulaşabilirler.
  • Tren | Sydney’den Coffs Harbour’a A$85 karşılığı, 9 saatlik bir tren yolculuğu ile de ulaşabilirsiniz. Şehiriçi hatlar gibi bu tren de Transport for NSW tarafından işletiliyor ve Central Station’dan kalkıyor.
  • Havayolu | Coffs Harbour’ın bir havalimanı da var. Link Airways Brisbane – Coffs Harbour arası uçuşlar gerçekleştirirken, Virgin Australia ve Qantas Sydney – Coffs Harbour uçuşlarını gerçekleştiriyor. Hava yolunu kullanarak Sydney’den 1 saat 15 dakika, Brisbane’dan ise 1 saatte Coffs Harbour’a ulaşabiliyorsunuz.

Coffs Harbour - Plajlar

Coffs Harbour ve etrafında yaklaşık 30 adet plaj bulunuyor. Açık okyanus kıyısı olduğu için bir çoğu sörfe uygun olsa da daha sakin plajlar da bulmak mümkün. Bunlar dışında Charlesworth Beach, Emerald Beach, Kokora Beach, Moone Beach denemek isteyebileceğiniz ünlü plajlar arasında.

Jetty Beach
Jetty Beach, Coffs Harbour Jetty’de bulunan genelde ailelerin tercih ettigi sakin bir plaj. Merkezi konumu sebebiyle kafelere ve restaurantlara oldukça yakın. Bizim önerimiz burada bir yüzme molası verdikten sonra hemen arka sokaktaki Sea Salt’da bir fish & chips yemek!
Diggers Beach
Eğer sörf yapmayi seviyorsanız aradığınız plaj burası. Big Banana’nın hemen karşısında bulunan ve başlangıç seviyesindekiler için de tavsiye edilen bu sörf plajı aynı zamanda Diggers Beach to Charlesworth Bay yürüyüş rotasının başlangıç noktası.
Park Bech
Eğer şehir merkezinden uzaklaşmadan suyun tadını çıkarmak istiyorsanız Park Beach’ı deneyebilirsiniz. Özellikle kuzeyinda kalan Macauleys Headland plajın kalabalık ana bölümüne karşı oldukça sakin ve keyifli bir manzara sunuyor.

Nereyi Gezelim?

Şehirde büyük-küçük, genç-yaşlı herkese hitap eden pek çok aktivite seçeneği var. Eğer doğayı seviyorsanız yürüyüş rotalarını deneyebilir, doğa ve botanik parklarında vakit geçirebilir; eğer Mayıs-Kasım arası ziyaret ediyorsanız balina izleme turlarına katılabilir, plajlarında yüzebilir, dev muz heykelini ya da hemen arkasındaki eğlence parkını ziyaret edebilirsiniz!

Big Banana

Big Banana, Coffs Harbour

Coffs Harbour dendiğinde akla gelen ilk yer ile başlamak istiyorum: Big Banana.

1964 yılında bir muz üreticisi, satış yaptığı tezgahın yanında insanların dikkatini çekecek ve durmalarını sağlayacak bir şey peşine düşüyor. Sonra bu neden dev bir muz heykeli olmasın ki? diyor ve yerel bir mühendisle bu hayali hayata geçiriyorlar. Australia’s Big Things serisisinin başlangıç noktası olan bu 15 metre uzunluğundaki muz bugun de popüler bir turist noktası. Tam yol üzerinde bulunduğu için önünden geçerken beş dakikada ziyaret edebilir ve fotoğraf çektirebilirsiniz!

Heykelin hemen arkasında ise bir eğlence parkı bulunuyor – Big Banana Fun Park. Burada laser tag‘den Aquapark‘a, buz pateninden mini golfe kadar çeşit çeşit aktivite bulabilirsiniz. Parkın bir kafesi ve hediyelik eşya dükkanı da var.

North Coast Regional Botanic Garden

Şimdiye kadar çoktan anlaşılacağı üzere gittiğimiz yerlerin botanik bahçelerini gezmek favori aktivitelerimizden biri 🙂 Avustralya’da bu bahçelerin oldukça önemsenmesi, her zaman ilginç bitkiler görebiliyor olmanız ve bunu bedavaya yapıyor olmanız da bizim şansımıza!

North Coast Regional Botanic Garden 1988 yılında açılmış, yaklaşık 20 hektar büyüklüğe sahip bir botanik bahçe. Bizim gezi zamanımız Christmas ve yeni yıla denk geldiği için bahçenin girişinde bizi sörf tahtası ve yazlık kıyafetleriyle bir Aussie Santa karşılıyor.

İçeride Avustralya’ya özgü bitki türleri, nesli tükenmekte olan türler, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen bitkilerle oluşturulan bahçeler ve bir de çok sevdiğim geleneksel Japon bahçesi var. Yürüyüş yolu beş km uzunluğunda, bir-iki saat ayırmak yeterli olur. Her gün sabah 9 akşam 5 arası ziyarete açık ve giriş ücretsiz. Girişinde kahvesini içip dinlenmek isteyenler için bir de kafe kısmı var.

Forest Sky Pier & Sealy Lookout

Coffs Harbour’a gelmişken kesinlikle pas geçmemeniz gereken bir manzara noktası: Forest Sky Pier ve Sealy Lookout.
310 metre yükseklikte 21 metre uzunluktaki bu yürüyüş yolundan şehri, okyanusu ve sağ tarafınızda okyanus ile buluşan Great Dividing Range dağlarını görebiliyorsunuz.

Platform rüzgardan biraz sallansa ve yüksekliği tedirgin etse de bence gördüğünüz manzaraya kesinlikle değiyor. Diğer manzara noktaları gibi burası da ücretsiz.

Forest Sky Pier

Muttonbird Island

Muttonbird Island, Coffs Harbour marinadan yürüyerek ulaşabileceğiniz küçük bir ada. Adaya ayak bastığınızda karşınıza Outdoor Learning Space (açık hava öğrenim bölgesi) çıkıyor ve bölgenin kadim Aborijin tarihi ve masalları hakkında bilgi veriyor. Buradan başlayan yürüyüş yolunu sonuna kadar takip ederseniz Solitary Island manzarasını görebileceğiniz tepe noktasına ulaşıyorsunuz. Coffs Harbour tüm NSW kıyı şeridi gibi kambur balinaların göç yolu üzerinde kalıyor, bu tepe aynı zamanda Mayıs – Kasım arasında balina gözlemciliği için harika bir yer.

Muttonbird zamanında burada yaşayan yerlilerin yelkovankuşu’na verdikleri isim. Adada hala yaşayan kuşlar göçmen oldukları için sadece Ağustos – Nisan ayları arasında bölgede görülebiliyor. Diğer zamanlarda ise kuşların oluşturdukları oyukları ve yuvalarını görebiliyor, yol kenarındaki tabelalardan haklarında bilgi edinebiliyorsunuz.

Conservation Park

Coffs Harbour’da bulunan bu Conservation Park 1970 yılından beri zarar görmüş deniz canlılarını kurtarıyor, tedavi ve rehabilite ediyor. Eğer canlı eski yaşamına dönemeyecek durumda ise de artık burası evi oluyor.

Parkta yunuslar, fok balıkları, penguenler, kaplumbağalar ve hatta nesli tükenmekte olan Avustralya deniz aslanları var. Ziyaretçiler için ise görülecek ve yapılacak pek çok şey sunuyorlar. Burada günlük turlara katılabilir, yunus ve fok balıklarının gösterisini izleyebilir, fotoğraf çekilebilirsiniz. Bir de Avustralya’da sadece bu merkezde 20 dk boyunca yunuslarla yüzebiliyorsunuz!

Her gün sabah 9 akşam 4 arası açık. Biletleri buradan online satın alabilirsiniz, buradan ise parkta yaşayan bir canlıyı evlat edinebilirsiniz 🙂

Carobana Factory

Forest Sky Pier

Carobana Factory, 1980’den beri Coffs Harbour’da faaliyette olan bir aile işletmesi. Adından da anlaşılacağı üzere aslen keçiboynuzu ürünleri üretiyorlar ama honeycomb (baldan yapılan bir tür şekerleme), kuruyemiş ürünleri, çikolatalar ve şekerlemeler de burada bulabileceğiniz ürünler arasında.

Üretim alanını kendiniz gezebileceğiniz gibi önceden yer ayırtmak şartıyla rehber eşliğinde de gezebilirsiniz. İçeride keçiboynuzu ve üretim süreciyle ilgili sunumlar da yapılıyor. Dükkan kısmında ise isterseniz önden tadına bakarak ürün seçebiliyorsunuz.

Çok büyük bir yer değil ama özellikle şekerleme seviyorsanız uğramaktan keyif alabileceğiniz bir durak. Pazar günü hariç her gün sabah 10 akşam 4 arası açık. Eğer üretim alanını görmek istiyorsanız Pazartesi – Perşembe günleri arasında ziyaret etmelisiniz.

Dorrigo National Park

Eğer Coffs Harbour’da bir kaç gün geçiriyorsanız ve day-trip için zamanınız varsa Dorrigo National Park değerlendirmeniz gereken bir yer. Coffs Habour’a yaklaşık bir saat uzaklıkta bulunan bu doğal park dünya mirası listesine girmeyi başarmış milyonlarca yıllık bir yağmur ormanı.

İçerisinde piknik alanları, barbekü alanları ve şelaleler bulunan park kuş gözlemciliği için de iyi bir nokta. Güneşin doğuşunu izlemek için Point Lookout’u seçebilir, pek çok yağmur ormanı / şelale yürüyüş rotaları içinde ise 6.6 km ilk Wonga Walk rotasına göz atabilirsiniz.

Park her gün sabah 7 akşam 7 arası açık. Parkla ilgili bilgilere ulaşmak için Dorrigo Rainforest Centre’dan başlayabilir, atıştırmak için ise Canopy Cafe’de mola verebilirsiniz.

Butterfly House

Coffs Harbour Butterfly House özellikle çocuklu aileler ve içindeki çocuğu kaybetmeyenler için güzel bir durak noktası 🙂 Burada kapalı ortamda yaratılmış bir yağmur ormanı içinde yaşayan yüzlerce kelebeği görebiliyor, haklarında bilgi edinebiliyorsunuz. Bunun dışında bir böcek sergisi, dinozor sergisi ve bahçesinde kelebeklerle ilgili bulmacalar çöze çöze ilerlediğiniz bir labirenti var.

Pazartesi hariç her gün sabah 10 akşam 3 arası açık; giriş ücreti yetişkinler için A$20, çocuklar için A$11. Bir şeyler atıştırmak için kafesi ve hediyelik eşya kısmı da var.

Ne Yiyelim?

Eğer önceden bir planınız yoksa, bence acıkınca ziyaret etmeniz gereken ilk yer Jetty bölgesi. Burada sahilde yemek yiyebileceğiniz çeşit çeşit restaurant bulabilir, üzerine de güzel bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.Bunun dışında Coffs Central isimli alışveriş merkezi ve etrafı da restaurant açısından yoğun bölgeler.

Forest Sky Pier

Kahvaltı yapmak için bölgedeki en iyi kafeyi ararken Salute Espresso ile karşılaştık ve denediğimize oldukça memnun kaldık. Ara sokakta minik bir kafe olan Salute, aynı zamanda bir coffee roaster. Diğer kafeler gibi burada da kahvaltı için pastry çeşitleri, toast ve muffinler bulabilirsiniz. Sevimli çalışanları ve kaliteli kahvesiyle tam bir hidden gem!

Diğer öneriler:

Salute Espresso, Coffs Harbour
Salute Espresso, Coffs Harbour
Fisherman's Co-Op, Coffs Harbour
Fisherman's Co-Op, Coffs Harbour

Biz de Coffs Harbour’da akşam yemeği için marina bölgesini seçmiş, Airbnb sahibinin önerisiyle de burayı denemeye karar vermiştik. Fisherman’s Co-op 1950 yılında 50 lokal balıkçı tarafından kurulmuş ve taze deniz ürünleri tadabileceğiniz bir yer.

Gezdiğimiz diğer sahil kentlerinin tamamında bu şekilde balıkçı kooperatifleri vardı. Eğer özellikle fish & chips yemek istemiyorsak böyle yerlerde genelde karışık deniz ürünleri sepeti söylüyoruz ki her şeyin tadına bakabilelim. Porsiyonlar da genelde büyük tutulduğundan bir sepeti paylaşmak tam ayarında oluyor. Buradaki sepeti de oldukça beğenmiştik; içerisinde balık, kalamar, karides, seafood sticks ve patates kızartması vardı. Tabii tartar sos ile tamamlamadan olmaz! 🙂

Ice cream, Coffs Harbour
Eric & Deb's Ice Cream, Coffs Harbour

Eğer yemeği balıkçıda yediyseniz, tatlınızı da oldukça yakında bulacaksınız. Eric ve Deb’in ev yapımı dondurmaları çeşit çeşit dondurma satan küçük tatlı bir dükkan. Böylece elimize dondurmalarımızı alıp marinada yürüyüşe çıkmak için hiç bir eksik kalmıyor 🙂

Latitude 30, yine marina bölgesinde bulunan oldukça ünlü bir restaurant & bar. Ünü geniş ve lezzetli menüsünün yanında okyanusa bakarak yemek yiyebileceğiniz süper konumundan geliyor. Öğle yemeği için de açık olan restaurantta deniz ürünleri, ispanyol tapasları ve modern Avustralya yemekleri bulabilirsiniz.

Diğer Öneriler