cdr

Merhaba!
Bu yazı uzun zamandır yazmak istediğim CDR nedir, nasıl yazılır ile ilgili. Bilmeyenler için, Avustralya’da mühendislik denkliği almak için Engineers Australia adlı kuruma başvuruyorsunuz. Bu sürecin adı Migration Skills Assessment. Eğer bölümünüzün MÜDEK denkliği varsa diplomanız ile denklik başvurusunda bulunabilirsiniz; eğer bölümünüzün ABET denkliği varsa ya da herhangi bir denkliği yoksa, CDR adı verilen bir rapor hazırlamanız gerekiyor.

Mesleki denklik ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için önce bu yazıyı okumanızı öneririm. 

Not: Yeni Mezun Mühendis Vizesi (subclass 476) için mesleki denklik almanıza gerek yok. Bu denkliğe kalıcı oturum vizesine başvururken ihtiyacınız oluyor. Kalıcı oturum vizesinin ayrıntısıni ise bu yazıda bulabilirsiniz. 

CDR (Competency Demonstration Report) Nedir?

Competency Demonstration Report, adından da anlaşılacağı gibi aldığınız eğitimin yeterliliğini ve eğitiminizi doğru şekilde kullanabildiğinizi kanıtlamaya çalıştığınız bir rapor. Raporu hazırlamadan başvurmak istediğiniz meslek dalını seçiyorsunuz, bu sizin ‘Nominated Occupation‘ınız. Sonra bu meslek dalı için ANZSCO tanımını kontrol ediyor ve size uygun olduğundan emin oluyorsunuz.

Örneğin inşaat mühendisliği ve alt dallarının tanımını bu sayfadan inceleyebilirsiniz. Ben 233211 – Civil Engineer için başvurdum ve denkliğimi aldım; böylece Avustralya içinde ‘Civil Engineering Professional’ olarak tanınmış oldum.

CDR ücreti 2018 itibariyle standard rapor için 841.50 A$ ve Fast Track için 324.50 A$. Eğer Avustralya dışından başvuruyorsanız vergi ödemeniz gerekmiyor ve ücretler bir miktar daha düşüyor. Fast Track gerekli mi? Eğer MÜDEK denkliğiniz varsa raporunuzun birisine atanması ortalama 8 hafta, eğer ABET denkliğiniz varsa ya da denkliğiniz yoksa 13 hafta sürüyor. Bu süreyi Fast Track ile 20 güne indirebiliyorsunuz. Yani eğer aceleniz yoksa gerek yok ancak sonuç almanız bu şekilde aylar bulabilir.

CDR hangi belgeleri içeriyor?

Engineers Australia üzerinden hesap açarak ‘Migration Skills Assessment’ sürecini başlattığınızda, karşınıza yüklemeniz gereken belgelerin olduğu 5 sekme çıkacak. Bunlar ve içerdikleri belgeler;

Personal Information 

    • A passport style photo – Pasaport gerekliliklerine uygun çekilmiş (biyometrik) ve yeni bir fotoğrafınız.
    • Prime ID Document– Kimlik belgeniz. Biz pasaportlarımızı yükledik, doğum belgesi (birth certificate) ve kendi ülkenizdeki kimliğiniz (National ID Card) da kabul ediliyor.
    • Name change documents – Eğer adınız / soyadınız değiştiyse bunu gösteren bir belge.
    • CV / Resume – Engineers Australia’nın istediği şekilde hazırlanmış CV ya da özgeçmiş belgesi. 3 adet A4 sayfasını geçmemesi gerekiyor. Burada çalıştığınızı belirttiğiniz her işyeri için bir kanıt niteliğinde çalışma belgesi göstermeniz gerekiyor. Bu belgenin içermesi gereken bilgiler; İşyerinin adı ve yeri, iletişim bilgileri ; ise giriş ve çıkış tarihleriniz, toplam çalıştığınız süre; pozisyonunuz, resmi görev tanımınız ya da üstlendiğiniz işlerin bir tanımı.
    • English Language Test Result – Girdiğiniz İngilizce sınavının sonucunu yüklüyor ve referans numarasını giriyorsunuz. Aynı zamanda sonucunuzu sınavın sitesi üzerinden online olarak Engineers Australia’ya göndermeyi unutmayın. Biz PTE sınavını tercih ettik çünkü istenen minimum puan 50/90 yani oldukça düşük. (PTE-Academic sınavı nedir?)

cdr

Application 

    • Engineering Occupation – Burada değerlendirilmek istediğiniz meslek dalını seçiyorsunuz.

 

Education

    • Qualification – Aldığınız eğitimin resmi ismini belirtiyorsunuz, genellikle diplomanızda yazıyor. (Bachelor of Science in Engineering, gibi)
    • Discipline – Meslek dalınızı belirtiyorsunuz; Civil Engineering, gibi.
    • Institution – Üniversitenizin ismini belirtiyorsunuz.
    • Country – Ülke seçimi yapıyorsunuz
    • Degree / Qualification – Diplomanız
    • Transcript – Transkriptiniz
    • Date of Completion – Diplomanızda yazan mezuniyet tarihiniz.

 

Skilled Employment

    • Çalıştığınız yerin adı
    • Haftalık çalışma saatiniz
    • Evidence of Employment – Eğer CE’ lerinizden biri çalıştığınız bir yer üzerine yazılmışsa ya da bir yerde 12 aydan uzun süre çalıştığınızı iddia ediyorsanız, bu belgeyi yüklemeniz gerekiyor. Üzerinde çalıştığınız yerin adı, ise giriş ve çıkış tarihleriniz, çalıştığınız pozisyonun adı bulunan İK imzalı ve kaşeli belge.

 

Report

    • CPD Statement
    • Career Episodes
    • Summary Statement

CDR – Rapor Kısmı

I. CDR – CPD (Continuing Professional Development) Statement

Bir tablo şeklinde hazırlamanız gereken bu belgede, mezun olduktan sonra mesleğinizle ilgili gelişmeleri takip ettiğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Tabloda vermeniz gereken bilgiler, Başlık – Tarih – Süre – Mekan. Peki bu tabloyu nelerle doldurabilirsiniz? Aldıysanız lisansüstü eğitim, katıldığınız konferanslar, eğitimler, workshoplar, seminerler, teknik eğitimler; mesleğinizle alakalı gönüllü işler; takip ettiğiniz meslek yayınları, dergiler, kitaplar.

Benim CPD Statement’imdan bir örnek aşağıda. Formatı ile ilgili kesin bir tanım yok o yüzden istenen bilgileri içerdiği sürece birebir aynı şekilde düzenlemenize gerek yok. Peki yazdıklarımızın doğru olduğunu nasıl kontrol ediyorlar, bir katılım belgesi vb. istiyorlar mı? Cevabı hayır 🙂 Bu belgenin bir A4 sayfasını geçmemesi gerekiyor.

CDR - CPD

II. Career Episodes (CEs)

Raporun asıl önemli kısmı yazdığınız 3 adet CE; Türkçe’ye kariyer bölümleri olarak çevrilebilir belki, emin olamadım. Bu raporlarda kariyerinizden 3 bölüm seçip yazmanız gerekiyor. Bu bölümler üniversite eğitiminizle ya da iş hayatınızla alakalı olabilir; mühendislik aktivitesinin belli bir periyodunu ya da belli bir kısmını anlatması yeterli. Bunlar ne demek; aldığınız derslerde yaptığınız projeler ile ilgili CE’ler yazabilirsiniz ya da iş hayatında yaptığınız bir proje, bir mühendislik aktivitesinden de bahsedebilirsiniz. Biz son yılımızda yaptığımız mühendislik dizayn projelerinden üçer adet seçerek onlar üzerine yazdık. Eğer çalıştığınız bir yer ile ilgili yazacaksanız, çalışma belgenizi burada verilene uygun şekilde hazırlamayı unutmayın.

CE Formatı

Yazdığınız raporların belli bir fomata uyması gerekiyor. Bu format Engineers Australia tarafından belirlenmiş. Örneğin raporun uzunluğu 1000 ile 2500 kelime arasında olmalı. Çok fazla teknik materyal eklememeniz gerektiği belirtilmiş ancak mutlaka raporla ilgili tabloları, figürleri, hesaplamaları raporunuzda belirtin. Ben bu bilgiye bakarak eklediğim tabloları minimumda tutmuştum ancak raporu değelendiren kişi dönüş yaparak bütün detayları eklememi istedi. Raporu okuyan kişi sizinle aynı mesleğe sahip, raporu okuduğu zaman projede neler olup bittiğini anlaması gerekiyor. Bunun dışında raporu ‘ben’ diliyle yazarak kendi yaptıklarınızı vurgulamanız gerekiyor. Eğer anlattığınız bir grup projesi ise ben bu projede şu görevleri üstlendim, şu şekilde çalıştım, bu sorunları çözdüm diyerek kendi yaptığınız işi anlatmalısınız.

Yazdığınız rapor dört ana başlık içermeli; introduction, background information, professional engineering activity ve summary. Bu başlıkların altında da paragrafları numaralandırmalısınız. Örneğin ilk CE için, introduction paragrafınız CE1.1, bir sonraki paragraf CE1.2 ve belki summary altındaki paragrafınız CE1.17, gibi. Bu numaralandırmaları daha sonra ‘Summary Statement’ için eşleştirme yaparken kullanacaksınız.

CE İçerik

Introduction (~100 kelime)

Bu kısımda genel bir giriş yapıyorsunuz. Bu projeyi ne zaman ve nerede yaptınız, ne kadar sürdü, okul projesiyse hangi okul, hangi dönem, hangi ders için yaptınız, dersin profesörü kimdi, okulun bulunduğu il, ülke bilgilerini vermeniz gerekiyor.

Background (~200 – 500 kelime)

Background kısmında raporunuza giriş yapıyorsunuz. Proje ne ile ilgiliydi, nasıl bir mühendislik çalışması yaptınız, hangi mühendislik problemini çözdünüz; projenin genel amacı ve başlıkları neydi; varsa aldığınız görevlerin listesi gibi konulardan bahsediyorsunuz.

Personal Engineering Activity (~500- 1000 kelime)

Bu kısım raporun asıl kısmı. Burada projede neler yaptığınızı, hangi problemlerle karşılaştığınızı, bunlara nasıl çözümler getirdiğinizi anlatıyorsunuz. Kısaca burada bir mühendis olarak kendinizi parlatmanız gerekiyor. Bu kısımda ayrıca mesleğinizle ve projeyle ilgili teknik bilgiler de vermelisiniz.

Summary (~50 – 100 kelime)

Summary, adından da anlaşılacağı gibi raporu toparlama kısmı. Burada raporunuzu özet geçiyor, konunuzu, bulduklarınızı, izlediğiniz yöntemleri ve sonuçları anlatıyorsunuz. Ayrıca bu proje size bir mühendis olarak ne kattı, hedeflerinize ve proje gerekliliklerine ulaşabildiniz mi ve siz projeye nasıl bir katkı sağladınız? sorularının da cevaplanması gerekiyor. Eğer raporlara başlamadan summary statement’ı ayrıntılı incelerseniz, raporunuzun hangi bilgileri içermesi gerektiğini görür ve daha kolay yazarsınız. Paragraf numaralarını da burada kullanıyorsunuz, yine benim SS raporumdan bir satır örneği aşağıda. Doldurmanız gereken tabloyu da Engineers Australia’dan indirebilirsiniz.

CDR - summary statement

III. CDR – Summary Statement

Engineers Australia bir mühendislik projesinin içermesi gereken bilgileri cümle cümle belirlemiş. Siz bu gereklilikleri hangi raporun hangi kısmında sağladınız ve nasıl sağladınız, bir tablo şeklinde onu dolduruyorsunuz. Her raporun ayrı ayrı summary statement içindeki tüm gereklilikleri sağlamasına gerek yok, herhangi bir raporda karşılığı varsa yeterli oluyor. Tabii yine de maksimum şekilde içermesinde fayda var.

CDR hazırlarken nelere dikkat ettim?

Açıkçası sonuç kısmını görene kadar bir rapor gözde ne kadar büyütülebilecekse gözümde o kadar büyüdü. Internetten okuduğum reddedilen raporlar, ‘Proffesional Engineer’ beklerken ‘Engineering Technologist’ sonucu verilenler, bu raporu başkasından alınmış diyerek 12 ay banlanan ama raporu tamamen kendisi yazdığını iddia edenler… Sonucu aldıktan sonra ise aslında bu kadar büyütülecek bir rapor olmadığını düşünmeye başladım, özellikle bizim gibi her derse ayrı proje raporu yazmaya alışkın mühendisler için 🙂

Peki raporları hazırlarken nelere dikkat ettim? Öncelikle raporları yazarken kolaylık olması açısından ve mezun olduğum mühendislik dalıyla direkt alakalı olduğu kesin olduğundan, elimde raporu bulunan üç adet ders seçtim. Bunlardan biri inşaat mühendisliğinde kullanılan programlarla ilgiliydi, biri kıyı liman projesi, sonuncusu ise atıksu & yağmursuyu hattı ile ilgiliydi. Üç rapor da dizayn; yani mühendislik problemleri, hesaplamalar, mühendislik çözümleri içeriyordu. Bu arada ‘Professional Engineer’ sonucu alabilmek için raporunuzda çevreye ve insana önem verdiğiniz, çözümlerinizi yeşil ve kalıcı yapmaya çalıştığınızdan bahsetmeniz önemliymiş.

Raporları bulduktan sonra Summary Statement’ı ve oradaki gerekliliklerin açıklamalarını tek tek inceledim. Bu açıklamalar MSA Booklet’in 32-36. Sayfaları arasında. Oradan az çok vermem gereken teknik bilgileri, etik kısmına değinmem gerektiğini, takım çalışması gibi konularla ilgili de yazmam gerektiğini gördüm. Her raporunuzda en az bir mühendislik problem yaşamanız ve onu çözmeniz önemli. Mümkünse bunlardan birini gelişmeleri sürekli takip ettiğinizi için haberdar olduğunuz yeni bir yöntemle/teknolojiyle çözün 🙂 Tabii bazı kısımları en son summary statement doldururken, ‘Şu paragrafa bi de ne kadar iyi bi takım lideri olduğumu anlatan bir cümle ekleyeyim de bu kısımla eşleştireyim’ diye doldurduğum da çok oldu. Raporları yazdıktan sonra bir de ANZSCO kodunda verilen açıklamalara uyuyor mu diye bakarsanız çok iyi olur.

Plagiarism – İntihal

İntihal Engineers Australia için önemli bir konu. Eğer raporun bazı kısımlarını başka birisinden aldığınız ya da raporu bir başkasına yazdırdığınız anlaşılırsa yalnızca reddetmekle kalmıyor; ciddi durumlarda 12 ay boyunca banlanıyor ve zorunlu olarak Department of Home Affairs’e bildiriliyorsunuz. İnternette sizin için CDR hazırlayabileceklerini iddia eden pek çok site var ancak kesinlikle bu riske girmeye değmez. Ayrıca böyle bir durumda nasıl bir başkasına rapor emanet edilir, anlamıyorum ve etik bulmuyorum. MSA Booklet’te belirtilen adımları takip ederek kendiniz de raporu hazırlayabilirsiniz, bu topa girmeyin.

Sonuç

Raporunuzu ve bütün belgelerinizi tamamlayıp sisteme ücreti ödedikten sonra sonuç için bekliyorsunuz. Biz ‘Fast Track’ icin de başvurmuştuk; ücreti ödedikten tam 20 iş günü sonra birisi raporları incelemesi için atandı. Benim raporumda atandıktan yaklaşık 1 saat sonra ilgili tablo, figür gibi bilgileri sağlamam için geri gönderdi; ben de gerekli bilgileri ekleyip aynı gün tekrar yolladım. Yaklaşık 3 gün sonra da sonucum geldi. Başka sebeplerden ek bilgi sağlaması istenerek raporları geri yollanan arkadaşlarım da oldu, ancak hepimiz gerekenleri sağladıktan sonra olumlu sonucu aldık. Direkt reddedilmesi için nasıl bir rapor olması gerekiyor bilmiyorum.

Bir de, sonuç geldiğinde başvurduğunuz daldan değil başka bir daldan verildiğini görebilirsiniz. Örneğin Türkiye’de elektrik ve elektronik mühendisliği diye bir meslek var, ancak burada elektrik mühendisligi ve elektronik mühendisligi ayrı. Böyle durumlarda sonuç istediğiniz meslek dalının bütün ANZSCO gerekliliklerini sağladığınızdan emin olarak raporu vermek gerekiyor.

Bir Çift Kanguru sosyal medya hesaplarını takip ediyor musunuz?