

Merhaba!
Bu yazı uzun zamandır yazmak istediğim CDR nedir, nasıl yazılır ile ilgili. Bilmeyenler için, Avustralya’da mühendislik denkliği almak için Engineers Australia adlı kuruma başvuruyorsunuz. Bu sürecin adı ‘Migration Skills Assessment‘. Eğer bölümünüzün MÜDEK denkliği varsa diplomanız ile denklik başvurusunda bulunabilirsiniz; eğer bölümünüzün ABET denkliği varsa ya da herhangi bir denkliği yoksa, CDR adı verilen bir rapor hazırlamanız gerekiyor.
Mesleki denklik ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için önce bu yazıyı okumanızı öneririm.
Not: Yeni Mezun Mühendis Vizesi (subclass 476) için mesleki denklik almanıza gerek yok. Bu denkliğe kalıcı oturum vizesine başvururken ihtiyacınız oluyor. Kalıcı oturum vizesinin ayrıntısıni ise bu yazıda bulabilirsiniz.
CDR (Competency Demonstration Report) Nedir?
Competency Demonstration Report, adından da anlaşılacağı gibi aldığınız eğitimin yeterliliğini ve eğitiminizi doğru şekilde kullanabildiğinizi kanıtlamaya çalıştığınız bir rapor. Raporu hazırlamadan başvurmak istediğiniz meslek dalını seçiyorsunuz, bu sizin ‘Nominated Occupation‘ınız. Sonra bu meslek dalı için ANZSCO tanımını kontrol ediyor ve size uygun olduğundan emin oluyorsunuz.
Örneğin inşaat mühendisliği ve alt dallarının tanımını bu sayfadan inceleyebilirsiniz. Ben 233211 – Civil Engineer için başvurdum ve denkliğimi aldım; böylece Avustralya içinde ‘Civil Engineering Professional’ olarak tanınmış oldum.
CDR ücreti 2018 itibariyle standard rapor için 841.50 A$ ve Fast Track için 324.50 A$. Eğer Avustralya dışından başvuruyorsanız vergi ödemeniz gerekmiyor ve ücretler bir miktar daha düşüyor. Fast Track gerekli mi? Eğer MÜDEK denkliğiniz varsa raporunuzun birisine atanması ortalama 8 hafta, eğer ABET denkliğiniz varsa ya da denkliğiniz yoksa 13 hafta sürüyor. Bu süreyi Fast Track ile 20 güne indirebiliyorsunuz. Yani eğer aceleniz yoksa gerek yok ancak sonuç almanız bu şekilde aylar bulabilir.
CDR hangi belgeleri içeriyor?
Engineers Australia üzerinden hesap açarak ‘Migration Skills Assessment’ sürecini başlattığınızda, karşınıza yüklemeniz gereken belgelerin olduğu 5 sekme çıkacak. Bunlar ve içerdikleri belgeler;
Personal Information
- A passport style photo – Pasaport gerekliliklerine uygun çekilmiş (biyometrik) ve yeni bir fotoğrafınız.
- Prime ID Document– Kimlik belgeniz. Biz pasaportlarımızı yükledik, doğum belgesi (birth certificate) ve kendi ülkenizdeki kimliğiniz (National ID Card) da kabul ediliyor.
- Name change documents – Eğer adınız / soyadınız değiştiyse bunu gösteren bir belge.
- CV / Resume – Engineers Australia’nın istediği şekilde hazırlanmış CV ya da özgeçmiş belgesi. 3 adet A4 sayfasını geçmemesi gerekiyor. Burada çalıştığınızı belirttiğiniz her işyeri için bir kanıt niteliğinde çalışma belgesi göstermeniz gerekiyor. Bu belgenin içermesi gereken bilgiler; İşyerinin adı ve yeri, iletişim bilgileri ; ise giriş ve çıkış tarihleriniz, toplam çalıştığınız süre; pozisyonunuz, resmi görev tanımınız ya da üstlendiğiniz işlerin bir tanımı.
- English Language Test Result – Girdiğiniz İngilizce sınavının sonucunu yüklüyor ve referans numarasını giriyorsunuz. Aynı zamanda sonucunuzu sınavın sitesi üzerinden online olarak Engineers Australia’ya göndermeyi unutmayın. Biz PTE sınavını tercih ettik çünkü istenen minimum puan 50/90 yani oldukça düşük. (PTE-Academic sınavı nedir?)
Application
- Engineering Occupation – Burada değerlendirilmek istediğiniz meslek dalını seçiyorsunuz.
Education
- Qualification – Aldığınız eğitimin resmi ismini belirtiyorsunuz, genellikle diplomanızda yazıyor. (Bachelor of Science in Engineering, gibi)
- Discipline – Meslek dalınızı belirtiyorsunuz; Civil Engineering, gibi.
- Institution – Üniversitenizin ismini belirtiyorsunuz.
- Country – Ülke seçimi yapıyorsunuz
- Degree / Qualification – Diplomanız
- Transcript – Transkriptiniz
- Date of Completion – Diplomanızda yazan mezuniyet tarihiniz.
Skilled Employment
- Çalıştığınız yerin adı
- Haftalık çalışma saatiniz
- Evidence of Employment – Eğer CE’ lerinizden biri çalıştığınız bir yer üzerine yazılmışsa ya da bir yerde 12 aydan uzun süre çalıştığınızı iddia ediyorsanız, bu belgeyi yüklemeniz gerekiyor. Üzerinde çalıştığınız yerin adı, ise giriş ve çıkış tarihleriniz, çalıştığınız pozisyonun adı bulunan İK imzalı ve kaşeli belge.
Report
- CPD Statement
- Career Episodes
- Summary Statement
CDR – Rapor Kısmı
I. CDR – CPD (Continuing Professional Development) Statement
Bir tablo şeklinde hazırlamanız gereken bu belgede, mezun olduktan sonra mesleğinizle ilgili gelişmeleri takip ettiğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Tabloda vermeniz gereken bilgiler, Başlık – Tarih – Süre – Mekan. Peki bu tabloyu nelerle doldurabilirsiniz? Aldıysanız lisansüstü eğitim, katıldığınız konferanslar, eğitimler, workshoplar, seminerler, teknik eğitimler; mesleğinizle alakalı gönüllü işler; takip ettiğiniz meslek yayınları, dergiler, kitaplar.
Benim CPD Statement’imdan bir örnek aşağıda. Formatı ile ilgili kesin bir tanım yok o yüzden istenen bilgileri içerdiği sürece birebir aynı şekilde düzenlemenize gerek yok. Peki yazdıklarımızın doğru olduğunu nasıl kontrol ediyorlar, bir katılım belgesi vb. istiyorlar mı? Cevabı hayır 🙂 Bu belgenin bir A4 sayfasını geçmemesi gerekiyor.
II. Career Episodes (CEs)
Raporun asıl önemli kısmı yazdığınız 3 adet CE; Türkçe’ye kariyer bölümleri olarak çevrilebilir belki, emin olamadım. Bu raporlarda kariyerinizden 3 bölüm seçip yazmanız gerekiyor. Bu bölümler üniversite eğitiminizle ya da iş hayatınızla alakalı olabilir; mühendislik aktivitesinin belli bir periyodunu ya da belli bir kısmını anlatması yeterli. Bunlar ne demek; aldığınız derslerde yaptığınız projeler ile ilgili CE’ler yazabilirsiniz ya da iş hayatında yaptığınız bir proje, bir mühendislik aktivitesinden de bahsedebilirsiniz. Biz son yılımızda yaptığımız mühendislik dizayn projelerinden üçer adet seçerek onlar üzerine yazdık. Eğer çalıştığınız bir yer ile ilgili yazacaksanız, çalışma belgenizi burada verilene uygun şekilde hazırlamayı unutmayın.
CE Formatı
Yazdığınız raporların belli bir fomata uyması gerekiyor. Bu format Engineers Australia tarafından belirlenmiş. Örneğin raporun uzunluğu 1000 ile 2500 kelime arasında olmalı. Çok fazla teknik materyal eklememeniz gerektiği belirtilmiş ancak mutlaka raporla ilgili tabloları, figürleri, hesaplamaları raporunuzda belirtin. Ben bu bilgiye bakarak eklediğim tabloları minimumda tutmuştum ancak raporu değelendiren kişi dönüş yaparak bütün detayları eklememi istedi. Raporu okuyan kişi sizinle aynı mesleğe sahip, raporu okuduğu zaman projede neler olup bittiğini anlaması gerekiyor. Bunun dışında raporu ‘ben’ diliyle yazarak kendi yaptıklarınızı vurgulamanız gerekiyor. Eğer anlattığınız bir grup projesi ise ben bu projede şu görevleri üstlendim, şu şekilde çalıştım, bu sorunları çözdüm diyerek kendi yaptığınız işi anlatmalısınız.
Yazdığınız rapor dört ana başlık içermeli; introduction, background information, professional engineering activity ve summary. Bu başlıkların altında da paragrafları numaralandırmalısınız. Örneğin ilk CE için, introduction paragrafınız CE1.1, bir sonraki paragraf CE1.2 ve belki summary altındaki paragrafınız CE1.17, gibi. Bu numaralandırmaları daha sonra ‘Summary Statement’ için eşleştirme yaparken kullanacaksınız.
CE İçerik
Introduction (~100 kelime)
Bu kısımda genel bir giriş yapıyorsunuz. Bu projeyi ne zaman ve nerede yaptınız, ne kadar sürdü, okul projesiyse hangi okul, hangi dönem, hangi ders için yaptınız, dersin profesörü kimdi, okulun bulunduğu il, ülke bilgilerini vermeniz gerekiyor.
Background (~200 – 500 kelime)
Background kısmında raporunuza giriş yapıyorsunuz. Proje ne ile ilgiliydi, nasıl bir mühendislik çalışması yaptınız, hangi mühendislik problemini çözdünüz; projenin genel amacı ve başlıkları neydi; varsa aldığınız görevlerin listesi gibi konulardan bahsediyorsunuz.
Personal Engineering Activity (~500- 1000 kelime)
Bu kısım raporun asıl kısmı. Burada projede neler yaptığınızı, hangi problemlerle karşılaştığınızı, bunlara nasıl çözümler getirdiğinizi anlatıyorsunuz. Kısaca burada bir mühendis olarak kendinizi parlatmanız gerekiyor. Bu kısımda ayrıca mesleğinizle ve projeyle ilgili teknik bilgiler de vermelisiniz.
Summary (~50 – 100 kelime)
Summary, adından da anlaşılacağı gibi raporu toparlama kısmı. Burada raporunuzu özet geçiyor, konunuzu, bulduklarınızı, izlediğiniz yöntemleri ve sonuçları anlatıyorsunuz. Ayrıca bu proje size bir mühendis olarak ne kattı, hedeflerinize ve proje gerekliliklerine ulaşabildiniz mi ve siz projeye nasıl bir katkı sağladınız? sorularının da cevaplanması gerekiyor. Eğer raporlara başlamadan summary statement’ı ayrıntılı incelerseniz, raporunuzun hangi bilgileri içermesi gerektiğini görür ve daha kolay yazarsınız. Paragraf numaralarını da burada kullanıyorsunuz, yine benim SS raporumdan bir satır örneği aşağıda. Doldurmanız gereken tabloyu da Engineers Australia’dan indirebilirsiniz.
III. CDR – Summary Statement
Engineers Australia bir mühendislik projesinin içermesi gereken bilgileri cümle cümle belirlemiş. Siz bu gereklilikleri hangi raporun hangi kısmında sağladınız ve nasıl sağladınız, bir tablo şeklinde onu dolduruyorsunuz. Her raporun ayrı ayrı summary statement içindeki tüm gereklilikleri sağlamasına gerek yok, herhangi bir raporda karşılığı varsa yeterli oluyor. Tabii yine de maksimum şekilde içermesinde fayda var.
CDR hazırlarken nelere dikkat ettim?
Açıkçası sonuç kısmını görene kadar bir rapor gözde ne kadar büyütülebilecekse gözümde o kadar büyüdü. Internetten okuduğum reddedilen raporlar, ‘Proffesional Engineer’ beklerken ‘Engineering Technologist’ sonucu verilenler, bu raporu başkasından alınmış diyerek 12 ay banlanan ama raporu tamamen kendisi yazdığını iddia edenler… Sonucu aldıktan sonra ise aslında bu kadar büyütülecek bir rapor olmadığını düşünmeye başladım, özellikle bizim gibi her derse ayrı proje raporu yazmaya alışkın mühendisler için 🙂
Peki raporları hazırlarken nelere dikkat ettim? Öncelikle raporları yazarken kolaylık olması açısından ve mezun olduğum mühendislik dalıyla direkt alakalı olduğu kesin olduğundan, elimde raporu bulunan üç adet ders seçtim. Bunlardan biri inşaat mühendisliğinde kullanılan programlarla ilgiliydi, biri kıyı liman projesi, sonuncusu ise atıksu & yağmursuyu hattı ile ilgiliydi. Üç rapor da dizayn; yani mühendislik problemleri, hesaplamalar, mühendislik çözümleri içeriyordu. Bu arada ‘Professional Engineer’ sonucu alabilmek için raporunuzda çevreye ve insana önem verdiğiniz, çözümlerinizi yeşil ve kalıcı yapmaya çalıştığınızdan bahsetmeniz önemliymiş.
Raporları bulduktan sonra Summary Statement’ı ve oradaki gerekliliklerin açıklamalarını tek tek inceledim. Bu açıklamalar MSA Booklet’in 32-36. Sayfaları arasında. Oradan az çok vermem gereken teknik bilgileri, etik kısmına değinmem gerektiğini, takım çalışması gibi konularla ilgili de yazmam gerektiğini gördüm. Her raporunuzda en az bir mühendislik problem yaşamanız ve onu çözmeniz önemli. Mümkünse bunlardan birini gelişmeleri sürekli takip ettiğinizi için haberdar olduğunuz yeni bir yöntemle/teknolojiyle çözün 🙂 Tabii bazı kısımları en son summary statement doldururken, ‘Şu paragrafa bi de ne kadar iyi bi takım lideri olduğumu anlatan bir cümle ekleyeyim de bu kısımla eşleştireyim’ diye doldurduğum da çok oldu. Raporları yazdıktan sonra bir de ANZSCO kodunda verilen açıklamalara uyuyor mu diye bakarsanız çok iyi olur.
Plagiarism – İntihal
İntihal Engineers Australia için önemli bir konu. Eğer raporun bazı kısımlarını başka birisinden aldığınız ya da raporu bir başkasına yazdırdığınız anlaşılırsa yalnızca reddetmekle kalmıyor; ciddi durumlarda 12 ay boyunca banlanıyor ve zorunlu olarak Department of Home Affairs’e bildiriliyorsunuz. İnternette sizin için CDR hazırlayabileceklerini iddia eden pek çok site var ancak kesinlikle bu riske girmeye değmez. Ayrıca böyle bir durumda nasıl bir başkasına rapor emanet edilir, anlamıyorum ve etik bulmuyorum. MSA Booklet’te belirtilen adımları takip ederek kendiniz de raporu hazırlayabilirsiniz, bu topa girmeyin.
Sonuç
Raporunuzu ve bütün belgelerinizi tamamlayıp sisteme ücreti ödedikten sonra sonuç için bekliyorsunuz. Biz ‘Fast Track’ icin de başvurmuştuk; ücreti ödedikten tam 20 iş günü sonra birisi raporları incelemesi için atandı. Benim raporumda atandıktan yaklaşık 1 saat sonra ilgili tablo, figür gibi bilgileri sağlamam için geri gönderdi; ben de gerekli bilgileri ekleyip aynı gün tekrar yolladım. Yaklaşık 3 gün sonra da sonucum geldi. Başka sebeplerden ek bilgi sağlaması istenerek raporları geri yollanan arkadaşlarım da oldu, ancak hepimiz gerekenleri sağladıktan sonra olumlu sonucu aldık. Direkt reddedilmesi için nasıl bir rapor olması gerekiyor bilmiyorum.
Bir de, sonuç geldiğinde başvurduğunuz daldan değil başka bir daldan verildiğini görebilirsiniz. Örneğin Türkiye’de elektrik ve elektronik mühendisliği diye bir meslek var, ancak burada elektrik mühendisligi ve elektronik mühendisligi ayrı. Böyle durumlarda sonuç istediğiniz meslek dalının bütün ANZSCO gerekliliklerini sağladığınızdan emin olarak raporu vermek gerekiyor.
[…] Denklik Nedir? >> CDR Hazırlamak >> Toowoon Bay Beach, […]
Merhaba, ben İTÜ mezunu olduğum için ABETim var ve diplomamda da ingilizce olarak …….Electrical engineering undergraduate program has been awarded the degree of BACHELOR OF SCIENCE……. ibaresi var. Avustralyadaki okulları incelediğim zaman engineers professional ünvanı almak için 3 yıllık Bachelor of science eğitiminden sonra 3 yıllık master of engineering ya da bachelor of engineering eğitimi tamamlamak gerektiğini gördüm. Yine İtüden mimarlık mezunu bir arkadaşım Avustralyada mimarlık eğitimi 6 yıl olduğu ve kendisi yüksek lisans yapmadığı için denklik alamadığını o yüzden PR başvurusunda puan alamadığını söyledi. Siz yüksek lisans eğitimi almış mıydınız yoksa mühendislikte sadece Bachelor of science diplomasıyla CDR yazmak denklik almak yeterli mi?
Cevap için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, lisans derecesi almak için gereken eğitim yılı ülkelere göre değişiyor; bazıları dediğiniz gibi 6 yıl okurken bazı ülkeler için bu 3 yıl. Türkiye’de bu eğitimi dört yılda alıyoruz. Benim diplomamda da Bachelor of Science in Civil Engineering diye geçiyor ve sorun yaşamadan PR için puan aldım. Mimarlık için durum nasıldır bilmiyorum ama mühendislikle ilgili böyle bir durum duymamıştım da daha önce. Umarım sorun yaşamadan halledersiniz. 🙂
Admin hanım bayan olduğunuzu varsaydım öyle hissettim öncelikle şunu söylemek istiyorum idolümsünüz sizinle internette denk geldiğim için Allahın sevgili kulu olduğumu düşünüyorum :))) Benim Adım Aybars
National Taiwan university of science and technology denen tayvan adasında bulunan abet accredited bir okulda Cıvıl and construction engineer son sınıf öğrencisiyim malesef 2.sınıfta bir trafik kazası sonucu bütün 1 yılım mahvoldu gitti okul notumda çok düştü ayrıca okulum 5.yıla uzadı soanda mezun oluyorum iyi derece ingilizce ve çince konuşabiliyorum tayvanın ana dili çince olduğu için tabi sizden bu yazdıklarınız için çok tessekkür ederim Construction management benim hayalim hiç bir zaman structüre tarzı teorik şeyleri sevemedim size ne kadar özendim bir bilseniz … size bazı sorular sormak istiyorum müsait olunca bana dönebilirseniz çok sevinirim
Soru 1 okulumun 1 yıl uzamış olması benim bu vizeyi almamı engellermi zira ben böyle bir şey okumadım
soru 2 benim Tr de yada burda bir kaç ay unpaid staj dışında iş tecrübem yok sizde türkiyede en az 6 ay çalışmam mantıklı olurmu ? ve türkiyede çalışıçağım alanı proje yönetimi üzerine seçersem Cdr belgesi için nasıl inşaat müh denkliği alırız ?
Soru 3 sizden çok rica ediyorum benim gibi bir newbie ye kullanması gereken yazılımlar ve herşey hakkında avustralyaya gelmeden şunları şunları kesin öğren dediğiniz kaynaklar var ise benimle paylaşırmısınız zira çince dilinde okuduğum inşaat mühendisliğinde her ne kadar istesemde istediğim derinlikte olayları kavrayamıyorum ingilizce gibi değil bana yardımcı olursanız çok sevinirim
ben email ve whatsapp imi buraya bırakayım biliyorum emri vaki gibi oluyor ama olurda uygun görürseniz sizi bir abim ablam gibi tavsiye almak adına rahatsız etmek isterim
Kırkpınaraybars@gmail.com/+886966003140
Buraya kadar okudu iseniz size çok tessekkür ederim saygılar :”)
Merhaba, öncelikle güzel sözleriniz için ben teşekkür ederim 🙂
Trafik kazası için çok geçmiş olsun, okulu ben de uzatarak bitirdim herhangi bir zararını görmedim henüz 476 vizesi ya da PR için.
Öncelikle eğer almak istediğiniz vize 476 ise CDR yazmanıza ve mühendislik denkliği almanıza gerek yok. Sadece Tayvan üniversiteleri için şartları araştırmanız gerekiyor, Türkiye’den farklı şartlara göre 476 vizesi veriyor olmaları gerek.
Eğer PR için mühendislik denkliği almak istiyorsanız bir iş tecrübesine gerek yok. İnşaat mühendisleri için denkliği Engineers Australia isimli kurum veriyor ve okulda yaptığınız projeler ile de CDR yazarak denklik alabiliyorsunuz. Ama yine Tayvan nasıl bir anlaşmaya dahil buna bakmanız ve duruma göre ilerlemeniz gerekir.
Bunların dışında tecrübe tabii ki çok önemlidir. Proje yönetim alanında öğrenmeniz gereken programların başında MS Project ve Primavera P6 geliyor. Ben de meslek hayatımda çoğunlukla P6 kullandım. Bir mühendis olarak ileri derecede Excel kullanımı önemli. Bunun dışında projeye bağlı olarak ASTA, TILOS vb. öğrenmek fayda sağlayacaktır.
Kolay gelsin!
Merhabalar daha şimdi farkettim okulum Sydney ve Washington Accord listesinde imiş ve şartları kontrol ettim Tayvan içinde aynı sanırım bu sebepten ötürü CDR yüklemeden denklik alabilirim bu doğru değil mi ? CdR yüklemeden denklik almak sizce daha mı zor daha mı kolay ? Bu konu hakkında bişi biliyormusunuz vakit ayırıp cevap verdiğiniz için çok minnettarim.esenlikle kalın
Tabii, CDR yazmadan almak daha kolay çünkü sadece belgeleri yüklemeniz gerekecek 🙂
Anlattıklarınız için çok sağolun resmen kafanızı ütüledim son birşey sormak istiyorum benim iş deneyimim yok yani staj dışında bu benim skill assessment almami engellermi inşaat mühendisi olarak birde siz 189 ve 190 vizelerine başvururken iş deneyimi göstermek zorunda mısınız bazı eyaletler iş deneyimsiz eyelat sponsoruna izin vermiyor sanırım New South Wales bu konuda istisna zira bildiğim kadarı ile sizinde çok iş deneyiminiz yoktu ama 189 ve 190 vizesine başvurup pr almissiniz bu konuya bir açıklık getirirmisiniz çok sağolun gerçekten çok mahcup oldum
Merhaba.
Öncelikle böyle bir site yaparak belki de aylarca araştırıp anca öğrenebileceğimiz bir ton bilgiyi, düzenli bir şekildeve net bir dille anlatarak sizin gibi Avustralya’ya yerleşme düşüncesinde olan insanlara yardım ettiğiniz için çok teşekkürler. Mümkünse size bir kaç şey danışmak istiyordum. Ben Haziran 2018’de elektrik-elektronik mühendisi olarak mezun oldum ve hemen bir mühendislik firmasında işe girdim ve hali hazırda da çalışmaktayım. Asıl amacım Subclass 189 yada 190 üzerinden sizin gibi PR sahibi olarak Avustralya’ya yerleşmek.Tüm yazılarınızı okudum uzun yazdıysam, eksik veya yanlış anladıysam yada cevabı olduğu halde soruyorsam affınıza sığınıyorum.
1) Bitirdiğim okulun ana kampüsündeki bölümlerde ABET akreditasyonu yıllardır var ama benim bitirdiğim bölüm, okulun daha sonra açılan ve 15 yıldır faliyette olan diğer kampüsündeydi. O kampüsü ve o kampüsdeki bölümümü ABET ve MUDEK’in internet sitelerinde arattığımdaysa ABET veya MUDEK’de herhangi bir akreditesi olmadığını gördüm. Ama yinede Subclass 476 vizesine başvurdum ve bitirdiğim yerin adresini okulun ana kampüsü olarak belirttim ki oraya bağlı bir eğitim kurumunda okudum (diplomamda ve transcriptimde bitirdiğim kampüs ve tüm ayrıntıları içermekte sadece seçimi o şekilde yazdım). Başarılı bir şekilde vizem onaylandı. Peki CDR başvurusu yapmak istediğimde non-accord listed olarak mı başvurmamı tavsiye edersiniz yoksa ABET akreditasyonu var olarak mı başvurmalıyım.
2) Birde aynı durumda olan arkadaşım İngiltere’de başka bir müh alanında master yaptı ve o şekilde ABET akreditasyonu alabilit mi yoksa hiç master karıştırmadan sadece lisans diplomasıyla mı başvurması daha iyi olur?
3) Haziran 2019 ayında mı iş verenimden belgemi alıp 1 yıllık iş tecrübemi saydırarak mı CDR’a başvurmalıyım yoksa şimdiden alıp başvuru yapmamı mı tavsiye edermisiniz.
4) Elektrik mühendisi olarak mı yoksa Elektronik mühendisi olarak mı denklik başvurusunda bulunmamı almamı tavsiye edersiniz PR başvuruları ve iş olanakları için. Sanırım elektrik müh non-pro meslekler arasında ve daha mı az puanla kabul ediliyorlar?
5) PTE sınavını Türkiye’de mi yoksa Avustralya’da mı daha kolay yoksa hiçbir farkı yok mudur ? Birde Sydney’de tavsiye edebileceğiniz bir kurs var mıdır?
Tüm cevaplarınız için teşekkürler.
Merhaba,
Öncelikle tebrik ederim. İlk sorunuzun cevabı non-accord olarak başvurmalısınız çünkü Engineers Australia için MÜDEK denkliğiniz yoksa akreditasyonunuz yok demek. Yani ABET denkliğiniz olması ya da hiç denkliğiniz olmaması aynı anlama geliyor, bu yüzden ikisi arasında bir ayrım yok. Arkadaşınız hangi meslek üzerinden başvurmak istiyorsa/ hangi meslek alanında çalışıyorsa onu kullanması gerekir. Çünkü ilerlemeyi seçeceği alan üzerinden PR başvurusu yapacak. Puan anlamında Bachelor Degree ve Master Degree eşit puan kazandırıyor, bu yüzden tamamen istediği meslek üzerinden gitmeli.
Eğer iş tecrübeniz Türkiye’de ise PR için saydırmanıza gerek yok. Mesleki denklik almak tamamen PR başvurusunda puan kazanmak ile ilgili, ve Avustralya dışında 3 yıldan az çalışmış olmak puan getirmiyor. Elektrik vs. Elektronik konusunda ise hangisi non pro-rata gruptaysa oradan ilerlemenizi tavsiye ederim. Non pro-rata grupları genelde daha düşük puanlarla davet alıyorlar.
PTE konusunda ise fark olduğunu zannetmiyorum; kurs almadığım için o konuda da bir fikrim yok maalesef. Ancak burada PTE’nin 330 dolar gibi bir ücreti var ve Avustralya’da çalışmaya başladıktan sonra bu çok karşılanabilir bir ücret. Türkiye’de sürekli zam geldiğini biliyorum ama şuanda ne kadar bir fikrim yok 🙂 O yüzden tercih sizin.
Kolay gelsin!
Merhaba Ahmet kardeşim, burda okuduklarım karşısında inan bana 3-4 aydır sorularıma cevap bulmuş oldum. Allah senden razı olsun. Benim de okulumun ABET akreditasyonu var ama bölümüm olan inşaat mühendisliğinin yok. Siz başvurmuşsunuz onaylanmış. Sizden ricam benimle iletişime geçermisiniz ?
mustafa.aslan007@gmail.com
Bende şuanda Bakü’de inşaat mühendisi olarak çalışıyorum ve tek hayalim Avusturalya. Lütfen iletişime geç kardeşim. Allah’a emanetsin
Ben de İnşaat Mühendisliği kontenjanından katılıyorum başlığa. Sanırım son senede bizim için taban puanları yükselmiş 75 olmuş. Böyle olunca benim 65 puanım tabii yeterli olmuyor. SC 190 vizesine yönelip eyalet sponsorluğunda gelmek bir avantaj sağlar mi? Ne dersiniz? Sevgiler
Alper
Merhaba, 189 ve 190 vizelerinin ikisi için de taban puan 60dan 65e çıkartıldı. Ancak bu yıl başvuru davet sayısı azaltıldığı için bazı meslek grupları en az 75 puanla davet edildi, pro-rata olanlar çoğunlukla. İnşaat mühendisliği non pro-rata kısmına giriyor ve o kadar yüksek puanlara gerek olmuyor. Ben kasım ayında 70 puanla davet aldım örneğin. 190 da ekstra 5 puan sağlıyor ancak orda da 65+5 biraz düşük kalabilir davet için, bilemedim. 190 dan kimin ne zaman davet edileceği belli olmuyor gerçi 🙂 65 ile EOI yükleyip beklemeye başlayabilirsiniz, ben bu sürede mutlaka İngilizce skoru yükseltmeye çalışmanızı öneririm, en kolay puan kazanma yolu o genelde. Kolay gelsin!
Merhabalar!
Öncelikle bu muhteşem, yalın ve samimi blog için teşekkür ederiz. Biz an itibariyle Suudi Arabistan’da yaşamaktayız. 4,5 yıldan beri burada mühendis olarak çalışmaktayım. Gerek Ortadoğu’nun belirsizliği gerekse ülkemizin durumu sebebiyle yeni arayışlar sonucu, USA, Canada, Hollanda vs gibi yerlerden sonra Avustralya fikrinde buluştuk eşimle. Nasıl bir çıta olacaksa, mutaassıplığın tavan yaptığı yerden özgürlüğün tavan olduğu yere gitme planımız var. 🙂 2,5 yaşında bir çocuğumuz var. Durumumdan hoşnutum lakin gelecek düşüncesi beni bu sonuca kadar getirdi. Başvuru sürecini bir danışmanlık şirketi ile gerçekleştireceğim çünkü Suudi Arabistan şartlarında bezen her yere hakim olma ihtimalimiz yok. Bunun için ilk adımımız CD-R hazırlamak, bununla ilgili gerekli chartları bizimle paylaştılar. Eski çalıştığım şirketlerden yazı alacağım fakat içlerinde kapanan şirket var onun için CV’den onu çıkarmam gerekiyor. Yani anlayacağınız, bir adım attık devamı için çabalayacağız. Umarım olumlu sonuçlar alıp, Avustralya’da karşılıklı çay içerken fotoğrafımızı blogunuzda paylaşırız 🙂 Tamam tamam, çaylar benden Türk Çayı getireceğim gelirken 😉 Keep in touch please 🙂
Merhaba!
Bu güzel sözler için teşekkür ederim 🙂
Avustralya yaşamak için hem ekonomik açıdan hem sosyal açıdan çok güzel bir ülke. Kalıcı oturum süreci talepkar ve uzun ancak ilk adımı attıktan sonra devamı bir şekilde kendiliğinden geliyor. Umarım istediğiniz sonucu kısa sürede alırsınız. Ailenize çok selamlar, çay içmeye her zaman bekleriz! 🙂
Selamlar Saygılar.
Öncelikle mükemmel bir blog hazırlamışsınız günlerdir abet le avustralyaya gidip gidemeyeceğimi ingilizce sayfalarda boğuşarak bir türlü cevaba ulaşamamış halde umutsuzluğa kapılmıştım ki bir kere türkçe arıyım dediğimde sizi buldum.
Abet akreditasyonunuzdan yola çıkarak itü odtü yada boğaziçinde olduğunuzu sayarak bende itü lü bir inşaat mühendisi adayı olduğumu belirtmek istiyorum.
Bahsettiğiniz konularla ilgili bazı çekincelerim var örneğin 3 proje için şöyle düşündüm. 1 foundation(temel inşaatı) projem var zaten kendisi ingilizce grup çalışması.Betonarme için bizim 2 dersimiz var biri tamamen proje 3 katlı bir yapının yapısal analizi döşemeden merdivene çatıya kadar fakat oda türkçe. Su temini bu dönem alıyorum ama türkçe sizce türkçe kabul edilebilir mi? 3. olarakda bitirme alıcam bitirmeyi de türkçe alıcam dil olarak türkçe sıkıntı oluyor mu ?
İş tecrübesi olarakta zaten 2 sene içerisinde başvurmak gerektiği için muhtemelen direk gitmeye yönelik harekete geçeceğim için 1 senenin üzerinde çalıştığım bir yer olmayacak stajlar için belge gerekiyor mu hepsini okula teslim ettik ve haliyle türkçeydi ulaşmaya çalışayım mı şimdiden.
Ekstra olarak ilerleyen süreçle ilgili iletişimde kalmayı çok isterim kesin ve katii kararım bu ülkeyi terk etmek üzerine. Australia olmaz ise afrika da 2 sene çalışıp canada ya göçmeyi planlıyorum.
Şimdiden tüm cevaplar için teşekkür ederim
iletişimde kalmak isterseniz çok mutlu olurum oguzustel@gmail.com
Elinize sağlık
Merhaba, teşekkür ederim! Evet ODTÜ mezunuyuz biz de.
Projelerin hangi dilde olduğu önemli değil, sizden o projeleri anlatan İngilizce raporlar yazmanız isteniyor. Stajlar karşılığında para kazanmadığınız için profesyonel çalışma olarak sayılmıyor, bu yüzden ben bir belge istendiğini duymadım.
Tabii iletişimde kalabiliriz, birciftkanguru@gmail.com mail adresinden ulaşabilirsiniz. Başarılar!
merhaba, yazılarınız için ellerinize sağlık diyorum !! gerçekten her yazı çok detaylı ve bu nedenle çok yardımcı oluyor. kıs sürede oldukça şey başarmışsınız 🙂
denklik alma konusunda bir şey danışmak istiyorum. CV’ye yazdığımız her iş yerinden (1 yıldan kısa süreli olanlar dahil) imzalı ve kaşeli çalışma belgesi almamız mutlaka gerekiyor mu? Booklette okuduğuma göre cv’de yukarıda belirttiğiniz detayların olması gerektiği yazmış ancak belge ile ilgili bir şey belirtilmemiş. Yardımcı olursanız sevinirim… 🙂
Merhaba, teşekkür ederim 🙂 Bildiğim kadarıyla eğer bir işyerinde 12 aydan uzun süre çalıştıysanız ya da bir career episode’u çalıştığınız bir pozisyon üzerinden yazdıysanız işyerinden belge almanız gerekiyor. Yani 12 aydan kısa süreli çalıştığınız işyerlerinden belge almanıza gerek yok (eğer hakkında career episode yazmadıysanız). Ancak tedbirli olmakta fayda var, belge isteme ihtimallerine karşı sonradan uğraşmamak için her işyerinden belge almanızı tavsiye ederim 🙂
Avustralyaya gidip gitmeme konusunda düşüncelerim varken böyle bir siteyle karşılaşmak harika oldu. Hem de meslaktaşım olan birisinin deneyimlerinin aktarılması daha da keyifli oldu. Ellerinize sağlık! Umarım 2018 ve Avustralya şimdiden size güzel şeyler söylemiştir 🙂
Teşekkür ederim! 🙂