Avustralya CV

Hayatınızı değiştirecek kararı verdiniz, vizenizi aldınız ve Avustralya’ya geldiniz! Şimdi sırada diplomanızı taçlandırmak, mesleğinizi burada profesyonel olarak yapmak var. İş aramaya nereden başlamak gerekir? diye düşünüyorsanız ilk adım kesinlikle özgeçmişinizi Avustralya CV formatına getirmek. Ben de Avustralya’ya geleceğimiz belli olduğu zaman iş başvurusu araştırmalarına başlamış ve hemen CVmi uyarlamıştım 🙂

Avustralya CV

Avustralya’da kullanılan özgeçmişler hem bilgi içeriği hem de formatı açısından bizim alıştığımız CVlerden oldukça farklı. Eğer araştırmanızı doğru yapmaz ve hali hazırda varolan özgeçmişiniz ise başvurursanız bence elenme ihtimali oldukça yüksek. Bunun iki sebebi var; eğer kariyer sitesi üzerinden başvuru yapıyorsanız yüklediğiniz belge ATS isimli taramayı geçemeyeceği için elenebilir. İkincisi ise bir şekilde işe alım uzmanının önüne gittiğinde henüz içeriği dahi görmeden “Ben Avustralya iş hayatı kurallarını bilmiyorum ve hiç araştırmadım” mesajı verecektir.

Sözün özü, CV formatı önemli.

Asıl yazıya geçmeden belirtmek gerekir ki tecrübeniz, başvurduğunuz pozisyon, işe uygunluğunuz gibi pek çok faktör asıl sonucu belirleyecektir. Benim bu yazıda bahsedeceklerim genel Avustralya CV formatı içinde her özgeçmişte olması ya da olmaması gerekenler ve bazı kişisel öneriler olacak.

ATS (Applicant Tracking System)

Avustralya CV içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgilere geçmeden biraz ATS’den bahsetmek istiyorum. ATS yani Applicant Tracking System, insan kaynaklarının kullandığı bir ön tarama sistemi diyebiliriz. Özellikle kariyer siteleri üzerinden açılan ve oldukça fazla sayıda başvuru alan işlerde ilana uymayan özgeçmişlerin ilk aşamada elenmesi ve sürecin hızlandırılması için kullanılıyor.

Çalışma tarzı oldukça basit; yüklenen belgelerdeki kelimeleri tarıyor ve aranan özelliklerle eşleştiriyor. Eğer yüklenen özgeçmişin aranan özelliklere ve anahtar kelimelere uygun olduğunu belirlerse işe alım sorumlusuna gönderiyor. Eğer kullandığınız format ve kelimeler bu sistemin anlayacağı şekilde değilse ne kadar uygun olursanız olun elenebilirsiniz. Bu yüzden bu sistemi anlamak ve doğru uygulamak önemli.

Bu aşamada elenmemek için ilk adım formatı temiz tutmak ve ilandaki anahtar kelimeleri iyi analiz etmek.

Bunun dışında bazı öneriler:

  • Başvurunuzu PDF yerine word dosyası şeklinde göndermek
  • Resimler, tablolar, semboller ve standart olmayan fontlardan uzak durmak
  • İş ilanında geçen anahtar kelimeleri özgeçmişte de yer yer kullanmak
  • Eski pozisyon isimlerini başvurduğunuz pozisyon ismi ile eşleştirmek
  • Anlaşılabilir başlıklar ve standart tarih formatı (MM/YYYY) kullanmak
  • Kısaltmalar ve anlaşılmayacak kelimeler kullanmamak, yazım hatası yapmamak

Avustralya CV Formatı

Avustralya’da özgeçmiş kelimesinin karşılığı olarak genelde Resume kullanılıyor. CV kelimesi ise o kadar yaygın olmasa da hemen hemen aynı anlama geliyor. Ben de bu yazıda özgeçmiş, CV ya da resume olarak aynı belgeden bahsediyor olacağım.

Avustralya CV Uzunluğu

Avustralya CV formatı -aşağıdaki ayrıntısıyla bahsedeceğim- bizim bildiğimiz formattan çok daha fazla ayrıntı içeriyor, bu yüzden alıştığımız şekilde tek sayfa özgeçmiş görmek zor. Eğer mesleğe yeni başladıysanız 2 sayfa kendinizi anlatmak için yeterli sayılırken tecrübe arttıkça 4-5 sayfa uzunluğa çıkmasında bir sakınca bulunmuyor.

Avustralya CV Dili

Doğru İngilizce kullanımı özgeçmiş hazırlığında oldukça önemli. Burada resmi dil Avustralya İngilizcesi ve bazı kelimelerin yazılışları, okunuşları, anlamları Amerikan İngilizcesinden farklı olabiliyor. Örneğin burada -ize genelde -ise oluyor: organize/organise ya da analyze/analyse gibi. Ya da -or yerine -our kullanılıyor: color/colour gibi.

Kelimelerin buradaki karşılıklarını bilmek ve kullanmak gerekli. Sanırım bunu takip etmenin en güzel yolu word’de dili Avustralya İngilizcesi seçmek ve önerilen düzeltmeleri kabul etmek. 🙂

Genel CV Düzeni

Belge boyunca seçilen formatta tutarlı olmak gerekiyor. Örneğin seçtiğiniz yazı tipini, büyüklüğünü, başlık formatını ve varsa madde işaretlerini (bullet points) değiştirmemelisiniz.

Genel olarak teknik terimler bile kullansanız yaptığınız işi basit düzeyde anlatmaya çalışın. Şöyle düşünün, muhtemelen sizin işinize pek hakim olmayan bir işe alım uzmanı CV’nizi inceleyecek ve verilen iş ilanı ile karşılaştırılacak. Bu yüzden yaptığınız işin anlaşılabilir olması ve iş ilanındaki anahtar kelimelerle eşleşmesi çok önemli.

Verilen bazı öneriler şu şekilde:

  • Yazı tipi olarak oldukça standart olan 11 Times New Roman ya da Ariel fontlarını kullanabilirsiniz.
  • Başlıkları kalın ve bir numara büyük font ile belirgin hale getirebilirsiniz. Renk kullanımı pek tercih edilmiyormuş.
  • Yazıları kolonlara bölmeyin, sola dayalı paragraf tercih edebilirsiniz.
  • Yazının kenarlarında bıraktığınız boşluk genişliklerine ve yüksekliğine dikkat edin; sayfaların çok boş ya da çok sıkışık olmadığından emin olun.
Avustralya CV

Avustralya CV Bölümleri

Avustralya CVnizde işinizle doğrudan bir alakası olmayan, ayrımcılığa maruz kalabileceğiniz herhangi bir bilgiyi vermenize gerek yok hatta vermemelisiniz. Aynı zamanda şirketlerin de bu bilgileri sorması yasal değil. Bence bizim alıştığımız format ile Avustralya CV formatı arasındaki en büyük fark bu kısımda ortaya çıkıyor.

İlk olarak belgede fotoğrafınız bulunmamalı. Yaşınız, cinsiyetiniz, medeni haliniz, çocuk sayınız özgeçmişinizde yer almamalı. Hangi ülkeden geldiğiniz, askerlik durumunuz da aynı şekilde bulunmaması gereken bilgiler.

İletişim Bilgileri / Contact Details

İsminiz, telefon numaranız, e-mail adresiniz ve ev adresinizin iletişim bilgileri olarak belgede bulunması gerekiyor. Ev adresini ayrıntılı yazmanıza gerek yok. Eğer yaşadığınız bölge şirkete yakınsa ya da ulaşım kolaysa belki bir artı puan olabilir ama asıl amacı bence başka bir ülkede değil de Avustralya’da yaşadığınızı göstermesi.

İletişim bilgilerinin kolay ulaşılabilir olması için her sayfada gözükmesi öneriliyor. Mail adresinizin profesyonel bir adres olması ve takma isimler içermemesi de pek tabii önemli. 🙂

Ben LinkedIn adresimi de bilgiler arasına ekliyorum. LinkedIn sayfa adresinizi profil ayarlarından kendiniz seçebiliyorsunuz. Eğer isim soyisim gibi bir adrese çevirirseniz özgeçmişinizde de linkedin.com/İsimSoyisim olarak yazabilirsiniz.

Özet / Professional Summary

İsminiz ve iletişim bilgilerinizden sonra Professional Summary kısmı geliyor. Bu bölümü hem okuyanlara sizinle ilgili hızlı bir özet bilgi verecek hem de ilgilerini çekip okumaya devam etmek istetecek şekilde yazmalısınız. Eğitiminiz, tecrübeleriniz, profesyonel anlamda hedefleriniz, şirkete sunabileceklerinizle ilgili 2-3 cümle yeterli olacaktır. Bu kısmı çok ayrıntılı tutmamaya ama ilanda geçen anahtar kelimeleri mutlaka kullanmaya dikkat edin.

Bence burada –Full Time çalışma izni var– gibi vize ve çalışma durumunuzla ilgili bilgilerden de bahsedebilirsiniz.

İş Tecrübesi / Work Experiences / Professional History

Avustralya CVlerindeki en önemli kısım tabii ki geçmiş tecrübelerinizi anlattığınız Work Experience bölümü. Bu kısımda iş geçmişinizi maddeler halinde geçmiyor tam tersine oldukça ayrıntılı şekilde anlatıyorsunuz. Eğer çok uzun yıllar tecrübeniz varsa son 5-10 yıldan ayrıntılı bahsetmeniz, kalan kısmı ise özet olarak yazmanız öneriliyor.

İş tecrübeleri genel olarak üç kısımdan oluşuyor.

  • Şirket Bilgileri / Company Information
    Çalıştığınız şirketin ismi, yeri ve 1-2 cümle ile şirket hakkında genel bir bilgi vermeniz yeterli. Özellikle Avustralya dışı iş tecrübelerinizde şirketi kısaca tanıtmayı unutmayın.
  • Pozisyon ve Tarihler / Position and Dates Employed
    Hangi pozisyonda ve hangi tarihler arasında çalıştığınız bilgisi açık ve anlaşılır olmalı. Tarihler için genelde MM/YYYY formatını kullanıyoruz.
  • Görevler ve Başarılar / Responsibilities and Achievements
    Bu kısımda 3-5 madde ile işyerinde size verilen görevleri anlatmalı, hemen arkasından da o pozisyonda hangi başarılara ulaştığınızdan bahsetmelisiniz.
    • Görevlerinizi yaptığınız her iş değil de özellikle sizin üzerinizde olan işler olarak düşünebilirsiniz. Örneğin “haftalık toplantılara katılmak” aslında bir görev değil ve bu kısımda bulunmamalı.
    • Başarılar kısmına ise işte yaptığınız iyileştirmeler, sağladığınız kazançlar ya da aldığınız ödüller varsa bunları yazabilirsiniz. Bu kısımda dikkat edilmesi gerekenlerden biri pasif değil aktif cümle yapısı kullanmak; ben yaptım, benim sayemde şöyle bir gelişme elde edildi… gibi. Aynı zamanda başarınızı rakamsal olarak da belirtmelisiniz; şirketin $X kar elde etmesini sağladım, yaptığım proje giderlerin %X azalmasını sağladı...

Eğitim Bilgileri / Education

Eğitim bölümünde lise sonrası bitirdiğiniz okulları sondan başlayarak belirtebilirsiniz. Diploma dışında işle ilgili aldığınız kurslar, eğitimler ve varsa mesleki üyelikleriniz (professional memberships) de bu kısımda yer alıyor.

Eğer yeni mezunsanız ya da az tecrübeye sahipseniz Türkiye’deki üniversiteler burada bilinmediği için bence aldığınız eğitimin dili, kaç yıllık bir okul olduğu, varsa akreditasyon bilgileri gibi ek bilgiler de verebilirsiniz.

Beceriler / Skills

Bu kısımda hem hard skills diye adlandırılan teknik becerilerinizi hem de soft skills olarak adlandırılan sosyal becerilerinizi belirtebilirsiniz. Teknik becerilere örnek olarak kullandığınız programlar, yazılım dilleri; sosyal becerilere örnek de detaylara dikkat etmek, kritik düşünme becerisi gibi maddeler yazabilirsiniz. İş ilanında istenenlerin burada bulunduğundan emin olun.

İsteğe Bağlı

Eğer başvurduğunuz pozisyon için fayda sağlayacaksa aldığınız ödüllerden, yaptığınız projelerden, varsa yayınlarınızdan bahsedebilirsiniz. Katıldığınız gönüllü çalışmalar, hobileriniz de isteğe bağlı yazabilecekleriniz arasında; ama yazarsanız mülakatta karşınıza çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu unutmayın. 🙂

Referanslar / References

Avustralya CV formatında referanslar kısmı var ve işe alım uzmanları bu bölümü aktif olarak kullanıyor. Bu kısma referanslarınızın isim, pozisyon ve iletişim bilgilerini ekleyebilir ya da available upon request diye geçebilirsiniz. Genelde mülakat sonrası en az bir adet referans ile görüşmek istiyorlar; verdiğiniz isim yurtdışında olsa bile mail ile iletişime geçiyorlar. Bu yüzden başvuru yapmadan önce referans olarak belirlediğiniz kişinin bilgisi ve onayı olduğundan emin olun.

Avustralya CV

İlana Özel CV Hazırlamak

Farklı şirketler aynı pozisyon için aday arıyor olsalar bile beklentileri oldukça değişebiliyor. Bunun üzerine ATS de gelince aslında iş ilanına özel CV yazmanın ne kadar mantıklı olduğunu anlıyoruz. Zamanınızı normalden daha fazla harcamanız gerekse de eski pozisyon isimlerini yeni işe uyarlamak, özet kısmını değiştirmek, ilandaki anahtar kelimeleri belgede de kullanmak gibi değişimlerin geri dönüşleri arttırdığını göreceksiniz.

Son Söz

Avustralya’da profesyonel olarak mesleğinizi yapmak istiyorsanız iş hayatı kurallarını bilmeniz ve olabildiğince uymanız sizi her zaman bir adım ileriye taşıyacaktır. Özgeçmişinizi Avustralya CV formatına getirmek bunun ilk adımı; arkasından önyazı formatını oluşturmak, başvurulacak kariyer sitelerini bilmek ve mülakat sürecini öğrenmek geliyor.

Ben de Avustralya iş hayatını ve başvuru sürecini aşama aşama bir yazı dizisi olarak yayınlayıp, kendi tecrübelerimden ve öğrendiklerimden bahsetmeyi planlıyorum. Bir sonraki yazıya kadar özet bilgiyi Mühendislik İşi bulmak yazısında, genel bilgileri ise diğer linklerde bulabilirsiniz.