

Sidney’de sıcak bir sonbahar akşamından herkese merhaba! Bu yazıda gelmeden yaptığımız 10 maddelik hazırlıktan bahsetmiştim, şimdi de Avustralya’ya geldikten sonra yaptığımız / yapmamız gereken, aralarında resmi işlemlerin de olduğu 10 maddeden bahsedeceğim 🙂
1. Sakin Olmayı Öğrenmek
Vizenizi aldınız, hazırlıklarınızı tamamladınız, dünyanın öbür ucuna bir gün boyunca uçtunuz ve artık Avustralya’dasınız. Vizeyi alabilecek miyim? Sorunsuz uçabilecek miyim? Doğru kararı mı verdim? Alışabilecek miyim? diye diye ulaştığınız yeni hayatınızda öğrenmeniz gereken ilk şey sakin kalmak. Halletmeniz gereken bir sürü iş sizi beklese de hiçbirisi ertesi gün koşturmaya başlamanızı gerektirecek kadar acil değil ve inanın hepsi zamanla bir şekilde halloluyor.
İlk geldiğimizde biz de elimizde yapmamız gereken işlerin listesi, hepsini bir hafta içine sığdırmaya çalıştık. Bir süre sonra gördük ki hayat burada Türkiye’dekinden çok daha farklı ve yavaş akıyor; kimse acele etmiyor, bir yerlere koşturmuyor. Bir süre sonra zaten bu duruma alışıyor ve ayak uyduruyorsunuz. Dışarıya çıkın, kendinizi her köşe başındaki parklardan ya da plajlardan birine atın, sonunda gelmiş olmanın keyfini çıkartın.
2. Priz Dönüştürücüsü Almak
Bu arada biz gelmeden yanımızda iki adet 3lü priz getirmiştik, böylece 2 dönüştürücü ile 6 adet priz sahibi olduk, aklınızda bulunsun 🙂
3. Telefon Hattı Almak
Avustralya’ya geldikten sonra Türkiye’deki telefonunuzu ve whatsapp uygulamasını eski numaranızdan ekstra bir şeye gerek kalmadan kullanabiliyorsunuz. Yeni alacağınız hat için ise buradaki telefon operatörlerinden en çok kullanılanlar Telstra, Optus ve Vodafone. Paketler genelde Avustralya içi sınırsız konuşma ve sms hakkı yanında sınırlı internet ve uluslararası konuşma hakkı içeriyor. Fiyatlar Türkiye’ye kıyasla daha ucuz, firmaların websitelerinden paketler hakkında genel bir bilgi sahibi olabilirsiniz.
Eğer ön-ödemeli bir hat almak istiyorsanız Türkiye’deki gibi firmaların bayiilerinden ya da marketlerden 2 dolara sim kartınızı alabiliyorsunuz. Havaalanında da istediğiniz hattı bulup alabilirsiniz. Daha sonra internette hattı aktifleştirdiğinizde önerilen numaralar arasından kullanmak istediğiniz numarayı seçiyor ve bir de paket yüklüyorsunuz.
Biz Optus kullanmayı tercih ettik ve bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Benim kullandığım paket aylık 40 A$; Avustralya içi sınırsız konuşma ve sms, bazı ülkelere uluslararası sınırsız konuşma (aralarında Türkiye yok), 7GB internet, 10 GB Netflix gibi platformlarda kullanabileceğiniz ekstra internet ve 10 A$ extra kredi içeriyor (paket bittiğinde kullanmak için). Bu arada neden bilmiyorum, insanlar burada genelde sms ile iletişim kurmayı tercih ediyorlar, Türkiye’de yıllar önce bıraktığım sms iletişimine burada geri döndüm 🙂
4. Opal Card Almak
Avustralya’da toplu taşıma kullanmak için ihtiyacınız olan kartın adı Sidney’de Opal Card olarak geçiyor. Bu kartı büfelerden ya da dükkanlardan temin edebilirsiniz. Kartı almak ücretsiz, aldıktan sonra içine online olarak ya da kart dolumu yapan yerlerden istediğiniz miktarda para yükleyebiliyorsunuz.
Bu arada Sidney’de otobüse hem binerken hem inerken kart okutuyorsunuz, gittiğiniz mesafeye göre para kesiliyor, eğer başlarda alışamayıp okutmadan inerseniz de en uzak mesafe ücreti kesiliyor 🙂 Ulaşım burada biraz pahalı, ama pazar günleri ve haftada 8 kez toplu taşıma kullandıktan sonra ödediğiniz ücret yarıya düşüyor. Opal Card uygulamasını cep telefonunuza indirirseniz yaptığınız yolculukları, indirim kazanmanız için kalan yolculuk sayısını görebilir; karta para yükleyebilirsiniz.
5. Banka Kartını Almak
Biz bütün paramızı nakit olarak üzerimizde taşımamak için gelmeden Commonwealth Bank’tan bir banka hesabı açmış ve paranın bir kısmını oradan göndermiştik. Oldukça kolay, hızlı ve güvenli bir yöntem; nasıl yaptığımızdan bu yazıda bahsetmiştim. Hesabı açarken bir banka şubesi seçiyorsunuz ve size bir onay dökümanı gönderiyorlar. Geldiğinizde önceden seçtiğiniz şubeye giderek pasaportunuzu ve dökümanı göstererek hesabın sizin olduğunu kanıtlıyorsunuz. Bir de eğer varsa TFN, yoksa Türkiye’deki vergi numaranızı bildirmeniz gerekiyor. Biz şubeye gittiğimizde banka kartlarımız hazırdı, eğer hazır değilse bildirdiğiniz adrese gönderiyorlar. Banka kartını aldıktan sonra bir pin numarası belirleyerek direkt kullanmaya başlıyorsunuz.
6. Tax File Number (TFN) – Vergi Numarası Başvurusu
Avustralya’ya gelince yapmanız gereken işlerden birisi de vergi numarası almak. Bu numaraya işe girerken, banka hesabı açtırırken, ev kiralarken ve daha bir çok zamanda ihtiyacınız olacak. TFN almak için Avustralya Vergi Dairesinin (Australian Taxation Office – ATO) bu adresinden online olarak başvuru yapıyorsunuz. Vergi numaranızın yer aldığı döküman 28 gün içinde adresinizde oluyor, bizimkiler yaklaşık bir hafta içinde gelmişti.
7. Photo Card Almak
Avustralya’ya geldikten sonra sürekli pasaportla dolaşmak istemiyorsanız Photo Card adlı resimli kimliğinizi alabilirsiniz. Bir kimlikte olması gereken bütün bilgiler bu kartta mevcut. Road and Marine Service noktalarından alınan bu kimlik kartı NSW eyaletinde geçerli. 5 ya da 10 yıllık alabiliyorsunuz; 5 yıllık kart fiyatı 52 A$, 10 yıllık kart fiyatı ise 93 A$.
Şubeye gittiğinizde orada bulunan Photo Card talep formlarından birini dolduruyorsunuz ve bir sıra numarası alarak bekliyorsunuz. Sıra size geldiğinde bankoya giderek pasaportunuzu gösteriyorsunuz, fotoğraf çekiliyorsunuz ve talebiniz işleme alınıyor. Yaklaşık bir hafta – on gün içinde de kartınız adresinize postalanıyor.
8. Sağlık Sigortası Yaptırmak
Eğer Avustralya’ya bizim gibi 476 – Yeni Mezun Mühendis Vizesi ile geliyorsanız burada bir sağlık güvenceniz olmuyor, isterseniz özel sağlık sigortası yaptırıyorsunuz. Olmaz olmaz başınıza birşey gelir, geldikten sonra çok vakit kaybetmeden özel sağlık sigortanızı yaptırmak iyi bir fikir. Burada göçmen çok olduğu için sigorta şirketleri vizenize uygun bir paket öneriyorlar; sigortanızı aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık yaptırabiliyorsunuz. Biz yakın zamanda kalıcı oturum için başvuracağımızı düşünerek Allianze aylık paketlerinden birini tercih ettik, ücreti iki kişi için yaklaşık 200 dolar. Başka sigorta şirketlerinde daha ucuza ya da daha kapsamlı ve dolayısıyla daha pahalı paketler de bulabilirsiniz.
* Bu arada küçük bir hatırlatma, eğer kalıcı oturuma partneriniz ile birlikte başvuracaksanız ya da partner puanı talep edecekseniz sigortanızı ortak yaptırın, kanıt olarak sunabilirsiniz.
9. İkamet Taşımak
Avustralya’ya geldikten sonra 20 iş günü içerisinde Sidney Başkonsolosluğuna giderek ikametinizi taşıtmanız gerekiyor. Eğer gecikirseniz hem 50 TL cezası var hem de Türkiye’de prim borcu sahibi oluyorsunuz 🙂
Türk Konsolosluğu Woollahra bölgesinde şirin bir konak; ancak içeriye girdiğiniz anda gerçekten söylendiği gibi Türkiye’de hissediyorsunuz. Biz gittiğimizde seçim öncesi olduğu için ekstra kalabalıktı. Burada adres taşıma formu doldurduk ve teslim ettik, birkaç gün sonra da yeni adresimizde kaydımız oluşturuldu.
Bu arada konsolosluğa yürüme mesafesinde Sidney şehir merkezinin en büyük parkı olan Centennial Park var, yukarıdaki gönderide fotoğraflarını da görebilirsiniz. İkamet işlerinizi hallettikten sonra 189 hektar büyüklüğündeki bu güzel parka mutlaka uğrayın.
10. Ev ve İş Arama
Avustralya’ya geldiniz, resmi işlemleri hallettiniz, artık yeni eviniz ve işiniz için hazırsınız. İlk aşamada ev aramak için Flatmates, flatmatefinders ve facebook sayfalarını; iş aramak içinse seek.com, indeed.com ve linkedin ağlarını kullanabilirsiniz.
Bu arada Sidney yaşamak için gerçekten çok güzel bir şehir, geldiğimizden beri bize kararımızı hiç sorgulatmadı 🙂 Öte yandan burada herkes kendi hikayesini yaşıyor; herkesin hayatında pek çok değişken var, o yüzden başkalarına bakarak bazı şeyler için erken olduğunu ya da geç kaldığınızı düşünmeyin. Öyle ya da böyle hayallerin peşinden gitmek gerekiyor.
Everything will be okay at the end; if it’s not okay, it’s not the end!
– John Lennon
[…] Avustralya’ya Geldikten Sonra Yapılacak 10 Şey […]