

Yakında Sidney’de 3. ayımızı dolduruyoruz! 🙂 Bu sırada iş arama sürecini geride bıraktım ve kendi mesleğim olan İnşaat Mühendisliğini yapmaya başladım. Üzerinden çok vakit geçmeden Avustralya’da iş bulma konusundan da biraz bahsedeyim istedim.
Avustralya’da yapabileceğiniz işler ‘Casual Jobs’ yani geçici işler ve profesyonel işiniz olarak ikiye ayrılabilir. Avustralya’da iş aramak ile ilgili bu ilk yazıda Geçici işler nelerdir? İş bulmak için nerelere bakılır? Avustralya iş başvurusu tarzı nasıldır? sorularının cevabını bulabileceğinizi umuyorum 🙂
Serinin Mühendislik işleri bulmak ile ilgili diğer yazısına aşağıdan ulaşabilirsiniz ⇓
Avustralya’da Geçici İşlerde Çalışmak
Avustralya’ya gelirken maddi açıdan ne kadar tedbirli davranmış olursanız olun, mesleğinizle ilgili işi hemen bulan şanslılardan değilseniz muhtemelen bir süre için geçici işlere yöneleceksiniz. Özellikle yerleşme aşamasında insanın karşısına hiç hesaplamadığı masraflar çıkması ve TL olarak biriktirdiği parayı AUD olarak harcaması da bu konuda büyük bir motivasyon kaynağı oluyor 🙂
Geçici işlerin bir güzel yanı da yeni insanlar tanıyabileceğiniz, İngilizcenizi geliştirebileceğiniz, yani biraz hayata karışabileceğiniz bir alan yaratması.
TFN (Tax File Number)
Avustralya’da calışma hayatına atılmadan önce ilk adım TFN (Tax File Number) ve ABN (Australian Business Number) edinmek.
TFN için buradan online başvuru yapıyorsunuz, adresinize postalanıyor. Kendi mesleğinizi yapmaya başladığınızda bu vergi numarasını kullanacaksınız. ABN ise serbest çalışanlar için var, buradan yine online olarak başvurup 15 dakika içinde alabiliyorsunuz. Daha sonra mali yıl bitiminde bu ABN üzerinden kazanç bildirimi yapmanız gerekecek. Eğer kazancınız yıllık 18,000 A$ altında ise herhangi bir vergi ödemiyorsunuz.
Geçici İşler ile Para Kazanma
Eğer öğrenci vizesi ile geldiyseniz haftada 20 saat yani part-time çalışma izniniz oluyor. Eğer bizim gibi 476 – Yeni Mezun Mühendis Vizesiyle geldiyseniz tam zamanlı çalışma izniniz var demek oluyor. Avustralya’da saatlik asgari ücret 18.93 A$ (vergiden önce), bu da ortalamaya göre oldukça yüksek. Tabii heryerde olduğu gibi burada da vergi ödememek için elden para veren, olması gerekenden çok ve asgariden daha düşük ücrete çalıştıran işverenler var. Özellikle her köşe başındaki Çin restaurantları bu konuda ünlü ve Türk restaurantları – kebapçılar da maalesef bu kategoriye giriyor. Eğer bu şekilde vize kurallarını ihlal ettiğiniz öğrenilirse vizeniz iptal ediliyor, uzak durmakta fayda var.
Geçici işlerin kötü tarafı ülkenizde kalifiye bir eleman olarak yetiştikten sonra beyninizle degil, birebir emeğinizle, bazen saatlerce ayakta durarak, anlayışsız insanlarla uğraşarak para kazanacak olmanız. Eğer profesyonel iş bulma süreciniz uzarsa “Ben buraya bunun için mi geldim?” ya da başka bir açıdan “Aslında bu işlerde de güzel para var, kendi mesleğimi boş mu versem?” düşüncelerine kapılma ihtimali de yüksek.


Avustralya’da İş Aramak
Sidney’de göçmenler kadar gezgin ve öğrenci nüfusu da fazla. Bu da bir Casual Job kültürü oluşmasına sebep olmuş. Farklı sosyal çevrelerden, mesleklerden, ülkelerden insanlar bu şekilde çalışarak geçimini sağlıyor. Tam zamanlı çalışabileceğiniz gibi günlük, yarı-zamanlı veya vardiya usülü çalışma imkanı da var.
Avustralya İş Arama Uygulamaları
İş bulmak için kullanabileceğiniz belli başlı uygulamalar, bu işe özel açılmış facebook sayfaları ve websiteleri var. Jora, Jora Local, Gumtree Jobs, Airtasker, Seek, Indeed bu sitelerden / uygulamalardan bazıları. Bunun yanında facebook’da Sydney Jobs Board, Sydney Jobs ve özellikle Sydney Hospitality Jobs için arama yaparak binlerce üyesi olan ve eleman arayanların günlük paylaşım yaptığı grupları bulabilir ve ne tarzda işler paylaşılıyor, nasıl özellikler aranıyor bir göz atabilirsiniz. Bir de geçici işler sağlayan ajanslar var, şansınızı onlarla da deneyebilirsiniz. Bir yerde bir açılış varsa, bir festivalde birkaç saat ya da gün çalışacak bir eleman aranıyorsa bu ajanslar üzerinden arayabiliyorlar. Sidekicker da bu tarz işler bulabileceğiniz bir site.
Airtasker ilginç bir platform, içinde kişisel olarak birebir (in person) ya da bilgisayar üzerinden (remote) yapabileceğiniz işlerin ilanları var. Eğer yaptırmak istediğiniz bir iş varsa siz de girip ilan açabilirsiniz. Ödemeler site üzerinden yapılıyor ve kazancınız işi tamamlayınca banka hesabınıza yatırılıyor. Bu ilanlar arasında ev taşımak var, anket doldurmak var, ilanı verenin websitesi için yazı yazmak var, ‘evden çıkmak istemiyorum, birisi marketten iki yoğurt alıp getirebilir mi?‘ diye soranı var 🙂 Ara ara profesyonel işler ya da bir toplantı için Türkçe bilen birisini arayanlar da çıkıyor. Bu arada marketten bir şey alıp teslim etmek gerçekten karlı bir iş, bisiklet alacak olursanız aklınızda olsun.
Hizmet Sektöründe Çalışmak
Geçici ama düzenli bir iş arayanların yöneldiği ilk alan genelde hizmet sektörü oluyor. Bu alanda iş bulmak için ilk önce profesyonel CVnizi bir kenara bırakıp bu alan için yeni bir CV oluşturmanız gerekiyor çünkü eleman arayan insanlar nereden mezun oldugunuz, mühendis olarak neler yaptığınızla değil, önceden herhangi bir kafede çalışıp çalışmadığınızla ya da garsonluk tecrübenizin olup olmadığıyla ilgileniyor 🙂 Tek sayfalık bir CV yeterli olur, internetten örneklerini bulabilirsiniz.
Bu tarz işler ‘hospitality jobs’ olarak geçiyor. Benim en çok kullandığım Jora Local ile facebook sayfaları oldu. Mesela burası o sayfalardan birisi. İnternet üzerinden iş arayabileceğiniz gibi, yakınınızdaki kafelere, restaurantlara, kahve dükkanlarına kapı kapı dolaşıp CV de bırakabilirsiniz. Bu şekilde iş aramak insana ilk başta garip gelse de zamanla alışıyor ve burada yaygın olarak kullanıldığını, kimse tarafından garipsenmediğini görüyorsunuz.
Eleman arayan bir çok yer eğitimle zaman kaybetmemek için tecrübe istiyor, eğer kısa süreli de olsa bir kafede çalışmışlığınız, garsonluk yapmışlığınız varsa artı puan demektir. Zaten işe alım yapmadan önce bir deneme günü geçiriyorsunuz, performansınızı beğenirlerse işe başlıyorsunuz. İçki servisi yapılan bir yerde çalışabilmek için almanız gereken bir sertifika var; RSA (Responsible Service of Alcohol). Online olarak alınabiliyor ama bu sertifikanız yoksa çalıştırmıyorlar.
Bazı mekanlar sadece haftasonu için, sadece akşamları çalışmak için ya da sadece bir davet süresince çalıştırmak için eleman arayabiliyor. Hizmet sektöründe saatlik ücretler tecrübeye ve işin ağırlığına göre 18-25 A$ arasında değişiyor diyebiliriz.
*Baristalık üzerine: Avustralya’da kahve seviliyor ve güzel kahve önemseniyor. Eğer baristalık tecrübeniz, sertifikanız varsa ortalamadan daha yüksek bir ücret kazanmanız olası. Bu tarz meslekler icinde en iyisi olabilir.
Yemek Teslimatı Yapmak
Burada yapabileceğiniz yaygın işlerden biri de yemek teslimatı. Türkiye’nin aksine burada restaurantların kendi kuryeleri yok, bazı şirketler ara firma olarak bu işi yapıyor. Kurye olarak çalışmaya başladığınızda, çalıştığınız bölgedeki üye restaurantlardan yemeği alıp evlere bırakıyorsunuz yani. (Tabii eve yemek söylerken ücrete 5-10 A$ kurye parası eklemek demek oluyor bu başka bir açıdan) Deliveroo, Foodora, UberEats ve Menulog burada bu işi yapan büyük şirketlerden bazıları.
Diğer Geçici İşler
Yukarıda bahsettiğim alanlar dışında da yapabileceğiniz işler var. Eğer IT sektöründe çalışıyorsanız, freelance iş yapabileceğiniz pek çok site olduğunu duydum, ancak bu konuya o kadar hakim değilim.
Eğer beden gücüne dayalı bir işte çalışabilirim derseniz, bu işlerin saatlik ücretleri ortalamadan daha yüksek. Pek çok öğrencinin, göçmenin bu yüzden inşaatlarda çalışmayı tercih ettigini gördüm.
Home care servislerinde yaşlı bakımıyla ilgilenebilir ya da bebek bakıcılığı (nanny) işi de bulabilirsiniz. Köpekleri seviyorsanız köpek dolaştırıcılığı (dog-walker) işi de yaygın 🙂 Bu işi yapanları parklarda bahçelerde birkaç köpekle dolaşırken görebiliyorsunuz. Eğer araba alırsanız Uber, Ola gibi platformlarda çalışarak da geçiminizi sağlayabilirsiniz. Son olarak bir de Kmart, Target gibi büyük marketlerde personel olarak calışma ihtimali var.
Avustralya’da iş bulmanın bir yüzü olan geçici iş bulma konusu genel hatlarıyla bu şekilde. İlk geldiğinizde bu tarz bir işte çalısarak elinizdeki parayı bitirmeden geçinebilirsiniz. Özellikle Sidney’de geçici işler cok yaygın ancak hiçbir işin kollarını açıp beklemediğini unutmamak lazım 🙂
[…] Avustralya’da İş Bulmak | Geçici İşler […]
Merhabalar,
Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
Dil okulu için 8 ay gibi bir süre için Avustralya’ya geleceğim. Bir yandan çalışarak tüm masraflarımı çıkarma planım var. İş bulma konusunda problem yaşarsan ciddi şekilde zorlanacağım. Bir kaç ay geçinebilmek için min. Ne kadar ile gelmemiz gerekli. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba,
Öğrenci vizesiyle geldiğiniz için sanırım 20 saat çalışma hakkınız olacak. Hizmet sektöründe part-time çok fazla çalışan var, sorun olmaz diye düşünüyorum.
Bu harcama konusunda çok kesin konuşmak istemiyorum açıkçası çünkü çok fazla değişken var 🙂 Geleceğiniz şehir bile çok önemli, Sydney’de kiralar diğer şehirlere göre çok daha pahalı örneğin. Bu yüzden en güzeli kendiniz hesaplamak. Alışveriş için en ucuz yer ALDI, kıyafet ev eşyası vb için Kmart ve Target; kiralık evlere flatmates üzerinden bakıp nereler size uygun seçebilirsiniz. Böylece en azından haftada kiraya şunu harcarım, alışverişe şu kadar harcarım gibi bir bütçeniz oluşur. Bir de ilk gelişte çıkan ekstra masraflar olacak tabii ev depozitosu gibi.
Yine de referans olması açısından, sanırım Avustralya hükümeti aylık minimum 1500$ gibi bir rakam vermiş. Lütfen bu rakamın minimum olduğunu unutmayın.
Merhaba Bay ve Bayan kuaförüyüm Ustalık belgem var 35 yıldır kendi isyerim. Avustrayada çalışmak istiyordum nasıl giderim
Merhaba, öncelikle benim gibi Avustralya’ya göç etmek isteyen ama kafasında çokça soru işareti bulunan kişiler için çok değerli bilgilerinizi ve tecrübelerinizi buradan bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Subclass 476 ile gitmeyi planlıyorum Avustralya’ya ve öncelikli olarak geçici süre garsonluk, kuryelik tarzı işlerde çalışmayı düşünüyorum. Sizce iş bulup para kazanana kadar olacak harcamaların ortalama olarak miktarı ne kadardır? Elimizde ne kadar para bulunmasını tavsiye edersiniz her şey dahil?
Merhaba.bende inşaat teknikeriyim.Mesleğim kabul edilen meslekler listesinde var.Bir aracı firma şartlarımın uygun olduğunu söylüyor.Hukuk firması üzerinden yapılan bir başvuru, kendi başına yapılan başvuruya göre daha etkilimidir?Kabul edilme şansım yüksekmidir?
Merhaba 6 yıllık inşaat mühendisiyim mezun olduğum okulun müdek denkliği var ama yeni mezun değili ve 30 yaşındayım avustralya ya yinede yeni mezun vizesiyle gelebilir miyim. şimdiden teşekkürler.
Merhaba, yeni mezun mühendis vizesi mezuniyet tarihinden itibaren iki yılı kapsıyor.
Turist vizesiyle gidip günlük saatlik işlerde çalışabilir miyiz? sıkıntı olur mu?
Merhaba, bildiğim kadarıyla turist vizesi ile çalışma izniniz olmuyor.
Anladım, Çok teşekkürler. Ara ara böyle rahatsız edeceğim sizi 🙂
Merhabalar, öncelikle belirtmek isterim ki çok faydalı bir site oluşturmuşsunuz, sizden sonra aynı yoldan gidecek insanlar için çok yol gösterici bir platform.
Soru1: Bu vize (476) ile Avustralya’ya geldiğimde geçici bir iş bulana kadar ve bu süre içinde tasarruflu bir yaşayış için hali hazırda ne kadar AUD yanımızda bulundurmamız faydalı olur?
Soru2: Bu vize (476) için başvuru evraklarınızda banka hesaplarına, bankada garanti bir paraya vs. dair bir belge göremedim. Vize başvurunda bu kriterin önemi yok mu veya çok mu az?
Merhaba, teşekkür ederim!
Para konusu çok değişken. Sydney diğerlerinden daha pahalı mesela, eğer başka bir şehir düşünüyorsanız çok farkedecektir. İnternette şehirlere göre yaşam masraflarını veren siteler var, biz de gelmeden oralardan hesaplamıştık. Genelde karşılaştırmalı da oluyor, melbourne vs sydney gibi. Ucuz market alışverişi için Aldi var, aldi au sitesinden fiyatları kontrol edebilirsiniz. Ev eşyası, kıyafet vb. için Kmart Au sitesinden kontrol edebilirsiniz yine. Tek tavsiyem mutlaka hesapladığınızın üzerine ekstra bir para bulundurun ilk masraflar için, insanın hiç planlamadığı şeyler çıkabiliyor karşısına çünkü.
476 vizesi için herhangi bir banka hesabı, para durumu göstermeniz istenmiyor. Biz de herhangi bir finansal belge sunmadık.
Merhaba, geçici işlerden veya mühendislik işlerinden aldığımız maaşların vergileri hangi gruba dahil ediliyor?
Subclass-476 vizesine sahip olanlar resident mı yoksa non-resident mı ? Teşekkür ederim.
Merhaba, ben vergimi ‘Resident for tax purposes’ başlığı altında ödüyorum. Subclass-476 ‘Temporary Residency’ olarak geçiyor.
Vergi konusunda bilgiyi burada da bulabilirsiniz:
https://www.ato.gov.au/individuals/international-tax-for-individuals/work-out-your-tax-residency/
Merhaba Ben Elektrik Elektronik Mühendisiyim Avusturya yeni mezun mühendis vizesi alıp, çalışmak istiyorum. Ancak bu konuda yurtdışı konusunda, hic bir tecrübem yok Maddi durumumda o kadar iyi değil, bana tasfiye edeceğiniz bir yol var mı.Teşekkür ederim
Merhaba. Yeni mezun mühendis vizesi alıp buraya taşınmanızın önünde bir engel yok, ancak gelirken yanınızda mutlaka bir miktar birikiminiz olması gerekiyor. İlk geldiğiniz zaman öngörülemeyen masraflar, iş bulana kadar yapacağınız masraflar olacaktır. Bence mutlaka mezuniyetten sonra Türkiye’de hem iş tecrübesi kazanıp hem bir miktar para biriktirdikten sonra gelin.
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Çok faydalı ve gereksiz detayları içermeyen bir yazı olmuş
Merhaba, teşekkür ederim. Faydalı olduysa sevindim 🙂