avustralya

Avustralya’da iş bulmak ile ilgili bu ikinci yazı profesyonel, yani eğitimini aldığınız meslekte iş bulmakla alakalı olacak. Ben kendi tecrübelerimden bahsedeceğim için anlatacaklarım genel olarak inşaat mühendisleri ve Sydney için geçerli diyebiliriz.

Avustralya’da Geçici İş Bulmak yazısına buradan ulaşabilirsiniz. 

Avustralya’ya geldiğimiz Yeni Mezun Mühendis Vizesi (Subclass 476) ile ilgili daha fazla bilgiyi bu başlıkta bulabilirsiniz.

*Bu yazının 2018 yılında yazıldığını ve yayınlandığını unutmayın. Güncel bilgileri resmi vize sayfasından takip edebilirsiniz. 

Sevde ile Avustralya’da İnşaat Mühendisliği ve İş Hayatı üzerine konuştuğumuz videoya buradan ulaşabilirsiniz.

İş Bulmak İçin Hazırlıklar

TFN - Tax File Number

Her şeyden önce, Avustralya’da maaşlı çalışmak için TFN (Tax File Number) sahibi olmanız gerekiyor. Geldiğinizde online olarak buradan başvurunuzu yapın ve numaranızı hemen edinin.

CV ve Cover Letter

Avustralya’da profesyonel olarak çalışmak istiyorsanız iş aramadan önce bir hazırlık aşamasından geçmeniz gerekiyor. İlk yapmanız gereken de CV’nizi Avustralya formatına uygun hale getirmek. Burada kullanılan CV -daha doğrusu Resume (özgeçmiş)- formatı Türkiye’dekinden bir hayli farklı. Burada özgeçmişe fotoğrafınızı koymuyor; yaşınız, medeni durumunuz ve ırkınız gibi bilgileri belirtmiyorsunuz. Bunun sebebi sadece profesyonel özellikleriniz üzerinden değerlendirilmenizi ve ayrımcılığa maruz kalmamanızı sağlamak. Bu bilgilerin mülakatlarda da sorulması yasak. 

Cover letter ise başvuruya eklediğiniz, neden o işe başvurduğunuzu ve neden en uygun adayın siz olduğunu anlattığınız önyazıya verilen isim.

Avustralya CV Formatı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz;

LinkedIn

Gelince, hatta belki gelmeden bir süre önce, LinkedIn hesabınızda yer bilgisini ve telefon numaranızı güncelleyin. Ciddi bir şekilde iş aramaya başlayacağınız zaman ise bence LinkedIn Premium deneme sürecini başlatın. Çok faydası oluyor. Bir işe başvurduğunuzda başvuranlar arasında kaçıncı olduğunuzu ve hangi özelliklere sahip insanların başvurduğunu görebiliyorsunuz. Daha iyisi, başvurduğunuz iş için hangi özellikleri aradıklarını ve profilinizde bunların kaçı olduğunu görebiliyorsunuz! Tabii ki hemen o özellikleri profilinize ekliyorsunuz ki karşıdaki 10/10 uyumlu olduğunuzu bilsin 🙂

Avustralya'da İş Başvuruları

İnternetten başvuru yapmak için kullanabileceğiniz en büyük site buranın “Kariyer.net”i olan Seek. İş ilanları genelde orada yayınlanıyor. Ben bunun dışında Linkedin.jobs ve Easy Apply özelliğini de çok kullandım. Alternatif olarak Indeed ya da Careerone üzerinden de başvuru yapabilirsiniz.

Bence bir de kendi sektörünüzde, özellikle iş aradığınız pozisyonda çalışan, okuduğunuz okuldan mezun ya da geçmişte aynı şirkette çalıştığınız birileri varsa iletişime geçebilirsiniz. Network oluşturmak da önemli, sektörünüzle ilgili etkinliklere, gruplara katılarak insanlarla tanışabilir ve açık pozisyonları kovalayabilirsiniz.

Recruitment firmaları üzerine

Avustralya’da şirketlerin kendi İnsan Kaynakları ile eleman araması kadar bir ‘Recruitment’ firmasıyla anlaşması da yaygın. Bu firmalara hangi özelliklerde bir eleman aradıklarını söylüyorlar ve firmalar elemanı buluyor. Bu şekilde aracı olarak çalışan pek çok firma var ve sektörlere göre de özelleşmiş durumdalar. Mesela bazıları sadece “İnşaat sektörü” üzerine çalışıyor. İş ilanlarının altında şirketin ve hatta genelde o pozisyonlar için alım yapan uzmanın ismini ve telefonunu bulabilirsiniz. Eğer sizin sektörünüz üzerine çalışan firmaları bulur ve CV nizi ulaştırırsanız uygun bir iş olduğu takdirde iletişime geçeceklerdir. Eleman buldukları pozisyon üzerinden para kazandıkları için iyi olduğunuzu düşünürlerse mutlaka yardımları olacağına inanıyorum.

Bu şirketlerin kendi siteleri ve sitelerinde iş arama bölümleri de bulunuyor. Oradan size uygun bir iş olduğunu düşünürseniz işi yayınlayanı arayarak ilgilendiğinizi söyleyebilirsiniz. Sizinle çalışabileceğini düşünürse süreç başlar. Bazen de kendileri Linkedin gibi platformlar üzerinden size ulaşıyor ve sizinle çalışmak istediklerini söylüyorlar. Bazı sitelerde ise özgeçmişinizi göndererek şirketin havuzuna katılabiliyor ve uygun pozisyon için aranabiliyorsunuz.

avustralya

İşe Alım Aşamaları

Özgeçmişinizi ve önyazınızı hazırladınız, başvurunuzu yaptınız. Genelde bir sonraki aşama telefon mülakatı ya da yüzyüze mülakat için randevu oluyor. İşi yayınlayan kişi size arayarak mülakat için yer ve zaman belirtiyor. Eğer başvurunuz olumsuz sonuçlandıysa da bazen uzun uzun sebeplerini açıklıyorlar, bazen hiç dönmüyorlar. Bu kısımlar genelde Türkiye ile aynı şekilde ilerliyor yani.

Mülakatlarda bana çok derin teknik bilgiler sorulmadı. Genel olarak iş üzerine konuştuktan sonra genelde işten, şirket kültüründen ve işin size katabileceklerinden bahsediliyor, yani mülakat tek taraflı geçmiyor. Ben mülakatı yapıp eve döndükten birkaç saat sonra iş teklifi aldım. Daha sonra bu konu üzerine konuştuğumuzda teknik bilgi ve kapasite kadar adayın kişiliğinin ve şirket kültürüne uyum sağlayıp sağlamayacağının da önemli olduğunu; karşılıklı pozitif bir etki yaratınca da süreci uzatmaya gerek duymadıklarını söylemişlerdi. Bu yüzden mülakatlarda pozitif bir etki yaratmak ve hayatınızın sadece eğitimden ve işten ibaret olmadığını hissettirmek Avustralya’da iş bulmak için önemli diye düşünüyorum. İşleri hayatlarının büyük bir kısmını kaplamadığı, gerçekten iş olarak kaldığı için rahat çalışabilecekleri insanlar almaya önem veriyorlar.

Maaşlar

Maaş konusu sektörden sektöre hatta şirketten şirkete çok değişiyor. Sydney’de giderler daha yüksek olduğu için maaşlar Melbourne’a göre biraz daha yüksek. Maaşlar genelde yıllık ve brüt konuşuluyor. Benim deneyimlediğim, gördüğüm, duyduğum kadarıyla yeni mezun / kariyerinin başında mühendis maaşları A$50k – A$100k arasında değişiyor. Bu da ayda ne kadara denk geliyor derseniz bu siteden inceleyebilirsiniz. 

Tecrübe arttıkça maaşlar da artıyor. Saha çalışanları, maden çalışanları gibi daha zor şartlarda çalışanların maaşları dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da bir tık yüksek.

SuperAnnuation

Superannuation yani kısaca Super, Avustralya emeklilik sistemi. İsterseniz kendiniz bankanızda bir Superannuation hesabı oluşturuyorsunuz, isterseniz işverenin şemasına katılıyorsunuz. Ben Commonwealth Bankasını kullandığım için Essential Super hesabı açtım ve onu kullanıyorum. İşveren tarafından bu hesabınıza her ay maaşınızın minimum %9.5 oranında katkı yapılması gerekiyor. Yine maaş konuşurken +super diye bahsedilirse yıllık ücretiniz üzerine ayrıca super ödenecektir, eğer bahsedilmezse belirtilen maaştan bir de bu ücreti düşmeniz gerekir. İsterseniz hesaba siz de dışardan herhangi bir zamanda para ekleyebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla bu paraya emekli olana kadar dokunamıyorsunuz ancak Avustralya’dan kendi ülkenize kalıcı bir şekilde dönüyorsanız bunun istisnası var. Emekli olduğunuzda da bu parayı toplu şekilde ya da düzenli ödemeler şeklinde alabiliyorsunuz.

İnşaat Mühendisliği Üzerine

Ben de İnşaat Mühendisi olduğum ve burada çalışma hayatına nispeten hızlıca atıldığım için sektörü biraz tanıdım diyebilirim. Öğrendiğim ilk şey inşaat mühendislerinin henüz birkaç yıl öncesine kadar Sydney’i pek tercih etmedikleri oldu. Son yıllarda ise yapılan yatırımlar ve başlayan büyük projeler ile birlikte iş hacmi ve çalışan ihtiyacı oldukça artmış durumda. Bu durumun önümüzdeki yıllarda da sürmesi bekleniyor. Şuanda şehrin merkezinde devam eden Light Rail (hafif raylı system) projesi, yanında başlayacak olan West Sydney Metro projesi, 2. Havaaalanı projesi gibi hazırlık aşamasında olan ya da devam eden büyük projeler var.

Konuyla ve Avustralya inşaat sektörüye ilgili birkaç link:

İnşaat Proje Yönetim 

Ben mezun olduktan sonra Planlama ve Bütçe Kontrol mühendisi olarak çalışmaya başladım ve kariyerimi o alanda ilerletme kararı aldım. Burada da  bir Proje Yönetim Danışmanlık firmasında çalışıyorum. İşim gereği sektörden birçok insanla tanışma fırsatı buldum ve gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki inşaat proje yönetim konusunda Avustralya ilginç bir şekilde dünyayı geriden takip ediyor. Proje yönetim araçları yeni yeni kullanılmaya başlanmış ve sektörde bu alanda kalifiye eleman ihtiyacı var. Eğer Primavera P6, Asta Powerproject, TILOS gibi programları kullandığınız bir iş tecrübeniz varsa şuanda burada önünüz açık.

Tabii bu söylediklerimin hiçbiri işler hazır, herkes hemen havada kapılır dedikleri anlamına gelmiyor ama eğer kalifiye bir eleman olduğunuza inanıyorsanız ve sektörde bir geçmişiniz varsa bence işiniz çok zor değil.

White Card

Bir de burada şantiyelere girebilmek için ‘White Card’ sahibi olmanız gerekiyor. Bizde genelde sahaya girmeden verilen İSG eğitimini burada baştan alıp, testini geçtikten sonra kart sahibi oluyorsunuz. Online olarak şuradan alabilirsiniz, ücreti 60 A$. 150 soruluk bir testi geçiyorsunuz, sorulan birkaç sorunun cevabını ses kaydı olarak yüklüyorsunuz, son olarak da baret, yelek, iş gözlüğü gibi KKE ları nasıl kullanacağınızı bildiğinizi kanıtlayan bir video yüklüyorsunuz ve artık şantiyelere girebilirsiniz.

Avustralya’da iş bulma ile ilgili diğer konular

Gelmeden iş bulmak

Bence Avustralya’ya gelmeden iş bulmak pek kolay bir şey değil. Halihazırda burada iş arayan pek çok mühendis var. Şirketler bu adaylar ile hemen mülakat yapabilir ve kısa zamanda eleman ihtiyacı olan pozisyonu doldurabilirler. Bunun yerine okyanus ötesinden, arada 7-8 saat zaman farkı varken bir adayla görüşmek ve süreci ilerletmek pek akla yatkın gelmiyor. Bunun ötesinde bir de vize sorunu var tabii, şirketlerin tanımadıkları bir adaya sponsor olup ülkeye getirtmesi ihtimali de oldukça düşük.

Öte yandan Türkiye’den iş aramakla da bir şey kaybetmezsiniz, neden denemeyesiniz?

Vize Tipi

Vize türünüz iş ararken sorun çıkartabiliyor. Şirketler eğer uzun süreli bir eleman arıyorlarsa kalıcı oturum (PR) sahibi insanları tercih edebiliyorlar. Bizim geldiğimiz Yeni Mezun Mühendis Vizesi 18 aylık bir geçici oturum izni veriyor. Herhangi bir çalışma kısıtlaması yok ve 18 ay kısa bir süre değil, bu yüzden Work and Holiday vizesine göre iş bulma konusunda biraz daha rahat sayılabilir. Öğrenci vizesi ise haftada 20 saat çalışma izni veriyor yani tam zamanlı bir işe uygun değil. Bu kısıtlama öğrenci vizesi sahiplerinin ‘dependent’ı yani partneri için de geçerli. Ancak master ya da doktora yapan bir öğrencinin partneri iseniz çalışma saati konusunda bir kısıtlama yok.

Ben iş ararken vize türümü sorduklarında geçici oturum iznim olduğunu ve PR için başvuru yaptığımı belirtiyordum, bu arada vizenin Mühendis vizesi olması da genelde olumlu bir etki yaratıyordu. Bir de bazı ‘Contract’ yani 6 aylık, 12 aylık gibi süreli işler için ilanlarda çalışma kısıtlaması olmadığı sürece vize türünün önemli olmadığını belirtiyorlar. Sonuç olarak geçici vize sahibi olmak iş arama sürecini uzatabilir ancak bir engel değil.

İş Bulma Süresi

Profesyonel iş bulma süresi gerçekten çok çok kişisel. Türkiye’de bile aynı okuldan mezun olduğunuz, aynı şehirde iş aradığınız insanlar ile aynı zamanda iş bulamayabiliyorsunuz. Kariyer geçmişiniz, eğitiminiz, sertifikalarınız, kişiliğiniz ve özellikle de şansınız bu süreyi çok değiştiriyor. Gelip bir haftada iş bulmak en az 6 ay iş aramak kadar olası. O yüzden bir standard belirlemeden sanki uzun uzun iş aramanız gerekecek gibi plan yapmak en güzeli, eğer hemen iş bulursanız da bedava mutluluk. 🙂

Bir Çift Kanguru sosyal medya hesaplarını takip ediyor musunuz?