

Avustralya’da iş bulmak ile ilgili bu ikinci yazı profesyonel, yani eğitimini aldığınız meslekte iş bulmakla alakalı olacak. Ben kendi tecrübelerimden bahsedeceğim için anlatacaklarım genel olarak inşaat mühendisleri ve Sydney için geçerli diyebiliriz.
Avustralya’da Geçici İş Bulmak yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Avustralya’ya geldiğimiz Yeni Mezun Mühendis Vizesi (Subclass 476) ile ilgili daha fazla bilgiyi bu başlıkta bulabilirsiniz.
*Bu yazının 2018 yılında yazıldığını ve yayınlandığını unutmayın. Güncel bilgileri resmi vize sayfasından takip edebilirsiniz.
Sevde ile Avustralya’da İnşaat Mühendisliği ve İş Hayatı üzerine konuştuğumuz videoya buradan ulaşabilirsiniz.


İş Bulmak İçin Hazırlıklar
TFN - Tax File Number
Her şeyden önce, Avustralya’da maaşlı çalışmak için TFN (Tax File Number) sahibi olmanız gerekiyor. Geldiğinizde online olarak buradan başvurunuzu yapın ve numaranızı hemen edinin.
CV ve Cover Letter
Avustralya’da profesyonel olarak çalışmak istiyorsanız iş aramadan önce bir hazırlık aşamasından geçmeniz gerekiyor. İlk yapmanız gereken de CV’nizi Avustralya formatına uygun hale getirmek. Burada kullanılan CV -daha doğrusu Resume (özgeçmiş)- formatı Türkiye’dekinden bir hayli farklı. Burada özgeçmişe fotoğrafınızı koymuyor; yaşınız, medeni durumunuz ve ırkınız gibi bilgileri belirtmiyorsunuz. Bunun sebebi sadece profesyonel özellikleriniz üzerinden değerlendirilmenizi ve ayrımcılığa maruz kalmamanızı sağlamak. Bu bilgilerin mülakatlarda da sorulması yasak.
Cover letter ise başvuruya eklediğiniz, neden o işe başvurduğunuzu ve neden en uygun adayın siz olduğunu anlattığınız önyazıya verilen isim.
Avustralya CV Formatı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz;
Gelince, hatta belki gelmeden bir süre önce, LinkedIn hesabınızda yer bilgisini ve telefon numaranızı güncelleyin. Ciddi bir şekilde iş aramaya başlayacağınız zaman ise bence LinkedIn Premium deneme sürecini başlatın. Çok faydası oluyor. Bir işe başvurduğunuzda başvuranlar arasında kaçıncı olduğunuzu ve hangi özelliklere sahip insanların başvurduğunu görebiliyorsunuz. Daha iyisi, başvurduğunuz iş için hangi özellikleri aradıklarını ve profilinizde bunların kaçı olduğunu görebiliyorsunuz! Tabii ki hemen o özellikleri profilinize ekliyorsunuz ki karşıdaki 10/10 uyumlu olduğunuzu bilsin 🙂
Avustralya'da İş Başvuruları
İnternetten başvuru yapmak için kullanabileceğiniz en büyük site buranın “Kariyer.net”i olan Seek. İş ilanları genelde orada yayınlanıyor. Ben bunun dışında Linkedin.jobs ve Easy Apply özelliğini de çok kullandım. Alternatif olarak Indeed ya da Careerone üzerinden de başvuru yapabilirsiniz.
Bence bir de kendi sektörünüzde, özellikle iş aradığınız pozisyonda çalışan, okuduğunuz okuldan mezun ya da geçmişte aynı şirkette çalıştığınız birileri varsa iletişime geçebilirsiniz. Network oluşturmak da önemli, sektörünüzle ilgili etkinliklere, gruplara katılarak insanlarla tanışabilir ve açık pozisyonları kovalayabilirsiniz.
Recruitment firmaları üzerine
Avustralya’da şirketlerin kendi İnsan Kaynakları ile eleman araması kadar bir ‘Recruitment’ firmasıyla anlaşması da yaygın. Bu firmalara hangi özelliklerde bir eleman aradıklarını söylüyorlar ve firmalar elemanı buluyor. Bu şekilde aracı olarak çalışan pek çok firma var ve sektörlere göre de özelleşmiş durumdalar. Mesela bazıları sadece “İnşaat sektörü” üzerine çalışıyor. İş ilanlarının altında şirketin ve hatta genelde o pozisyonlar için alım yapan uzmanın ismini ve telefonunu bulabilirsiniz. Eğer sizin sektörünüz üzerine çalışan firmaları bulur ve CV nizi ulaştırırsanız uygun bir iş olduğu takdirde iletişime geçeceklerdir. Eleman buldukları pozisyon üzerinden para kazandıkları için iyi olduğunuzu düşünürlerse mutlaka yardımları olacağına inanıyorum.
Bu şirketlerin kendi siteleri ve sitelerinde iş arama bölümleri de bulunuyor. Oradan size uygun bir iş olduğunu düşünürseniz işi yayınlayanı arayarak ilgilendiğinizi söyleyebilirsiniz. Sizinle çalışabileceğini düşünürse süreç başlar. Bazen de kendileri Linkedin gibi platformlar üzerinden size ulaşıyor ve sizinle çalışmak istediklerini söylüyorlar. Bazı sitelerde ise özgeçmişinizi göndererek şirketin havuzuna katılabiliyor ve uygun pozisyon için aranabiliyorsunuz.


İşe Alım Aşamaları
Özgeçmişinizi ve önyazınızı hazırladınız, başvurunuzu yaptınız. Genelde bir sonraki aşama telefon mülakatı ya da yüzyüze mülakat için randevu oluyor. İşi yayınlayan kişi size arayarak mülakat için yer ve zaman belirtiyor. Eğer başvurunuz olumsuz sonuçlandıysa da bazen uzun uzun sebeplerini açıklıyorlar, bazen hiç dönmüyorlar. Bu kısımlar genelde Türkiye ile aynı şekilde ilerliyor yani.
Mülakatlarda bana çok derin teknik bilgiler sorulmadı. Genel olarak iş üzerine konuştuktan sonra genelde işten, şirket kültüründen ve işin size katabileceklerinden bahsediliyor, yani mülakat tek taraflı geçmiyor. Ben mülakatı yapıp eve döndükten birkaç saat sonra iş teklifi aldım. Daha sonra bu konu üzerine konuştuğumuzda teknik bilgi ve kapasite kadar adayın kişiliğinin ve şirket kültürüne uyum sağlayıp sağlamayacağının da önemli olduğunu; karşılıklı pozitif bir etki yaratınca da süreci uzatmaya gerek duymadıklarını söylemişlerdi. Bu yüzden mülakatlarda pozitif bir etki yaratmak ve hayatınızın sadece eğitimden ve işten ibaret olmadığını hissettirmek Avustralya’da iş bulmak için önemli diye düşünüyorum. İşleri hayatlarının büyük bir kısmını kaplamadığı, gerçekten iş olarak kaldığı için rahat çalışabilecekleri insanlar almaya önem veriyorlar.
Maaşlar
Maaş konusu sektörden sektöre hatta şirketten şirkete çok değişiyor. Sydney’de giderler daha yüksek olduğu için maaşlar Melbourne’a göre biraz daha yüksek. Maaşlar genelde yıllık ve brüt konuşuluyor. Benim deneyimlediğim, gördüğüm, duyduğum kadarıyla yeni mezun / kariyerinin başında mühendis maaşları A$50k – A$100k arasında değişiyor. Bu da ayda ne kadara denk geliyor derseniz bu siteden inceleyebilirsiniz.
Tecrübe arttıkça maaşlar da artıyor. Saha çalışanları, maden çalışanları gibi daha zor şartlarda çalışanların maaşları dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da bir tık yüksek.
SuperAnnuation
Superannuation yani kısaca Super, Avustralya emeklilik sistemi. İsterseniz kendiniz bankanızda bir Superannuation hesabı oluşturuyorsunuz, isterseniz işverenin şemasına katılıyorsunuz. Ben Commonwealth Bankasını kullandığım için Essential Super hesabı açtım ve onu kullanıyorum. İşveren tarafından bu hesabınıza her ay maaşınızın minimum %9.5 oranında katkı yapılması gerekiyor. Yine maaş konuşurken +super diye bahsedilirse yıllık ücretiniz üzerine ayrıca super ödenecektir, eğer bahsedilmezse belirtilen maaştan bir de bu ücreti düşmeniz gerekir. İsterseniz hesaba siz de dışardan herhangi bir zamanda para ekleyebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla bu paraya emekli olana kadar dokunamıyorsunuz ancak Avustralya’dan kendi ülkenize kalıcı bir şekilde dönüyorsanız bunun istisnası var. Emekli olduğunuzda da bu parayı toplu şekilde ya da düzenli ödemeler şeklinde alabiliyorsunuz.


İnşaat Mühendisliği Üzerine
Ben de İnşaat Mühendisi olduğum ve burada çalışma hayatına nispeten hızlıca atıldığım için sektörü biraz tanıdım diyebilirim. Öğrendiğim ilk şey inşaat mühendislerinin henüz birkaç yıl öncesine kadar Sydney’i pek tercih etmedikleri oldu. Son yıllarda ise yapılan yatırımlar ve başlayan büyük projeler ile birlikte iş hacmi ve çalışan ihtiyacı oldukça artmış durumda. Bu durumun önümüzdeki yıllarda da sürmesi bekleniyor. Şuanda şehrin merkezinde devam eden Light Rail (hafif raylı system) projesi, yanında başlayacak olan West Sydney Metro projesi, 2. Havaaalanı projesi gibi hazırlık aşamasında olan ya da devam eden büyük projeler var.
Konuyla ve Avustralya inşaat sektörüye ilgili birkaç link:
İnşaat Proje Yönetim
Ben mezun olduktan sonra Planlama ve Bütçe Kontrol mühendisi olarak çalışmaya başladım ve kariyerimi o alanda ilerletme kararı aldım. Burada da bir Proje Yönetim Danışmanlık firmasında çalışıyorum. İşim gereği sektörden birçok insanla tanışma fırsatı buldum ve gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki inşaat proje yönetim konusunda Avustralya ilginç bir şekilde dünyayı geriden takip ediyor. Proje yönetim araçları yeni yeni kullanılmaya başlanmış ve sektörde bu alanda kalifiye eleman ihtiyacı var. Eğer Primavera P6, Asta Powerproject, TILOS gibi programları kullandığınız bir iş tecrübeniz varsa şuanda burada önünüz açık.
Tabii bu söylediklerimin hiçbiri işler hazır, herkes hemen havada kapılır dedikleri anlamına gelmiyor ama eğer kalifiye bir eleman olduğunuza inanıyorsanız ve sektörde bir geçmişiniz varsa bence işiniz çok zor değil.
White Card
Bir de burada şantiyelere girebilmek için ‘White Card’ sahibi olmanız gerekiyor. Bizde genelde sahaya girmeden verilen İSG eğitimini burada baştan alıp, testini geçtikten sonra kart sahibi oluyorsunuz. Online olarak şuradan alabilirsiniz, ücreti 60 A$. 150 soruluk bir testi geçiyorsunuz, sorulan birkaç sorunun cevabını ses kaydı olarak yüklüyorsunuz, son olarak da baret, yelek, iş gözlüğü gibi KKE ları nasıl kullanacağınızı bildiğinizi kanıtlayan bir video yüklüyorsunuz ve artık şantiyelere girebilirsiniz.
Avustralya’da iş bulma ile ilgili diğer konular
Gelmeden iş bulmak
Bence Avustralya’ya gelmeden iş bulmak pek kolay bir şey değil. Halihazırda burada iş arayan pek çok mühendis var. Şirketler bu adaylar ile hemen mülakat yapabilir ve kısa zamanda eleman ihtiyacı olan pozisyonu doldurabilirler. Bunun yerine okyanus ötesinden, arada 7-8 saat zaman farkı varken bir adayla görüşmek ve süreci ilerletmek pek akla yatkın gelmiyor. Bunun ötesinde bir de vize sorunu var tabii, şirketlerin tanımadıkları bir adaya sponsor olup ülkeye getirtmesi ihtimali de oldukça düşük.
Öte yandan Türkiye’den iş aramakla da bir şey kaybetmezsiniz, neden denemeyesiniz?
Vize Tipi
Vize türünüz iş ararken sorun çıkartabiliyor. Şirketler eğer uzun süreli bir eleman arıyorlarsa kalıcı oturum (PR) sahibi insanları tercih edebiliyorlar. Bizim geldiğimiz Yeni Mezun Mühendis Vizesi 18 aylık bir geçici oturum izni veriyor. Herhangi bir çalışma kısıtlaması yok ve 18 ay kısa bir süre değil, bu yüzden Work and Holiday vizesine göre iş bulma konusunda biraz daha rahat sayılabilir. Öğrenci vizesi ise haftada 20 saat çalışma izni veriyor yani tam zamanlı bir işe uygun değil. Bu kısıtlama öğrenci vizesi sahiplerinin ‘dependent’ı yani partneri için de geçerli. Ancak master ya da doktora yapan bir öğrencinin partneri iseniz çalışma saati konusunda bir kısıtlama yok.
Ben iş ararken vize türümü sorduklarında geçici oturum iznim olduğunu ve PR için başvuru yaptığımı belirtiyordum, bu arada vizenin Mühendis vizesi olması da genelde olumlu bir etki yaratıyordu. Bir de bazı ‘Contract’ yani 6 aylık, 12 aylık gibi süreli işler için ilanlarda çalışma kısıtlaması olmadığı sürece vize türünün önemli olmadığını belirtiyorlar. Sonuç olarak geçici vize sahibi olmak iş arama sürecini uzatabilir ancak bir engel değil.
İş Bulma Süresi
Profesyonel iş bulma süresi gerçekten çok çok kişisel. Türkiye’de bile aynı okuldan mezun olduğunuz, aynı şehirde iş aradığınız insanlar ile aynı zamanda iş bulamayabiliyorsunuz. Kariyer geçmişiniz, eğitiminiz, sertifikalarınız, kişiliğiniz ve özellikle de şansınız bu süreyi çok değiştiriyor. Gelip bir haftada iş bulmak en az 6 ay iş aramak kadar olası. O yüzden bir standard belirlemeden sanki uzun uzun iş aramanız gerekecek gibi plan yapmak en güzeli, eğer hemen iş bulursanız da bedava mutluluk. 🙂
Merhabalar,
Yeni mezun mühendis vizesi ile iş bulduktan sonra çalıştığımız firmada kalabilmek için ertesi yıl vizeyi kalıcı oturum vizesine çevirmek şart mı, yoksa başka yollar da mümkün müdür?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, çalıştığınız şirket size sponsor olabiliyor.
Merhaba,
Üstün Tecrübelerinize dayanarak bir kaç soru soracaktım.
1) Sizce mezun olup tecrübesiz bir şekilde gelmek mi mantıklı olur yoksa Türkiye’ de belirli bir süre tecrübe edinmiş halde gelmek mi ?
2) Oradaki iş verenler Türkiye’de mühendislik alanında edinilmiş tecrübeye kıyasla, Avustralya’daki herhangi bir işte çalışılmış olunmasını mı daha çok dikkate alıyorlar?
Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
İyi çalışmalar…
Merhaba, bence ilk sorunun cevabı tartışmasız bir şekilde tecrübe edinip gelmek. Burada sektörde Avustralya tecrübesi çok önemseniyor, ilk işinizi ararken burada tecrübeniz olmayacağı için Türkiye’deki tecrübenizi anlatmak zorundasınız. Hiç tecrübesiz gelmek burada iş bulmayı kesinlikle zorlaştırır.
Diğer soruda ise eğer burada casual bir işten bahsediyorsanız tabii ki başvurduğunuz pozisyonda çalışıp çalışmadığınızı daha çok önemseyeceklerdir. Eğer başvurduğunuz ise yakın ya da fayda sağlayabilecek bir pozisyon değilse muhtemelen dikkate alınmaz.
Merhabalar, maaş miktarlarıyla ilgili 50k-120k aralğında yazmışsınız,bahsedilen ücret Avusturalya doları cinsinden mi ABD doları cinsinden mi acaba?
Merhaba,
Avustralya doları, yazıda da düzelttim.
Merhaba ben yazılarınızı severek takip ediyorum. Bir bir iki sorum var bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim. Devlet destekli bir burs ile Perth şehrinde Master öğrenimi görmeye gidiyorum. Master öğrencileri de öğrenci vizesi sınıfına mı giriyor? Haftalık çalışma iznim 20 saat mi olacak bu durumada merak ediyorum?
Mesleğim Jeoloji Mühendisi. Sizce gelmeden bir denklik belgesi edinmek gerekir mi? Uluslarası firmada çalışma deneyimim var ve tanın bir okuldan mezun oldum.
Teşekkürler.
Merhaba, sizin için bir vize başvurusu ya da size bir vize bildirimi yapılmadı mı? Eğer yakın zamanda geliyorsanız elinizde açıklamalı bir vize sonucu olmalı, oradan kesin bilgi alabilirsiniz.
Denklik belgesi kalıcı oturum vizesine başvururken kullanılıyor, ben işe girerken sorulduğuna şahit olmadım. Eğer oturum başvurusu yapacaksanı almanız gerekir.
Merhaba ben yeni mezun elektrik elektronik mezunuyum biraz para biriktirip tecrübe edindikten sonra avustralyaya gelmek istiyorum. Şu an iki iş teklifi aldım biri doğalgaz ile ilgili bir alan diğeri istediğim gibi elektrik saha mühendisliği hem de Türkiyenin en önemli şirketlerinden birinde. Ama saha mühendisliği maaşı diğer işin üçte biri hem de şartları çok ağır. Bu yüzden kafam biraz karıştı. Buradaki sadece bir-bir buçuk senelik tecrübe ile orada inşaat sektöründe daha kolay iş bulabilir miyim (stajlarım ya da bölümün programından dolayı inşaatla ilgili şu an hiç tecrübem yok) yoksa gerekli bilgisayar programlarını kendim öğrensem de iş bulmam kolaylaşır mı? Çünkü saha mühendisliğini seçersem asgari ücret olduğu için hiç para biriktirememiş olucam. Buna net bir cevap vermeniz mümkün değil tabi ama Avustralya inşaat sektöründe elektrik mühendisliği hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Merhaba, maalesef dediğiniz gibi bu konuda kesin bir bilgiye sahip değilim.
Genel olarak, buraya geldiğinizde elinizde yeterli miktarda para bulunması önemli, Avustralya pahalı bir ülke ve giderleriniz ilk gelişte çok fazla olacaktır. Bir de üzerine kur farkı eklendiğinde sorun daha da büyüyor.
Bilgisayar programlarını bilmek kesinlikle fayda sağlar, ama iş ararken tecrübenizi soracaklardır. Yani ben bu programı kullanabiliyorum dediğinizde hangi işte ve nasıl kullandığınızı bilmek, bir referans görmek isteyeceklerdir. Bu çalışmak isteyeceğiniz herhangi bir alan için de geçerli, başvurduğunuz işte tecrübe gösterebilirseniz bu size artı sağlar.
Öte yandan geldiğinizde tecrübeniz olmayan bir sektörde hemen güzel bir iş de bulabilirsiniz ya da aklınıza gelmeyen farklı bir alana da yönelmek isteyebilir ve sıfırdan başlayabilirsiniz. Benim tavsiyem sadece seek.com.au ‘dan istediğiniz alandaki iş ilanlarını gözden geçirip, orada aranan özellikleri olabildiğince tamamlamaya çalışmak olur. Bol şans!
Merhaba, başka bir sitede okuduğum bir yazıya göre Avustralyadaki emeklilik sistemine göre çalışırken maaşınıza göre bir oranda emeklilik fonu biriktirildiği ve emekli olduktan sonra sadece bu fonda biriken para kadar maaş aldığınız fon bitince emekli maaşının da kesildiği yazıyordu. Yani Türkiyedeki gibi ölene kadar değil, örneğin 70 yaşında biriktirdiğin para bitti o yaşta sizden tekrar çalışmanızı mı bekliyorlar? Bu sistemin kendi kendime tasarruf edip para biriktirmekten ne farkı var anlayamadım. Ayrıca emeklilerin devlete yük olduğu gerekçesiyle emeklilikte bir kaç ay yurt dışında kalınması durumunda emekli maaşından yurt dışında kaldığın süreye göre belli oranlarda kesinti yapıldığı yazıyordu, bu doğru mu? Yurt dışına göç etmeyi isteme nedenlerimden biri de onca yıl çalıştıktan sonra en azından yaşlılıkta rahat etmek, para derdi çekmemek vs. Özetle emeklilik sistemi hakkında da biraz bilgi verebilirseniz çok güzel olur. Şimdiden teşekkür ederim 🙂
Merhaba, başhettiğiniz sistemin adı Superannuation. Teoride kendiniz para biriktirmekten bir farkı yok; bir hesap ediniyorsunuz ve işvereniniz o hesaba her ay maaşınızın 9.5% oranında katkı yapmakla yükümlü. Biriken parayı banka sizin adınıza işletiyor ve yıllar içinde erimemesini sağlıyor. Emekli olduktan sonra da bu parayı isterseniz tek seferde isterseniz düzenli aralıklarla maaş şeklinde alabiliyorsunuz. Bu para sizin paranız olduğu için yurtdışına çıkma gibi durumlarda kesilmez; sizin bahsettiğiniz devletin yaşlılara sağladığı bir ödeme. Bu da diğer sorunuzu cevaplıyor, eğer Super’de biriktirdiğiniz para biterse, fazla bir miktar olmasa da devletin sağladığı parayla geçinebilirsiniz. 🙂
Daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki linklere göz atabilirsiniz;
https://www.ato.gov.au/Individuals/Super
https://www.ato.gov.au/General/Other-languages/In-detail/Turkish/Your-super-basics—Turkish/
https://www.humanservices.gov.au/individuals/subjects/payments-older-australians#a1
Merhaba,
Sözleşme yönetimi alanında çalışıyorum, ve avusturalyaya göç etmeyi planlıyorum. İş bulma vebsitelerinden baktığımda bu alanda az olmayacak kadar iş olduğunu görüyorum. Ama avusturalyada yaşayan Bazı insanlara sorduğumda, son yıllar inşaat sektörünün durakladığını söylüyorlar. Sizce, orada çalışan biri olarak, bu sektörün gerilediği doğrumudur acaba?🤔
Merhaba, Avustralya büyük bir kıta ve şehirden şehire her şey değişiyor 🙂 Biz Sidney’de yaşıyoruz ve ben burada böyle bir sorun olduğunu söyleyemem. Özellikle altyapı alanında hala dizayn/ ihale sürecinde olan pek çok proje var.
Bu siteden neler olup bitiyor fikir sahibi olabilirsiniz. http://www.buildsydney.com
merhaba yazınızı okudum eşimde uzun süre ülke müdürü olarak pakistanda 12 yıl kaldık.Malesef turkiyenin durumu bu yil çok kötü şirket küçülmeye gittiği için bizi çıkardılar 16 yıl çalışmıştı firmasında neyse bizede eğer yardımcı olursanız çok sevinirim avusturalyada is bulmak istiyoruz.cevap verirseniz çok sevinirim
Merhaba, evet sektörün ne kadar kötü durumda olduğunu duyuyoruz maalesef. Subclas 189 isimli kalıcı oturum vizesine bakabilirsiniz; eğer eşinizin 16 yıl tecrübesi ve İngilizcesi varsa almak daha kolay olur diye düşünüyorum. Diğer türlü burada bir şirketin sponsor olması gerekir; eğer bir şirketle bağlantınız yoksa daha zor ve geçici bir çözüm olur. Kolay gelsin, umarım yakında bir çözüm bulursunuz.
Merhaba ben de yeni mezun elektrik mühendisiyim. Erkek arkadaşım da metalurji malzeme mühendisi. Yeni mezun vizesiyle Avustralyaya gelmeyi planlıyoruz. Kafamıza takılan çok şey var cevaplarsanız çok seviniriz 🙂
Sizce mesleklerimizin yeni mezun vizesine başvururken diğerine bir üstünlüğü var mıdır, mühendislik diploması olması yeterli mi vizeyi verirken yoksa kalifiye göçmenlikteki gibi bir puanlama sistemi olmadığını biliyorum ama yine de örneğin malzeme mühendisine ihtiyaç duymuyoruz diye yeni mezun vizesi vermemezlik yapıyorlar mı bu konuda bir fikriniz var mı?
İş arama süreci Türkiyedeki gibi ön mülakat-insan kaynakları mülakatı-yabancı dil sınavı-teknik sınav-son mülakat gibi bin aşamadan oluşup aylar mı sürüyor yoksa daha kısa süreli ve insancıl mı mülakatlarda nelere dikkat ediliyor, bir mühendisten neler bekleniyor örneğin ingilizce onların ana dili olduğu için 2. yabancı dil gibi bir beklentileri var mı, çalışma şartları yıllık izin süreleri nasıl? Örneğin Türkiyede sözde resmi yıllık iznimiz varken bile bunu kullanmak isteyince çoğu firma sanki işten kaçmaya çalışıyormuşuz gibi davranır ya da izindeyken bile maille telefonla iş yaptırmaya çalışırlar. Bu tarz durumlar Türkiyedeki kadar yaygın mı? Yani oraya gelmek için o kadar masraf yapıp aile vatan hasreti çektikten sonra en azından iş hayatında insan gibi bir muamele görüyor musunuz, iş hayatı-özel hayat dengesi sağlanabiliyor mu yoksa burdaki gibi başkalarını zengin etmek için ömrünüzü çürütmeye devam mı? Bu konuda detaylı bir yazı yazarsanız çok güzel olur.
Blogunuzu beğenerek takip ediyoruz, gelmeyi başarırsak tanışırız da umarım 🙂
Merhaba,
Bildiğim kadarıyla 476 vizesi için öyle bir ayrım yok. Resmi sitede de mühendislik diploması diye belirtmişler sadece, yani zannetmiyorum 🙂
Diğer konu ise dediğiniz gibi uzun ve ayrıntılı bir cevap gerektiriyor! Ama genel olarak Türkiye gibi burada da ise alım süreçleri şirketten şirkete değişiyor. Yabancı dil mülakatı pek duymadım, belki yabancı bir firmada çalışacaksanız soruluyor olabilir ama ortak dil İngilizce. Süreçler ise malesef uzun sürüyor çünkü Avustralya’da her şey uzun sürüyor 🙂 Hayat Türkiye’deki gibi bir yerlere yetişir gibi değil de yavaş yavaş yaşanıyor, bu işe alım süreçlerinde de aynı maalesef.
Çalışma şartları benim asıl Avustralya göç motivasyonumdu en başından beri!
Çalışma süresi haftada 38 – 40 saat. Bu süreyi aşarsanız mesai ücretinizi alıyorsunuz ancak genelde aşmanıza gerek kalmıyor çünkü o kadar ağır bir iş yükü yok. Bu durum şantiyelerde de aynı örneğin, Türkiye’nin tersine haftasonu çalışacak olsanız bile karşılığında ücretini alıyorsunuz. Yıllık izinler ise dünyanın geri kalanından da iyi durumdadır muhtemelen, bildiğim kadarıyla yılda 4 hafta ile başlıyor. Avustralya dünyanın geri kalanına uzak olduğu için ve insanların çoğu göçmen olduğu için yıllık izne 3 – 4 haftadan az çıkılmıyor genelde, herkes kendi ülkesine gitmek istiyor. Bunun yanında bir de Christmas izni var, benim şirketim gibi çoğu şirket 2 hafta zorunlu izin verdi mesela o dönemde. Easter dönemi var Nisan’da yine arka arkaya toplu tatilin olduğu. Bunun dışında haftasonuna gelen resmi tatiller için sonraki Pazartesi gününü tatil ediyorlar, böylece bir kaç da Long Weekend denilen 3 günlük tatiller oluyor.
Bunun dışında benim de yeni yeni alışmaya başladığım bir rahatlık var, örneğin işin en yoğun zamanında kilit bir eleman olsanız bile izninizi alıp gidebiliyorsunuz. Bu sizin hakkınız olduğu için saygı duyuyorlar, kimse tatile gittiniz diye psikolojik baskı uygulamıyor dönünce.
Telefon, mail konusu ise çoğu yerde şu şekilde, telefonunuza iş maili kurmayabilirsiniz, böyle bir zorunluluğunuz yok. İşten çıktından sonra, haftasonları işle ilgili aranmak ayıp kabul ediliyor ve genelde istisnai bir durum yoksa aranmıyorsunuz ve kimseyi aramıyorsunuz. Tabii yine başkalarını zengin etmek için çalışmaya devam ama en azından insani şartlarda 🙂
Bunların dışında tecrübe yaşayanlar oluyor mu bilmiyorum ama beyaz yaka için işler bu şekilde ilerliyor gözlemlediğim kadarıyla. Belki bir gün daha ayrıntılı bir yazı yazarım.
Tabii, mutlaka haberleşelim 🙂
Kolay gelsin!
Merhaba Suan Avustralyaya dil okuluna kayit yaptirarak geldim. Melbourne docklandayim. insaat muhendisligi mezunuyum ama denkligim yok CDR la olmayi planliyorum. Uzmanlasmak istedigim alan Proje yobetimi stajimi Turkiyenin en iyi prone yonetim firmasinda Yaptim Primavera P6 uzerine Insaat muhendisleri odasindan Egitim aldim kendim Microsoft Project ve Revit Architectural ogrendim. Kendi aldigim notlar mevcut kisa zamanda gerektigi noltada hepsini hatirlayayabileyim diye. Yazini okudum acikcasi cok sevindim benim hayalim tamda senin uzerine dustugun alanda insaat sektorunde ilerlemek. Seninle nasil kontakt kurabilirim butun sorularimi buradan mi sorayim. Ismim Levent Çümen.
Merhaba! İş arama konusunda denklik pek bir sorun yaratmıyor açıkçası, eğer kalıcı oturum vizesi almak istiyorsanız daha çok orada gerekiyor. Tabii, sorularınızı buradan sorabilirsiniz ya da mail atabilirsiniz birciftkanguru@gmail.com adresine.
Ben inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve Avustralyaya gitmek istiyorum. Oraya gittiğimda kalabileceğim ucuz yurt veya pansiyon tarzı yerler bulabilir miyim?
Merhaba, evet, Avustralya’da ev bulmak yazılarını inceleyebilirsiniz.
Avustralya’da Ev Kiralamak I – Paylaşımlı Evler
Merhaba, sayfanızı yeni keşfettim çoğu konuda bilgi sahibide oldum ancak benim merak ettiğim ve cevabını bulamadığım konu şu: Yeni mezun olarak gelen bir kişinin 2 yıl içinde Türkiyede bir iş tecrübesi yoksa eğer bu durumda ne yapılabilir? Yani ben kendimden örnek vermek istiyorum 26 haziran 2018 Elektrik Elektronik mühendisi bir birey olarak mezun oldum. Gerekli belgeleri sahip olup başvurmayı düşünüyorum Avusturalyaya, Bu durumda yeni mezun olarak orda iş arayabilirmiyim o 18 ay içinde geçici iş yaparken?
Merhaba, sorunuzun cevabı evet, yeni mezun olarak burada iş arayabilirsiniz. Ancak Türkiye’de dahi yeni mezun olarak iş bulmak zorken burada bir tık daha zor olacaktır. Mezun olduktan sonra başvurmak için iki yılınız, vizeniz çıktıktan sonra ise ülkeye giriş yapmak icin bir yılınız var; bu süreyi Türkiye’de tecrübe kazanmaya çalışarak geçirmemiz buraya geldiğinizde işinize yarayacaktır.