

Merhaba! Bildiğiniz gibi 18 aylık Yeni Mezun Mühendis Vizesi ile (Visa 476) Avustralya’ya göç ediyoruz. Planımız gittikten sonra gerekli puanı toplayarak Kalıcı Oturum Vizesi de denilen Skilled Migration Visa (Subclass 189) başvurmak ve Avustralya’da kalıcı oturum iznine sahip olmak. Bu vizeye başvurmak için ise mesleki denklik almamız gerekiyor.
Skilled Migration Visa
Adından da anlaşılacağı gibi Skilled Migration Visa / Nitelikli Göçmenlik Vizesi‘ne başvurabilmek için Avustralya’nın gözünde nitelikli bir göçmen olmalısınız. Bu da sahip olduğunuz mesleğe göre belirleniyor.
Avustralya her yıl nitelikli meslekler listesi (Skilled occupation list) açıklıyor. Bu listede mesleklerin yanında MLTSSL, STSOL, ROL gibi kısaltmalar göreceksiniz. Kalıcı oturum vizesine başvurabilmek için mesleğinizin yanında MLTSSL yazması gerekiyor. Bu da aslında Medium and Long-term Strategic Skills List‘in kısaltması. Yani Avustralya sizin mesleğinizdeki insanlara orta uzun vadede ihtiyaç duyacağını açıklıyor ve kalıcı oturum vizesine başvurabilir izni veriyor.
Kalifiye olup olmadığınızı buradaki listeden kontrol edebilirsiniz.


Aslında listede mesleğinizin yanında bir değil iki kolon göreceksiniz. Ilki az önce bahsettiğimiz, ikincisi ise mesleki değerlendirmenizi yapacak kurumun ismi. Eğer ilk adımı geçip MLTSSl gördüyseniz, Avustralya’daki bu kuruma başvurarak mesleki denklik talebi yapıyorsunuz. Yetkili kurum da bilgilerinizi inceleyerek aldığınız eğitimin ve diplomanızın Avustralya standartlarına uygun olup olmadığını değerlendiriyor.
İkimiz de mühendislik diplomasına sahip olduğumuz için diğer kurumlar ve süreçler hakkında ayrıntılı bilgimiz yok ancak mühendisler için bu denkliği verme hakkına sahip kurum Engineers Australia.
Yazının buradan sonrası genel olarak mühendisler için nasıl denklik alınır üzerine olacak. Diğer kurumları yukarıda verdiğim listede “Assessing Authority” kısmından kontrol edebilirsiniz.
Nasıl başvuruyoruz?
İngilizce Seviyesi:
Mesleki denklik başvurusu yapmanın önşartı İngilizce seviyenizi kanıtlamanız. IELTS, TOEFL ya da PTE-Academic sınavına girebilirsiniz. İstenen puanlar şu şekilde;
*IELTS yazısını buradan, PTE-Academic yazısını buradan inceleyebilirsiniz!
Akreditasyon:
İngilizce seviyenizi kanıtladıktan sonra bakmanız gereken ilk şey bölümünüzün hangi akreditasyona sahip olduğu: ABET mi yoksa MÜDEK mi?
MÜDEK ise aşağıdaki tabloda “My qualification is from a country which is a full signatory to the Washington Accord” kısmı altına düşüyorsunuz.
ABET ise bizim gibi “non-Accord listed country” altına düşüyorsunuz ve CDR hazırlamanız gerekiyor.


ABET, MÜDEK ve Washington Accord Nedir?
ABET
“ABET, yüksek öğretim kurumlarının uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim alanlarındaki programlarını akredite eden ve kar amacı gütmeyen ABD merkezli bir kurumdur.”
Yani, bu kurum mühendislik fakültelerinin sahip olması gereken standartları belirleyen bağımsız bir yapı. Başvuran üniversitelerin mühendislik fakültelerini inceliyor ve şartlar sağlanıyorsa akredite ediyor. Sonrasında belirli aralıklarla denetimlerde bulunarak akreditasyonun güncel kalmasını sağlıyor. Türkiye’de ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Hacettepe ve Doğu Akdeniz Üniversitelerinin mühendislik fakülteleri bu akreditasyona sahip.
ABET’i bölüm özelinde verdikleri için bölümüzü bu listeden kontrol etmelisiniz.
MÜDEK
MÜDEK ise 2007 yılında Türkiye’de kurulan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon kuruluşu. Türkiye’de bulunan mühendislik fakültelerinde eğitim kalitesinin arttırılması ve denetim sağlanması için kurulduğunu söyleyebiliriz.
MÜDEK sahibi okullar ve bölümleri bu listeden kontrol edebilirsiniz.
WASHINGTON ACCORD
Burada bilinmesi gereken bir de ‘Washington Accord‘ anlaşması var. Washington Accord, Mühendislik akreditasyon kurumlarının birbirlerini tanımaları için yaptıkları bir anlaşma.
Bu anlaşmada Türkiye’yi 2011 yılından beri MÜDEK temsil ediyor. Yani anlaşmayı imzalayan diğer ülkeler Türkiye’deki üniversiteler için MÜDEK akreditasyonlarını tanıyor. Örneğin Avustralya’yı temsil eden Engineers Australia (EA), MÜDEK sahibi bölümlerin mühendislik diplomalarını tanıyor. Bu yüzden mezun olduğunuz bölüm MÜDEK akreditasyon listesinde ise diplomanız, transkriptiniz gibi belgelerle direkt mesleki denklik başvurusunda bulunabilirsiniz.
Washington Accord anlaşmasını imzalayan ülkeler ve temsilci kurumları buradan inceleyebilirsiniz.
ABET için mesleki denklik süreci nasıl işliyor?
Bizim bölümlerimiz ABET akreditasyonuna sahip olduğu için CDR (Competency Demonstration Report) adı verilen bir rapor hazırlayarak aldığımız eğitimin Avustralya’nın mühendislik tanımına uyduğunu ispatlamamız bekleniyor.
CDR kabaca 3 career episodes, yani projelerinizi anlattığınız 3 adet rapor, bunları özetlediğiniz bir Summary Statement ve mesleğinizle ilgili gelişmeleri takip ettiğinizi gösteren bir CPD (Continuing Proffessional Developement) içeriyor.
*CDR Nasıl Hazırlanır? yazısı burada.
Engineers Australia’dan yalnızca diplomanız için değil, iş deneyiminiz ve PhD dereceniz için de denklik talebinde bulunabiliyorsunuz. Avustralya dışı iş deneyiminden puan kazanabilmek için minimum 3 yıl çalışmak gerekiyor, bu yüzden sadece diplomalarımızın denk sayılması için talepte bulunacağız.
Burada parantez açmak istediğim bir başka konu da mühendis olmayanlar için mesleki denklik başvurusu. Aldığınız eğitime göre Engineering Technologist (3 yıllık teknik lisans) ya da Engineering Associate (2 yıllık önlisans) denkliği için de başvurabilirsiniz.
Başvuru Ücretleri ve Fast Track
Engineers Australia’ya mesleki denklik başvurusu yapmanın bedeli 2017-2018 döneminde ABET için 765 AUD, MÜDEK denkliğiniz varsa 410 AUD. Eğer başvuruyu Türkiye’den değil de Avustralya’dan yaparsanız bu fiyatların üzerine bir miktar GST (Goods and Services Tax) de ödemeniz gerekiyor. Tabii bu fiyatlar sadece diploma denkliği için, eğer iş tecrübenizi ya da PhD derecenizi saydırmak isterseniz ödemeniz gereken ücret de artıyor. Bu adresten listenin tamamına ulaşabilirsiniz → Migration Services Fees.
Listenin alt kısmında bir “Fast Track Fee” göreceksiniz. Normalde başvunuzu incelemesi için 13 hafta içinde bir “case officer” atanıyor. Eğer başvurunuz acilse ekstra 295 AUD ödeyerek bu memurun 15 iş günü içerisinde (20 iş günü, Haziran ’18) atanmasını talep edebiliyorsunuz.
*Mesleki denklik konusu genel olarak bu şekilde. CDR yazma ayrıntılarını ise bu yazıda bulabilirsiniz.
İncelemek isterseniz burada anlattıklarım ve CDR raporunda istenenler gibi tüm bilgiler Engineering Australia’nın sitesindeki MSA Booklet‘ta anlatılmış.
Merhabalar bir sorum olacaktı mezun olduğum okulda müdek veya abet listesinde değil , yüksek lisansımı müdek veya abet listesindeki bi üniversitede yapsam 476 (yeni mühendis vizesi alabilir miyim?)
teşekkürler
[…] Mesleki Denklik Nedir? >> CDR Hazırlamak >> Toowoon Bay Beach, NSW […]
[…] mühendislik meslek denkliği için Engineers Australia’ya başvuruda bulunacaksanız bu sınavlardan yalnızca IELTS, TOEFL ve […]
[…] Avustralya vizesi ve mühendislik meslek denkliği almak için girebileceğiniz IELTS, TOEFL, PTE Academic gibi sınavlardan bizim deneyimleme şansı […]
Merhaba,
Mezun olduğum bölüm Müdek listesinde, ben okerken ve mezun olurken(2017) listedeydi ve hala listede(2022’e kadar). Fakat mezun olalı 3 yıldan fazla oldu. Başka bir yerde mezuniyetten sonra iki yıl içerisinde geçerli yazıyordu. Benim bu vizeden yeni haberim oldu. Başvurabilir miyim?
Merhaba, yeni mezun mühendis vizesini kastediyorsanız başvuramazsınız. Başvuru şartları arasında mezuniyet üzerinden iki yıl geçmemiş olması var.
Merhaba,
Mezun olduğum bölüm Müdek listesinde, ben okerken ve mezun olurken(2017) listedeydi ve hala listede(2022’e kadar). Fakat mezun olalı 3 yıldan fazla oldu. Başka bir yerde mezuniyetten sonra iki yıl içerisinde geçerli yazıyordu. Benim bu vizeden yeni haberim oldu. Başvurabilir miyim?
Merhaba. Engineers Australia’dan denklik almamızın kalıcı oturuma başvuru dışında sağladığı başka bir yarar var mı? Örneğin Avustralya’da başka bir lisans bölümü okumaya karar verirsek yarar sağlıyor mu?
Merhaba, ben denkliği suana kadar sadece kalıcı oturum başvurusunda kullandım. Okul ile ilgili kısım ile ilgili bir tecrübem yok maalesef.
Merhabalar. 2006 yılında mezun oldum. Bölümüm müdek listesinde var fakat bölümüm ile ilgili Müdek akreditaston geçerlilik süresi 2014-2017 yazmakta. Şimdi ben denklik alamıyor muyum?
Merhaba, bildiğim kadarıyla eğitim alıp mezun olduğunuzda denklik olması gerekiyor.
Merhaba okulumda %100 ingilizce inşaat mühendisliği bölümünü okuyorum bizim bölüm için geçerli MÜDEK denkliği yok malesef CDR için başvurmadan vize başvurusunda bulunabiliyor muyum?Vize şartlarını okuduğumda çoğu yerde zorunluluk olarak yazmış net bilgi edinemedim.
Şimdiden Teşekkürler 🙏🏻
Merhaba, 476 vizesinin ön şartı denklik olması, bildiğim kadarıyla denklik yoksa başvurunuz kabul edilmiyor. CDR ise Kalıcı oturum vizesi (189) ile alakalı bir durum.
Merhaba, mezun olduğumuz okul abet yada müdek listesinde yoksa mesleki denklik alarak yeni mezun mühendis vizesinden yararlanabiliyor muyuz ? Teşekkürler.
Merhaba, benim bildiğim kadarıyla bölümünüzün denkliği yoksa vizeyi alamıyorsunuz. 476 resmi sayfasında da şu şekilde belirtilmiş ‘You must have completed your engineering qualification at a specified educational institution. Any institution offering an Engineering qualification accredited under the Washington Accord is a specified institution.’
189 ve 190 gibi kalıcı oturum vizelerine bakabilirsiniz, onlar için böyle bir kural yok. Denklik alarak başvuruluyor.
Merhabalar. Yıldız Teknik üniversitesindeyim, müdek akreditasyonu 2016 yılında doldu. Denklik alabilmemin başka bir yolu yok mudur acaba?
Merhaba, eğer siz mezun olduğunuzda akreditasyon var ise kabul ediliyor diye biliyorum. Eğer hala mezun olmadıysanız bölümünüzün ABET ya da MÜDEK akreditasyonu var mı diye kontrol edin, ikisi de yoksa denklik alınabiliyor mu bilmiyorum maalesef.
Selamlar,
Avustralya’ya gitmeden önce CDR’ı almak gerekli mi ? CDR hazır olmadan 476 ile gidersek mühendis olarak çalışma hakkımız mı olmuyor ?
Merhaba, sorunun cevabı biraz işverene bağlı ancak mühendis olarak çalışmanızın önünde bir engel bulunmuyor. Oradaki arkadaşlarımız da çalışmaya başladıktan sonra denkliklerini aldılar. Daha çok kalıcı oturum için gerekli, gittikten sonra da alabilirsiniz.