İstanbul Sydney Uçuşu

Merhaba, Nisan 2018 itibariyle yaklaşık 22 saatlik uzun ve yorucu bir Emirates İstanbul – Sydney uçuşu ile buradayız! Bu yazıyı aşağıdaki manzaraya bakarak yazıyorum. 🙂

Sydney Uçuşu

İstanbul – Sydney yolculuğu için hemen hemen tüm firmaları az çok araştırdıktan sonra Emirates Airways ile gelmeye karar verdik. Uzun bir yolculuk olduğu için koltuk genişliği ve rahatlığı bizim için en önemli kriterdi, bu firmada karar kıldık.

22 saat 35 dakika süren uçuşta Dubai’de tek bir aktarma yaptık. İstanbul-Dubai uçuşu Boeing 777 ile, Dubai-Sydney uçuşu A380 ile yapılıyor. Biletleri 2 ay kadar önce havayolunun kendi sitesinden aldık, kişi başı 710$ tuttu. Biletleri aldığımızda ücretsiz olarak koltuk seçimini yaptık, uçak henüz boş olduğu için istediğimiz kısımdan yerimizi ayırttık. Kişi başı 30 kg check-in bagajı ve 7 kg tek bir kabin bagajı hakkımız vardı. Ücretini ödeyerek fazla bagaj hakkı alabiliyorsunuz. Sanırım 1-2 fazla kilogramı sorun etmiyorlar ama 1 kg fazla check-in bagajı 80$ olarak belirlenmişti sitede, haberiniz olsun. Bizim valizlerimiz 30 kg’dan az olduğu için bir sorun yaşamadık. Uçuş saatlerinde herhangi bir rötar durumu olmadı, Sydney uçuşu planlanandan yaklaşık bir yarım saat daha kısa sürdü.

Check-in’ler uçuştan iki gün önce açılıyor. Uçuş saatinden en az 90 dakika önce valizlerinizi teslim etmiş olmanız ve 60 dakika önce güvenlik kontrolünden geçmiş olmanız gerekiyor. 45 dakika önce ise biniş kapısında olmanız gerekiyor.

Kabin Bagajı

Kabin bagajı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Sıvı sınırlaması bunlardan birisi. Bizim hazırladığımız sıvılar her havalimanında ayrıca kontrol edildi. Genel kural şu şekilde; sıvıların kilitli bir poşette olması ve ürün başına 100 mililitreyi geçmemesi gerekiyor. Kozmetik marketlerde bu sınırlamalara uygun paketler ve içinde şişeler satılıyor. Biz onlardan kullanmak yerine hazır kabin bagajına uygun seyahat setlerinden aldık.

Sydney uçuşu bagaj

Peki o kadar uzun uçuşta yanımıza neler aldık?

  • Evrak çantası : Gerekli tüm belgelerin bir arada durması için A5 boyutlarındaki kilitli poşetlerden aldık ve pasaport, kimlik, vize çıktısı, uçak biletleri, bagaj kuponları, airbnb rezervasyon çıktıları gibi belgeleri tek bir yerde tutmuş olduk.
  • Sıvı çantası : Biz hazır satılan seyahat setlerinden aldık. İçinde hepsi seyahat boyu olmak üzere deodorant, diş macunu, diş fırçası, sabun, krem, şampuan ve duş jeli var. Biz bunun yanına dudak kremi, yara bandı ve sprey el temizleyici gibi bir iki küçük şey ekledik.
  • İlaç çantası : Yanımızda getireceğimiz ağrı kesici, yanık kremi, mide bulantısı, burun spreyi gibi ilaçların tamamını bir çanta yaptık. Bu ilaçlar için gelmeden reçete de yazdırdığımız aklınızda olsun.
  • Boş su şişesi : Normalde su şişesi yarım dolu olsa bile boyutu sınırları aştığı için uçağa kabul edilmiyor. Ancak yanınıza boş bir su şişesi alırsanız uçakta ya da uçağa girmeden hemen önce doldurabilirsiniz.
  • Kıyafet : Aktarmalı geleceğimiz için valizimizin yolda kaybolması, gecikmesi gibi ihtimallere karşı 1-2 gün idare edebileceğimiz kadar kıyafet aldık.
  • Şarj aletleri, kulaklık, powerbank, tabletler, bilgisayarlar, kitap ve kalem. Kalemi uçakta verilen ‘Incoming passenger card’ doldurmak için kullanacaksınız. Uçakta telefonunuzu takabileceğiniz prizler var, powerbank belki havaalanında lazım olur diye.
  • Boyun yastığı. Uyku için yastık veriyorlar ancak düzgün bir boyun yastığı almak isteyebilirsiniz.
  • Atıştımalıklar. Biz uçakta verilen yiyecekleri yeterli bulsak da yanınıza alacağınız kraker, kek gibi atıştırmalıklar ve basınç için sakız kurtarıcı olabilir. Avustralya’ya inmeden atmayı unutmayın yeter.

Uzun uçuş tavsiyeleri

Uçağa binmeden valizlerin fotoğrafını çekmek yapabileceklerinizden bir tanesi. Valizinizin kaybolması ya da hasar görmesi durumunda yardımcı olacaktır. Valizlerinize isminizin ve iletişim bilgilerinizin yazdığı bir etiket takmak da faydalı olur.

Kıyafetleriniz mutlaka rahat, ayakkabılarınız ise kolay giyilip çıkarılabilen ayakkabılardan olsun.

Uçağa bindiğimizde saatlerimizi Sydney’e göre ayarladık. Biraz olsun jet-lag’den kaçabilmek için Sydney saatine göre akşam olduğunda uyumaya, gündüz olduğunda uyanık kalmaya çalıştık; pek başaramadık ama en azından denedik 🙂 Avustralya için ne kadar kullanışlı olur bilmiyorum ama gelmeden birkaç gün önce uyku saatlerinizi yavaş yavaş ayarlamayı da deneyebilirsiniz.

Dubai – Sydney uçuşunda bir seyahat kiti dağıtılıyor. Bu kitin içinde kulak tıkacı, uyku gözlüğü, çorap var. Bunun yanında iki uçakta da yastık ve battaniye dağıtılıyor. Yüksek irtifada uçağın içi oldukça soğuk olacağından uyumadan çorapları ve battaniyeyi kullanmak isteyebilirsiniz.

Aktarmada beklerken kıyafetlerinizi değiştirmek de verilen önerilerden biri. Biz kullanmadık ama yenilenmek adına deneyebilirsiniz.

Uçakta içki ve kafein içeren içecekler sınırsız. Zaten şaşmış olan bünyenizi daha çok şaşırtmamak için uçuş sırasında tüketmeniz önerilmiyor.

Kalkışta ya da inişte basınç değişiminden dolayı sıkıntı yaşamamak için sakız çiğneyebilirsiniz. Eğer grip döneminize denk geldiyse kalkıştan ve inişten önce burun spreyi kullanmak da bir çözüm.

Sydney uçuşu uçak

22 Saatlik Yolculuk

  • İstanbul – Dubai Uçuşu

Uçağımız akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı’ndan kalktı. İlk uçuş Boeing 777 ile yapılıyor ve yaklaşık 4,5 saat sürüyor. Bindiğinizde koltuklara yastık, battaniye ve kulaklıklar bırakılmış oluyor. Battaniyeleri uçuş sonunda geri topluyorlar, aklınızda olsun. Uçakta tek öğün yemek verildi. Yemek için menüde iki seçenek veriliyor, dağıtırken seçiminizi soruyorlar. Yemekler sıcaktı ve uçak yemeği için güzeldi. İçecekler sınırsız olduğu için yemekten sonra da isteyebiliyorsunuz. Uçak içi eğlence sistemi gayet iyiydi, ödüllü bir sistemmiş. İçinde gerçekten yeni filmlerden dizilerden müziklere kadar bir çok şey vardı, uçakta vakit geçirmek çok bir sorun olmadı.

Her iki uçuşta da uçağın önündeki ve altındaki kameralardan görüntüyü takip edebiliyorsunuz. Anlık uçuş bilgilerini de ekrandan sürekli görebiliyorsunuz.

  • Dubai Airport

İki uçuşumuzun arasında 4.5 saat aktarma süremiz vardı. Şansımıza indiğimiz terminalden tekrar bineceğimiz için vaktimizi biraz dinlenerek biraz gezerek geçirdik.

Dubai Airport gece saatlerinde de olsa oldukça kalabalık. Yemek yemek ve alışveriş yapmak için birçok seçenek var. Ve en önemlisi kendi deyimleriyle wow-fi | bedava sınırsız wi-fi var 🙂 Muhtelif yerlerde de uzanabileceğiniz yatak tadında koltuklar var.

Sydney uçuşu

  • Dubai – Sydney Uçuşu

Dubai Havalimanından Sydney uçağına binerken bir pasaport kontrolünden ve çanta aramasından geçtik. Pasaport kontrolünde neden gidiyorsun, ne yapacaksın, ne kadar kalacaksın gibi sorular soruldu. Bu kontrolü geçtikten sonra ise çantaların tek tek arandığı bir kısma geldik. Sıvı kontrolü burada da yapıldı. Arada bazı kişilere ise vücut taraması ve sanırım patlayıcı kontrolü yapılıyordu.

Dubai – Sydney uçuşu 14 saat sürdü. Uçuş iki katlı devasa bir A380 ile yapılıyor. Uçak kalkışı tamamladıktan sonra kahvaltı geliyor. Kahvaltıda yine iki seçeneğiniz var, dağıtım sırasında seçiyorsunuz. Kahvaltıdan sonra çay ve kahve servisi geçiyor.

Kahvaltı sonrası pencereler kapattırılıyor, ışıklar söndürülüyor ve herkes uyumaya başlıyor.

Uzun bir süre sonra snack olarak vejeteryan pizza geliyor. İnişe yakın öğle yemekleri geliyor. Her yemekten sonra çay ve kahve servisi yapılıyor. Son yemeğe kadar şansımıza yemekler kötü değildi, sadece son uçuşta acılı bir tavuk yemeği geldi.

Avustralya karantina ülkesi olduğu için yiyecek, içecek, tohum gibi doğal sistemi bozacak şeyler sokmanız yasak. Uçakta doldurmanız için ‘Incoming passenger card‘ dağıtılıyor; bilgilerinizi ve varsa üzerinizdeki sakıncalı eşyaları işaretliyorsunuz. Bizim yanımızda ilaç olduğu için ilaç kısmını var olarak işaretledik. İndikten sonra işaretlemenize göre farklı kapılardan geçiyorsunuz ancak herhangi bir sorunla karşılaşmadık.

  • Sydney Airport

Uçaktan indikten sonra sadece tek bir kontrolden geçiyorsunuz. Bizim pasaportumuza ve uçakta doldurduğumuz kağıda bakıldı ve basit 1-2 soru sonra teşekkür ederek geçmemize izin verildi 🙂 Valizleri beklerken ise bir görevli gelip tek tek yanımızda yiyecek, içecek, meyve gibi şeyler olup olmadığını sordu, bu kadar.

Biz gece 22:00 gibi indik, valizleri biraz beklediğimiz için içerden geç ayrıldık. O saatte içerdeki çoğu yer kapanmıştı. Son anda kapanmak üzere olan bir standdan telefon kartı alabildik.

Bu arada, eğer siz de gideceğiniz yere Uber ile gitmeyi planlıyorsanız nakit kabul etmiyorlar, biz Türkiye’deki kredi kartımızı da kullanamadığımız için hemen terminal çıkışındaki taksileri kullandık. Bir şey unutma ihtimalinize karşı taksiden fiş almayı unutmayın.

Seçtiğiniz havayoluna göre uçuş özellikleri, koltuk genişliği, verilen yemekler değişse de İstanbul – Sydney uçuşu uzunluğu değişmiyor. Bizim uçuş tecrübemiz bu şekilde, bakalım sizinki nasıl olacak?

Avustralya’ya hoşgeldiniz!

Gelmeden önce yapmanız gerekenlere göz atmayı unutmayın!

Avustralya’ya hangi vize ile geldik?