ielts

Merhaba! Bildiğiniz gibi Avustralya’dan vize alabilmek ve mesleki denklik başvurusu yapabilmek için IELTS, TOEFL, PTE-A gibi sınavlarla İngilizce seviyenizi kanıtlamanız gerekiyor. İstenen puanlar başvurulacak vizeye ve kuruma göre değişse de Avustralya vizeleri için kabul edilen sınavlar;

    • IELTS (International English Language Testing System)
    • PTE-A (Pearson Test of English Academic)
    • OET (Occupational English Test)
    • TOEFL iBT (Test of English as a Foreign Language internet-based test)
    • CAE (Cambridge English: Advanced)

Eğer mühendislik meslek denkliği için Engineers Australia’ya başvuruda bulunacaksanız bu sınavlardan yalnızca IELTS, TOEFL ve PTE-A sonuçlarının kabul edildiği aklınızda bulunsun. Yani baştan bu sınavlardan birini tercih etmek sizi fazladan sınav yükünden kurtaracaktır.

Biz yeni mezun mühendis vizesine başvuracağımız zaman bilinirliği daha yüksek olduğu için IELTS’e girmeyi tercih ettik. Mesleki denklik için  başvurmadan önce ise şansımızı PTE-Academic ile denedik. TOEFL’a girmediğimiz için çok fazla bilgimiz yok ancak IELTS ve PTE-A için konuşursak, iki sınav da İngilizce seviyesini ölçmesine rağmen tarzları birbirinden çok farklı, dolayısıyla bambaşka hazırlık süreçleri gerektiriyorlar. Sadece İngilizce bilerek girmek yüksek puan hedefleri için yeterli olmayabiliyor. Bu yüzden gireceğiniz sınavın tarzını, çıkan soru tiplerini, neler istendiğini önceden iyi araştırmakta fayda var.

IELTS

İngiltere menşeili olan bu sınav Türkiye’de IDP ve British Council merkezlerinde yapılıyor. Sınavın genel eğitim ve akademik olmak üzere iki türü var. Avustralya vizesi için giriyorsanız genel eğitim sınavına girmeniz yeterli; eğer üniversite eğitimi için giriyorsanız akademik olanına girmeniz gerekiyor. Sınava istediğiniz kadar ve istediğiniz sıklıkta girebiliyorsunuz. Biz sınav yerinin bize daha uygun olmasından dolayı British Council ile ilerlemeyi tercih ettik.

Sınava kayıt

İki kurumun da İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya’da sınav merkezleri var. Bunun dışında uygun tarihi bulabilirseniz British Council ile Erzurum’da ve IDP ile Bursa ve Kayseri’de de sınava girebilirsiniz.

Sınav kayıt ücreti kura göre sürekli artış gösterse de (tersini iddia etmelerine rağmen 🙂 ) biz eylül ayında girdiğimizde 575 TL olan ücret, 1 Ocak 2018 itibariyle 660 TL olarak belirlenmiş.

(IELTS ücreti 1400 TL olmuş!, Mart 2021)

İstanbul ve Ankara’da ayda iki kere akademik ve genel amaçlı sınavlar yapılırken diğer illerde genelde ayda bir kere, bazen daha az sıklıkta yapılıyor. Sınav sayısının azlığından dolayı yerler hemen doluyor; en azından bir ay önceden tarihi seçip kayıt yaptırmanızda fayda var. Sınava son kayıt tarihi olarak yaklaşık iki hafta öncesi veriliyor, ancak sitesinde IDP ile iletişime geçerek son haftaya kadar geç kayıt yaptırabileceğiniz söylenmiş.

ielts kredi kartı ödemeOnline kayıt yaptırırken bir adet kimlik (pasaport yada nüfus cüzdanı) yüklemeniz gerekiyor. Sınav ücretini o anda kredi/banka kartıyla ödeyebilir ya da iki iş günü içerisinde havale ile gönderebilirsiniz. IDP buna ek olarak iki gün içinde sınav merkezine elden nakit ödeme de kabul ediyor.

Kayıttan sonra kayda dair bir e-posta ve daha sonra bir onay e-postası alacaksınız. Onay e-postası ile birlikte British Council, Road to Ielts adında bir online çalışma kursuna da erişim veriyor, aklınızda bulunsun. Sınavdan 4-5 gün önce de sınav yeriniz, saatiniz ve speaking (konuşma) sınavı bilgileriniz gönderiliyor.

Konuşma sınav zamanı ile ilgili bir not: eğer şehir dışından geldiğiniz, çalıştığınız işyerinden sadece o gün izin alabildiğiniz gibi geçerli bir bahane ile speaking sınavınızın aynı gün olmasını talep ederseniz tüm sınavı aynı gün içerisinde alabilirsiniz, biz öyle yapmıştık.

Güncel sınav ücreti, sınav merkezleri ve tarihlerini British Council için bu sayfadan ve IDP için bu sayfadan kontrol edebilirsiniz.

Sınava hazırlık

Bizim sınava hazırlanırken çok zamanımız yoktu; çalışmak için daha çok online kaynakları, youtube videolarını ve çeşitli telefon uygulamalarını kullandık. Ancak internette okuduğum ve duyduğum kadarıyla Cambridge setleri ile çalışanlar direkt sınava yönelik olduğunu ve çok benzer sorular çıktığını söylemiş. Eğer zamanınız varsa mutlaka göz atın.

Bizim çok kullandığımız online sitelerden bazıları IELTS Liz, IELTS Simon ve E2 Language. Bunun dışında kurumun verdiği Road to IELTS’i ve bir takım speaking üzerine telefon uygulamalarını da kullandık. Tüm bunların arasında özellikle E2 Language’den Jay’in tüm konu anlatım videolarını ve webinar’larını tavsiye ederiz 🙂

Bu arada British Council sınavdan birkaç gün önce bir canlı yayın ile sınava katılacakların sorularını yanıtlamış ve içimizi rahatlatmıştı.

Sınav günü

Sınavın reading, listening ve writing kısımları tek oturumda yapılıyor ve sabah saat 9:00 da başlıyor. Biz sınava İstanbul – Anadolu yakasında girmeyi tercih ettik, sınav yeri Kadıköy’de bir oteldi.

Sınav Yeri ielts

Sınav sabah 9’da başlasa da önceki işlemler için 8:15 de sınav yerinde olmanız isteniyor. Gittiğinizde ilk önce parmak izinizi alıp fotoğrafınızı çekiyorlar. Bu fotoğraf sonuç belgenizin üzerinde kullanılıyor. Üzerinizdeki eşyaları orada ayrılan kısıma bırakıyorsunuz ve başvuruda kullandığınız kimliğiniz (eğer pasaport ile başvurduysanız mutlaka pasaportunuzu yanınıza alın) kontrol edilerek sınav salonuna alınıyorsunuz. Herkesin oturacağı yer belirlenmiş ve bizim girdiğimiz yerde sıralara su, kalem gibi eşyalar konulmuştu.

Sınav salonuna yanınızda kurşun kalem, tükenmez kalem ve silgi ile girebiliyorsunuz.

IELTS - Sınav

Sınav speaking (konuşma), writing (yazma), reading (okuma) ve listening (dinleme) olmak üzere 4 bölümden oluşuyor. 9:00’da başlayan ilk oturum 2 saat 45 dakika sürüyor. Speaking ve listening kısmı akademik ve genel eğitim için aynı, fark writing ve reading kısımlarında ortaya çıkıyor.

İelts idp

Görsel IDP sitesinden alınmıştır.

Listening | 30 dk.

Sınav dinleme bölümü ile başlıyor. Bu kısımda, kolaydan zora doğru 4 farklı ses kaydı dinliyorsunuz. Bu ses kayıtları güncel konular ya da teknik, akademik konular ile ilgili monologlar ya da diyaloglar olabiliyor. Konuşmacılar genelde farklı aksanlara sahip. Bizim girdiğimiz salonda ses yüksek ve netti, duyma konusunda bir sıkıntı yaşamadık. Toplam 40 soru var; sorular bittikten sonra cevapları forma geçirmek için 10 dakikalık fazladan süreniz oluyor. Cevapları soru numaralarının karşısına yazıyorsunuz. Harf hatalarından puan kırıldığı aklınızda olsun.

Dinleme bölümünde benim en çok takıldığım yer spelling kısmı oldu, eğer siz de kendiniz güvenmiyorsanız sınavdan önce mutlaka özel spelling alıştırması yapmanızı öneririm 🙂 Bunun dışında şaşırtmalı cümlelere dikkat edin. Cümle, normalde böyleydi ama sonra böyle böyle oldu diye devam edebiliyor. Bir de bazen bir cevabı ararken bir bakmışsınız bir sonrakini de kaçırmışsınız. O zaman hemen olduğunuz yeri yakalayıp devam etmek lazım. Bol pratik yapmak önemli.

Reading |60 dk.

Bu kısımda 3 adet metin ve metinlerle ilgili boşluk doldurma, çoktan seçmeli, eşleştirme gibi sorular veriliyor. Metinler genel eğitim için daha gündelik iken, akademik sınav için daha teknik. Okuma kısmının cevaplarını da listening cevaplarının olduğu formun arka tarafına geçiriyorsunuz ancak bunu yapmak için ek süreniz yok. Soruları cevaplarken bir taraftan geçirmeniz gerekiyor.

Okuma sınavındaki metinler de kolaydan zora doğru gidiyor. Toplam 40 soru var; ben 60 dakikanın kesinlikle yeterli olduğunu düşünüyorum ama eğer süre sıkıntısı yaşıyorsanız önce soruyu ve cevapları okuyarak, sonra parçada göz gezdirerek cevabı bulma üzerine çalışabilirsiniz. Dinleme kısmı gibi pratik yaparak istediğiniz sonucu alabileceğiniz bir bölüm.

Writing | 60 dk.

Yazma kısmı genel eğitim sınavı için bir adet 150 kelimelik mektup ve 250 kelimelik makaleden; akademik sınav için ise yine 150 kelimelik bir grafik yorumlama ve 250 kelimelik makale yazımından oluşuyor. İlk kısım 20 dk, essay kısmı 40 dk olarak belirlenmiş ancak sürenizi siz yönetiyorsunuz. Biz puan ağırlığı daha fazla olduğu için bu kısma makale yazarak başladık, kalan sürede mektup yazdık.

ielts hazırlık

Mektup kısmında formal (resmi) ya da informal (gayrı resmi) bir mektup yazmanız istenebiliyor. Duruma göre kullanacağınız selamlama şekli, paragraflar, sonlandırma kısımlarını nasıl yazacağınızı internette bolca bulabilirsiniz. Bizden ‘yeni bir eve taşındığımızı arkadaşımıza haber vermemiz ve onu davet etmemiz’ istenmişti.

Makale kısmında ise size bir konu, bir problem, bir düşünce verilerek bir yazı isteniyor. Bu kısımda bağlaçlarla uzun cümleleri bağlamak, deyimler kullanmak, farklı zaman tiplerini kullanmak ve az bilinen sözcükler serpiştirmek önemli. Bunun dışında istenen makale tipini anlamak ve ona göre yazmak gerekiyor (advantage-disadvantage, problem-solution, double questions, opinion gibi), yine internette bol bol örnek bulabilirsiniz. Ben E2’den Jay’in verdiği makale yapısına birebir sadık kaldım. Bu arada sınava girmeden deyimlere de çalışmıştım 🙂 Önceden süre tutarak pratik yapmak önemli, bu bölümde süre biraz sıkıntı olabilir.

Speaking | 10-15 dk.

Konuşma sınavı diğer sınavlardan ayrı yapılıyor. Bir uzmanla birebir yaptığınız görüşme boyunca konuşmanız ses kayıt cihazıyla kaydediliyor. Youtube’da ararsanız nasıl bir ortamla ve konseptle karşılaşacağınızı görebilirsiniz.

Konuşma sınavı 3 kısımdan oluşuyor. İlk kısımda 4-5 dakika kendini tanıtma, aile, iş, eğitim gibi konularla ilgili 2-3 genel soru soruluyor. İkinci kısımda size bir Cue Card (yönlendirme kartı) veriliyor ve 1 dakika hazırlandıktan sonra 2 dakika boyunca o konuyla ilgili konuşuyorsunuz. Hazırlandığınız 1 dakikada isterseniz kağıda notlar alabilirsiniz. Eğer konuşurken 2 dakikanız dolarsa uzman sizi uyarıyor. Son kısımda ise 4-5 dakika yine o konu ile alakalı daha soyut sorular cevaplayarak sınavı bitiriyorsunuz.

İkinci kısımda bana verilen konu ‘Yakın zamanda tanımadığım bir insanla yaptığım ilgi çekici bir sohbet’, ek sorular ise ‘Bu insan kimdi, nerede tanıştınız, neden keyifli bir sohbetti?’ sorularıydı. O anda bunlara verecek ilginç/yaratıcı bir cevap bulamadığım için bu kısmın pek iyi geçtiğini söyleyemem 🙂 Son kısımda ise genel olarak arkadaşlıklardan, komşuluktan, muhabbet etmenin öneminden bahsettik. Sınava girmeden mutlaka sorulan sorulara göz atın ve üzerine düşünün derim. Genelde bir tecrübe sorulsa da o sırada ilgi çekici bir hikaye uydurmanın işe yaradığını okumuştum.

Sınava girmeden 10-15 dk çok uzun gibi gelse de İelts sınav hazırlık saatiçerde zaman çok çabuk geçiyor. Genelde ielts’in en büyük avantajı olarak bilgisayarla değil de bir insanla konuşmanız gösterilir. Benim için bu durum ekstra stres sebebi olsa da pek çok insan için rahatlatıcı bir durum. Bizim konuştuğumuz kişi güler yüzlü bir ‘native speaker’dı. Konuşma sınavına kendi sesinizi kaydedip sonra dinleyerek çalışırsanız hata yaptığınız yerleri daha net duyabilirsiniz. Bunun dışında rahat olmakta, göz teması kurmakta ve sınav boyunca pozitif kalmakta da fayda var 🙂

Sınav Sonucu

IELTS sınav sonuçları 13. günde açıklanıyor. Açıklandığında online olarak görebildiğiniz sonuç belgesi ertesi gün adresinize postalanıyor. Eğer online olarak iletmek istediğiniz bir kurum varsa sınava girdiğiniz yere bildirerek 5 kopyaya kadar ücretsiz gönderebilirsiniz.

Sınavdan her kısım için 0 ile 9 arasında 0.5 hassasiyetinde bir puan alıyorsunuz. Bir de genel sonucunuz oluyor. Sınav geçerliliği genellikle 2 yıl olarak kabul ediliyor. Eğer notunuzu beğenmezseniz ek bir ücret karşılığında tekrar değerlendirme talep edebilirsiniz.

Not: Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi (476) için her kısımdan en az 5, toplamda en az 6 almış olmanız gerekiyor. Engineers Australia mesleki denklik başvurusu için ise hem her bölümden hem de toplamda en az 6 almanız gerektiğini unutmayın! Kalıcı oturum vizesi için ise her bölümden 8 almak davet sürecini hızlandıracaktır. (Avustralya Kalıcı oturum vizesi nedir?)

 

Kalıcı oturum vizesi (PR) almak isteyenler için ise puanlar şu şekilde:

    • Her bölüm için 6/9 – Competent | Gereken minimum seviye
    • Her bölüm için 7/9 – Proficient | 10 Puan
    • Her bölüm için 8/9 – Superior | 20 Puan

 

Alternatif bir sınav olan PTE-Academic ile ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Bir Çift Kanguru sosyal medya hesaplarını takip ediyor musunuz?