

Yeni Mezun Mühendis Vizesi (476 Vizesi / Skilled—Recognised Graduate visa), Avustralya’nın son iki yıl içerisinde mezun olmuş mühendislere verdiği 18 aylık bir vize türüdür. Bu vize son zamanlarda oldukça popüler. Hem bu vizeyi almak diğer vize türlerine göre daha kolay hem de başvuru yapmak için uzun bir hazırlık süreci gerekmiyor. Tüm işlemleri online olarak resmi site üzerinden hallediyorsunuz ve vizeyi e-mail yoluyla gönderiyorlar. Vize başvuru ücreti 360 AUD (405 AUD, 2020).
Biz başvurmaya karar verdikten sonra danışmanlık hizmeti alıp almamak konusunda çok arada kalmıştık. Ancak sonra internetten edindiğimiz bilgilerle bu işi başarabileceğimizi düşündük ve herhangi bir sıkıntı yaşamadan vizemizi aldık. Eğer bir danışman ile çalışmak istiyorsanız MARA Agent olarak geçmesine dikkat edin.
476 Vizesi neleri kapsıyor?
Vizeyi aldıktan sonra 18 ay boyunca herhangi bir kısıtlama olmadan Avustralya’da çalışabilir, öğrenim görebilir ya da gezebilirsiniz. Bu sürede ülkeye istediğiniz kadar giriş çıkış da yapabilirsiniz.
Ülkeye ilk girişinizi vizeyi aldıktan sonra 1 yıl içerisinde yapmanız gerekiyor. 18 aylık vize süresi ise ülkeye ayak bastığınız tarihte başlıyor.
Vizenin bir diğer güzel tarafı ise ailenizi (partner, eş, çocuklar) vizeye dahil edebilmeniz.
Vizeye kimler başvurabilir?
Bu vizeye başvurmak isterseniz sağlamanız gereken 3 temel şart var. Bunlar:
- 31 Yaşın altında olmak
- Son iki yıl içerisinde tanınan* bir okuldan mühendislik diploması almış olmak
- İngilizce seviyenizin yeterli olması
İlk madde oldukça açık, başvuru esnasında 31 yaşından küçük olmalısınız.
İkinci maddede geçen tanınmış okullar MÜDEK ya da ABET denkliği bulunan okulları ifade ediyor. Burada önemli olan nokta siz mezun olduğunuzda denklik olması, yani sizin aldığınız eğitimin akredite edilmiş olması. Ayrıca sadece lisans değil, master ve doktora programlarından birini de son iki yıl içerisinde tamamladıysanız başvuru yapabilirsiniz.
MÜDEK ve ABET denkliği olan okulları aşağıdaki linkleri kullanarak öğrenebilirsiniz.
Üçüncü maddede ise İngilizce seviyenizin yeterli olması gerektiği yazılı. Bu kısmı kanıtlamak için IELTS, TOEFL, PTE, OET, CAE sınavlarından herhangi birine girebilirsiniz.
Vize başvurusu ne kadar sürede değerlendirilir?
476 vize başvurularının ortalama ne kadar sürede sonuçlandığını resmi sitede bulabilirsiniz. Bu bilgi her ay güncelleniyor. Biz başvurduğumuzda ortalama 77 gün olarak gözükmesine rağmen vize 50 günde elimize ulaşmıştı. Arkadaşlarımdan da gördüğüm kadarıyla Türkiye’den başvurular yaklaşık 1 – 1,5 ay gibi bir sürede değerlendiriliyordu.
Güncelleme, Şubat 2020:
Biz vizeyi aldıktan sonra geçen iki yılda Yeni Mezun Mühendis Vizesi için hem başvurular hem de değerlendirme süreleri arttı. Artık vizenin sayfasında ortalama değerlendirme süresi 15-17 ay olarak gözüküyor. Türkiye’den başvurulara verilen cevap süresi de artık bu ortalamaya yakın.
- Avustralya’ya gelmeye nasıl karar verdik?
- Vizenin kendi sitesi incelemek için >> Visa Subclass 476
- Subclass 476 Vizesi başvurusu yapmaya karar verenler için >> 476 Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
- 18 ay bana yetmez, daha uzun süreli bir vize seçeneği yok mu? 🙂 diyenler için >> Kalıcı Oturum Vizesi Nedir?
Merhabalar
Yazılarınız için çok teşekkürler gerçekten çok yardımcı oluyor. 🙂
Mudek le alakalı bir sorum olacak ben 2. öğretim öğrencisiyim mezun olmak üzereyim. Okulum Mudek listesinde sadece 1. dönem için akreditasyonu var fakat bildiğim kadarıyla diplomamızda öğretimle alakalı herhangi bir bilgi yer almıyor akreditasyondan ben de yararlanabiliyor muyum ?
meraba
bu 31 yaş altı olma konusunda, yani 30 yıl 11 ay 30 günlük olana kadar vaktimiz var diye anlıyorum doğru mudur?
bir de bu güne kadar başvuru yapabilir miyim? Yoksa bana geri dönüş yapacakları zamanki yaşım mı önemli?
şimdiden teşekkürler:)
Merhaba, genelde başvuru yapabileceğiniz en geç tarih oluyor.
Merhabalar öncelikle cok tesekkur ederım yazdıgınız blog u tam olarak adım adım takip ettim. Yalnız acil cevaplanması gereken bir sorum var. Online basvurumu yaptım daha sonra vize ucreti olan 405 AU yu odedim ve belgelerimi yukledim ve belgelerimin hepsi tikli yesil halde. Beni tedirgin husus ise butun bu basvuruyu onaylayıp gondermem gerekiyor mu ? herhangi bir butun veya işlemi sonlandıracak bir bolum goremedim. Basvuru durumum: received diyor. ”belgeleri yükledikten sonra bekleme kısmı başlıyor” yazmıssınız tam da bu noktadayım yukledim ve herhangi bi yerden baska bi sey yapmam gerekmiyor mu ? yoksa tam anlamıyla basvurumun yapılması için gereken baska bi işlem var mı? Umarım en yakın zamanda cevaplayabilirsiniz ocak 2020 de basvuru hakkım dolmus olacak cunku =/ gozden kacırdıgım kucuk bi sey yuzunden basvuramamak istemem =)
Selam, ben de tee Ocak’ta başvurdum. 3-5 aydan 6-7’ye, 6-7’den 11-13’e derken şimdi oldu 13-15 ay tahmini süre. Hızlandırma olasılığı nedir acaba veya bir ofisle iletişime geçmek mantıklı olur mu? Teşekkürler.
Merhaba, ben mayıs basında yaptım başvurumu, ilk olarak processing time 3-5 ay yazıyordu fakat su an 14-15 ay yazıyor. Bu tüm planlarımı alt üst etti. Bu süreyi hızlandırmak için verebileceginiz bi tavsiye beni çok mutlu eder. Şimdiden teşekkür ediyorum.
merhabalar. 2 yıl olan süre vizeye başvuru için mi? yani ben 2 yılımın dolmasına 2 ay kala yaptım diyelim ki başvurumu vize 6 ay sonra geldi elime bu durumla ilgili bir bilginiz var mı? teşekkürler.
Merhaba, evet başvuru için iki yıllık süreniz var. Vizenin elinizde olduğu tarih ile ilgili bir durum değil.
Merhaba,
Müdek akreditasyonuna dahil olan bir ünide tezsiz yüksek lisans yapmış olmak, vizenin şartlarını sağlıyor mu?
Bir de akreditasyon başvuru ücretleri nedir? Aşağıdaki linkte bulunan ücretler bahsi geçen ücretlerden çok yüksek. Bu şekilde olmadığını düşünüyorum. Şimdiden bilgilendirme için teşekkürler.
http://www.mudek.org.tr/tr/akredit/bedel2019.shtm
Merhaba, tezsiz yüksek lisans konusuyla ilgili bir bilgim yok malesef.
Biz başvururken okulunuzun değil bölümünüzün akreditasyon sahibi olması gerektiği vurgulanmıştı. Ancak yine de, akreditasyon bildiğim kadarıyla bireysel başvurabileceğiniz bir şey değil; bölümünüzün başvuru yapıp verdiği eğitimin standartları sağladığını göstermesi gerekiyor. Böylece o bölümden mezun olanlar standartlara uygun bir egitim almış oluyor.
selamlar
bir kaç sorum olacak müsaitseniz şimdiden teşekkürler.
1-class 475 ile girdikten sonra 18 ay içerisinde çıkış yapabiliyormuyuz bilginiz var mı ?
2-çıkış yapamadığımızı varsayıyorum, gemi makine mühendisi olarak gemilerde çalışmam halinde bu çıkış ihlal olur mu acaba bilginiz var mı ?
3-class 189 için aynı sorular geçerli.
4-oraya gittikten sonra aile üyesi getirme prosedürlerinden kısaca bahsedebilirmisiniz.
blogunuzdaki tüm yazıları noktası virgülüne okudum belki son iki gündür bu konuya süper yoğunlaştığım için sorduğum soruların cevabı olmasına rağmen sormuş olabilirim, en son üniversiteye hazırlanırken bölüm hakkında sorular sorarken böyle heyecanlıydım. mesleğimi basamak olarak görüyordum ve şu an avustralya vatandaşlığınıda basamak olarak görüyorum (gelecekteki çocuklarıma iyi imkanlar için). buraya yazmanızı sağlayan motivasyonunuza ve bunu bir ödev gibi icra etmenize hayran kaldım ben olsam kesinlikle bu şekilde bilgi paylaşımı yapamazdım. mail adresimden de vaktiniz olursa konuşmak isterim.
saygılarımla
en içten sevgi dileklerimle
Merhaba, öncelikle teşekkür ederim ama blog yazmak benim hobim; bir ödev gibi değil bundan keyif aldığım için yazıyorum 🙂 Biz gelirken pek fazla Türkçe kaynak bulamadığımız için de tecrübelerimizden faydalanan insanlar olması bu işin ekstra güzel kısmı oluyor.
Subclass 476 vizesinin sınırsız giriş çıkış hakkı var, sorun yaşamazsınız. 189 ve 190 ise zaten Kalıcı Oturum vizeleri ve hayatınızı burada geçirebileceğinizi söylüyorlar, o yüzden onların da giriş çıkış hakkı var. Sadece 5 yıl sonrasında henüz vatandaşlık almadıysanız çıkış yaparken bir vizeye başvurmanız gerekiyordu yanlış hatırlamıyorsam, ayrıntısını resmi vize sayfasında bulabilirsiniz. Diğer sorunuzun cevabını ise maalesef bilmiyorum.
Umarım her şey istediğiniz gibi olur, kolay gelsin.
Merhaba. Ben de Endüstri Mühendisiyim. Müdek listesinde okulum var fakat bölümüm yok. Büyükelçilik’e ulaşmaya çalıştığımda otomatik ses kaydı siteye yönlendiriyor. Siz endüstri mühendisi olarak başvurduğunuzu ve kabul edildiğinizi söylüyorsunuz. Acaba bununla ilgili bildiğiniz yazılı bir resmi kaynak var mıdır? Emin olmadan başvuru sürecine girmek istemiyorum. Şimdiden çok teşekkürler 🙂
Merhaba, bildiğim kadarıyla bölümünüzün ABET ya da MÜDEK denkliği olması gerekiyor, okulun olması yetmiyor. Bizimki bölüm olarak ABET akreditasyonuna sahipti. Mutlaka emin olun başvurmadan dediğiniz gibi, bir danışmanlık firmasından daha kesin bir bilgi edinebilirsiniz belki. Kolay gelsin 🙂
evet 800 aud’miş CDR
dün bir başka avustralya göç yazısına göz attım,müdek akreditasyonu olmayanlar CDR(yeterlilik gösterme raporu) ile mühendislik denkliği alabilip vize başvurusu yapabiliyormuş
Akreditasyon olmadan denklik alabiliyorsunuz aslında evet, ben daha önce duymamıştım ama bu şekilde 476 vizesi alınabiliyorsa birçok insan faydalanabilir bundan. Yine de bu yola girmeden emin olmakta fayda var çünkü CDR ücreti çok yüksek 🙂
Merhaba
Ben Sakarya Üniversitesinde makine mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapıyorum. İki ay sonra da mezun olacam.
İki tane soru soracam
1- ben lisansimi iran’dan aldım ama İran’daki okulum listede bulunmuyor burada yüksek lisans yapmam yeterli mi ?
2- Müdek listeyi baktığımda geçerlilik süresi diye bir şey var bölüme göre de değişir.
Şimdi benim bölümümde 2018e kadar geçerlilike süresi var ama ben 2019 mezun olacam benimki kabul edilir mi ?
Yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba,
Bildiğim kadarıyla en son aldığınız derecenin tanınıyor olması gerekiyor, önemli olan o. Yine bildiğim kadarıyla mezun olduğunuz tarihte bölümün akreditasyon sahibi olması gerekiyor. Ancak ben vizeyi aldığımdan beri bazı şeyler değişmiş olabilir, mutlaka konsolosluğa ya da bir göç ajansına sormanızı öneririm.
merhabalar,ben 1 sene sonra kocaeli çevre müh. den mezun olacağım,ama müdek listesinde benim üniversitemin bölümü yok,2017 yılında anlaşma sona ermiş,siz yukarıda ”bölümü listede olmamasına rağmen başvurup vizesi onaylanan arkadaşlarımız var.”yazmışsınız,peki bu kabul edilen arkadaşlar,diğer başvuru şartlarında extra birşey mi yaptı da başvuruları kabul oldu,mesela IELTS’ten diğer başvuran kişilerden daha yüksek puan mı aldılar da müdek’li bölümlerden mezun olanların önüne geçtiler, yada bunun benzeri birşey?Şimdiden teşekkür ediyorum…
Merhaba, sanırım yazdığım yanlış anlaşıldı. Liste derken 476 vizesine başvurabilecek mühendislik dallarının listesinden bahsediyordum, o liste için de sitede başvurabilecek mühendislik dallarından bazıları ibaresi kullanılmıştı. Vizenin herhangi bir sayı kısıtlaması olduğunu duymadım, her başvuru bireysel değerlendirildiği için öne geçme durumu söz konusu değil, hatta genele bakınca MUDEK akreditasyon sahipleri daha şanslı 🙂
Peki akreditasyona sahip olmayanlar nasıl bir yol izlemeli ki başvuruları kabul olsun?
Bildiğim kadarıyla 476 vizesine başvurabilmek için akreditasyon sahibi olma şartı var. Belki work & holiday gibi vizelere bakabilirsiniz ya da direkt kalıcı oturum vizesine (189) başvurabilirsiniz.
Merhaba Akreditasyonunuz olmadığı için CDR yazdınız mı ? Kabul oluyor mu ?
Merhaba, yeni mezun mühendis vizesine başvurmak için bölümünüzün akreditasyonu olması gerekiyor. Bizim ABET denkliğimiz olduğu için 476 başvurusunda sorun yaşamamıştık. CDR yazmak ise kalıcı oturum vizesine başvururken kullanabileceğiniz bir yöntem.
Merhabalar siteniz de ki bilgiler gerçekten oldukça faydalı, zaman ayırıp yazdığınız için teşekkür ediyorum.
Benim merak ettiğim husus bu kadar zahmetli bir yola giriyoruz, başvuru süreci, sınav süreci derken belirli bir masraftan da çıkıyoruz. Bunun karşılığında bu 476 vizesinin reddedilme ihtimali var mı? sizin duyumunu aldığınız red alan kişiler oldu mu acaba cidden merak ediyorum.
Red almamak adına neler yapılabilir belirtirseniz çok sevinirim.
Esenlikler dilerim.
Merhaba, rica ederim 🙂 Doğrusu ben hiç 476 vizesinden red alan duymadım. Vizenin süresi kısıtlı ve gereklilikleri son derece spesifik, o yüzden gerekenleri sağlayıp başvurabiliyorsanız genelde vizeyi alıyorsunuz. Tabii benim duymamış olmam hiç reddetmedikleri anlamına da gelmiyor, internetten yine de bir araştırabilirsiniz.
Merhaba, bu vizeye basvurabilen muhendislikler hangileri acaba? Ben mudek akreditasyonu olan bir üniversitenin bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun oldum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim, teşekkürler.
Merhaba, vizenin kendi sayfasında mühendislik dalı olması gerektiği söylenip örnek bir liste verilmiş. Ancak o listede endüstri mühendisliği olmamasına rağmen endüstri mühendisleri vizeyi alabiliyor örneğin. Sizin de internette 476 vizesi alan bilgisayar mühendisleri olup olmadığını araştırmanızı öneririm. Bir de önemli olan okulunuzun değil bölümünüzün denkliği olması, bu konuyu da araştırın lütfen.
merhaba, esim yeni mezun vizesine basvurucak ve bende onunla gitmek istiyorum peki bende aranan şartlar neler yada direk evli oldugumuz icin o vize bana cikicak mi?
Merhaba Ezgi, eşin başvururken seni vizesine partner olarak dahil edebilir ve sen de aynı haklara sahip olabilirsin. Bildiğim kadarıyla adli sicil kaydının temiz olması ve istenirse sağlık raporu vermen gerekiyor. Bunun dışında diğer vizelerde partner için IELTS 4.5 kadar bir İngilizce şartı aranıyor ancak 476’nın sitesinde böyle bir bilgi göremedim, yine de bu konuyu iyice araştırmanızı tavsiye ederim. Bir de senin için 185 AUD daha vize ücreti ödemeniz gerekiyor. Bildiklerim bunlar 🙂