Dünya bizim evimiz

Avustralya’nın son 2 yıl içerisinde mezun olan, 31 yaşından küçük ve İngilizcesi yeterli mühendislere verdiği 18 aylık Yeni Mezun Mühendis Vizesi‘ne başvurmaya karar verdiyseniz doğru yerdesiniz! Bizim 476 vize başvurusu için takip ettiğimiz aşamalar burada.

Eğer bu vize nedir ne değildir derseniz, o da bu yazıda.

476 Vize Başvurusu nereden yapılır?

Avustralya vize başvuruları için online bir sistem kullanıyor: ImmiAccount.

Diğer vizeler gibi Yeni Mezun Mühendis Vizesi başvuruları da bu sistem üzerinden online olarak yapılıyor. Eğer isterseniz belgeleri topladıktan sonra kargo ile iletmeyi de seçebilirsiniz. Biz kolay ve hızlı olduğu için sistem üzerinden başvuru yapmayı tercih ettik.

Eğer siz de online başvurmaya karar verirseniz, ilk yapmanız gereken ImmiAccount üzerinden bir hesap oluşturmak. “Create an ImmiAccount” diyerek doğru bilgilerle ve süreç boyunca kullanmak istediğiniz mail adresinizle kayıt olabilirsiniz.

476 Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Neler?

Başvuru için gereken belgeler listesi resmi sitede ayrıntılı bir şekilde veriliyor. Document checklist‘i buradan kontrol edebilirsiniz -ve kesinlikle etmelisiniz çünkü her an bir şeyler değişebilir ve güveneceğiniz tek yer vizenin resmi sayfası olmalı! 🙂 

Türkçe Belgeler: Resmi sayfada Türkçe belgeleri onaylı tercümana çevirtmek gerektiği belirtilmiş. Ayrıca hem orjinalini hem de çevirisini yüklememiz istenmiş.

Biz ayrıntılı açıklamalara rağmen bazı noktalarda kafa karışıklığı yaşamıştık. Mesela neyi nereye yükleyeceğimizi bulamadığımız anlar oldu. Bu yüzden size yardımcı olması için hangi belgeleri nereye yüklediğimizi ayrıntılı şekilde yazacağım.

  • Form 80 : Formu şu adresten indirip çıktı alarak doldurduk ve taratıp geri yükledik. 18 sayfalık bir form ama arada doldurmanız gerekmeyen sayfalar da var, o yüzden gözünüz korkmasın. Formda istenen bilgilerin tümünü sisteme giriş yaptığınızda online olarak tekrar doldurup onaylıyorsunuz. Başvuruya dahil olan 16 yaşından büyük herkes için ayrıca doldurulması isteniyor.
  • Birth Certificate : Bu belgeyi o sırada bulunduğumuz ilçenin nüfus müdürlüğünden aldık. Vize için kullanacağımızı ve çok dilde olması gerektiğini söyleyince verdiler. 2 sayfa uzunluğunda ve Türkçe bilgilerin altında başka dillerde çevirisi olan bir belge.
  • National ID Card : Nüfus cüzdanınızın taranmış hali. Yeni nüfus cüzdanlarında zaten İngilizce bilgiler yer alıyor. Eskileri için tercümana çevirten duydum ama benimki eski olmasına rağmen Türkçe yüklemiştim, bir sorun çıkmadı.
  • Driver Licence : Sürücü belgeniz.
  • Passport : Pasaportunuzun ilk sayfasının taratılmış hali.
  • Passport Photo : Pasaport için çekilen fotoğrafın taratılmış hali.
  • Diploma / Transcript : Diplomanızın ve yanında verilen transkriptinizin taratılmış hali. Bizim diplomamız çift dilde ve transkriptimiz İngilizce verilmişti, o yüzden direkt yükledik.
  •  IELTS Result: IELTS sonuç belgesinin taratılmış hali.
  • National Police Check : Adli Sicil Kaydı. Bu belgeyi e-devlet’ten ingilizce olarak indirip yükledik.

Bunların dışında bizim ekstra yüklediğimiz belgeler şunlardı;

  • Identity Register Copy: Vukuatlı nüfus kayıt örneği. Yine e-devlet’ten alınabilen, aile üyelerinizi gösteren bir belge. Türkçe olduğu için tercümana çevirtip yüklemiştik.
  • Other Relationship Evidences : Aile üyelerinin kimlikleri.
  • Other Passports : Eski pasaportlarımız, eski vizelerimiz, aile üyelerimizin eski pasaportları, vizeleri.
  • Military Record : Askerlik tecil belgesi.

Bizim yüklemediğimiz ama yüklendiğini duyduğumuz belgeler arasında banka hesap özetleri ve son yıllarda bulunduğunuz ülkelere göre istenen sağlık raporları var.

De-facto Relationship hakkında:

Bir de önceki yazıda da bahsettiğim gibi bu vizeye partneriniz, eşiniz, çocuklarınız gibi aile üyelerinizi ekleyebiliyorsunuz. Eğer evliyseniz eşiniz size katılmayacak olsa bile evlilik cüzdanını yüklemeniz gerekiyor.

Bunun dışında bir de “de-facto relationship” kavramı var. Avustralya bir insanın eşiniz sayılması için evlilik şartı aramıyor, eğer sağlam ve uzun süreli (en az 12 ay) bir ilişkiniz olduğunu kanıtlıyabiliyorsanız “de-facto relationship” sahibi sayılıyorsunuz. Partnerinizi bu şekilde dahil etmek için maddi ve manevi kanıtlar sunmanız gerekiyor. Bunlar arasında ortak faturalar, ortak banka hesapları, birlikte gidilen tatiller, alınan biletler, fotoğraflar olabilir.

Belgeleri topladık, sonra?

avustralya

 

Belgelerinizi hazırladıktan sonra ImmiAccount’a giriş yapıyor ve Form 80’deki soruları bir de online şekilde dolduruyorsunuz. Buradaki bilgilerin doğruluğuna onay verdikten sonra karşınıza bir ödeme sayfası çıkıyor. Biz başvurduğumuzda 365 AUD, yaklaşık 1061 tl gibi bir ücret ödedik. Ödemeyi kredi kartınız ile yapabiliyorsunuz.

Ödeme yaptıktan hemen sonra bir mail geliyor ve süreç başlamış oluyor. Daha sonra karşınıza belgeleri yüklemeniz gereken bir sayfa geliyor. Burada sadece kendi ismimiz altındaki “Attach Documents” kısmını doldurduk.

Hangi Başlığa Hangi Belgeyi Yükledik?

İşte bizi en çok yoran kısımlardan biri de burası oldu. Buradaki başlıklar ve yüklediğimiz belgeler şu şekildeydi;

  • Birth or Age: Birth Certificate , National ID Card , Passport, Driver Licence
  • Qualifications – Overseas: Academic Transcripts, Educational Certificate (Degree/Diploma etc)
  • Form 80 Personal particulars for character assessment: Form 80
  • Language Ability – English: IELTS Test Result
  • Photograph – Passport: Passport Photo
  • Travel Document: Passport
  • Character: Overseas Penal Clearance Certificate (Adli Sicil Kaydı)
  • Relationship – Relative: National ID Card ( Aile Nüfus Cüzdanları) , Other (specify) (Aile Pasaportları ve vizeleri, Nüfus kayıt örneği, Eski vizeler, Askerlik tecil belgesi)
  •  

Burada bizim karşılaştığımız bir iki şey var. İlki belgeleri parayı ödedikten hemen sonra değil 3-4 gün içerisinde yüklemiş olmamız. Yani bir belgeyi unutursanız panik yapmayın, ertesi günlerde yükleyebilirsiniz. Diğeri de hatalı bilgi verdiğinizi farketmek. Eğer başvuru tamamlandıktan sonra yanlış/eksik bilgi verdiğinizi farkederseniz “Form 1023” isimli belgede neyi neden yanlış yaptığınızı anlatmanız ve düzeltmeniz gerekiyor. Bu formu da sitede bulabilirsiniz.

Belgeleri de yükledik, sonra?

Belgeleri yükledikten sonra bekleme kısmı başlıyor. Bu aşamada vizemiz sonuçlanana kadar herhangi bir haber almadık. Yükledikten yaklaşık 1.5 ay sonra “Immi Grant Notification” adı altında bir mail ile 476 vize başvurusu sonucumuz geldi. Vizemizin çıktığını ve 1 yıl içinde giriş yapmamız gerektiğini haber verdiler! 🙂

Güncelleme, Şubat 2020:

Biz vizeyi aldıktan sonra geçen iki yılda Yeni Mezun Mühendis Vizesi için hem başvurular hem de değerlendirme süreleri arttı. Artık vizenin sayfasında ortalama değerlendirme süresi 15-17 ay olarak gözüküyor, Türkiye’den başvurulara verilen cevap süresi de artık bu ortalamaya yakın.

Bir Çift Kanguru sosyal medya hesaplarını takip ediyor musunuz?